NVO: HRIŠĆANE ČEKA JEZIVA SUDBINA U AVGANISTANU Nema milosti ni za žene i decu, talibani ih smatraju za otpadnike od islama VIDEO
Foto: EPA/JALIL REZAYEE

Barnaba fond

NVO: HRIŠĆANE ČEKA JEZIVA SUDBINA U AVGANISTANU Nema milosti ni za žene i decu, talibani ih smatraju za otpadnike od islama VIDEO

Planeta -

Barnaba fond, koji nadzire progon hrišćana širom sveta, upozorio je u utorak da se hrišćani koji ostaju u Avganistanu suočavaju sa "velikom opasnošću" nakon dolaska talibana.

Avganistanski hrišćani, od kojih su skoro svi preobraćenici iz islama ili deca preobraćenika, "vrlo verovatno će biti ubijeni" ako ih uhvate talibani, koji doslovno primenjuju islamski (šerijatski) zakon, izjavli su predstavnici fonda Barnaba.

"Iako hanefijska šerijatska škola, koja preovladava u Avganistanu, navodi smrt samo za odrasle zdrave muške otpadnike od islama (uz kaznu zatvora za odrasle zdrave žene otpadnike)", naveo je britanski fond, "talibanski dosadašnje strogo tumačenje šerijata znači da je vrlo verovatno da će ubiti sve otpadnike, i muškarce i žene, a verovatno i njihovu decu".

Čak i pre preuzimanja talibana, hrišćani su se smatrani izdajnicima u Islamskoj Republici Avganistan. Zemlja je 99 posto muslimana, sa nekih 90 posto sunita, a ostalih 9,7 posto šiita.

Iz tog razloga, Svetska lista za nadzor 2021. koju su sastavili Open Doors proglasila je Avganistan drugom najopasnijom nacijom na svetu za život hrišćana, posle Severne Koreje, koja je na vrhu liste, prenosi Brajtbart.

Ujedinjene nacije dokumentovale su 8.820 civilnih žrtava u Avganistanu 2020. godine, uključujući 3.035 smrtnih slučajeva, a neki od najbrutalnijih napada usmereni su na verske manjine.

Za nasilje su okrivljeni anti-vladini akteri, nedržavni akteri, uključujući talibane i lokalnu podružnicu Islamske države (ISIS-K), a džihadisti su preuzeli odgovornost za mnoge od najsmrtonosnijih napada. Kao referentna tačka, UN je izvijestio da su talibani odgovorni za 45 posto civilnih žrtava. Prema Barnaba fondu, hrišćani koji žele da napuste Avganistan nakon ustanka talibana suočiće se sa strašnom mukom.

"Dolazak na aerodrom znači pregovaranje o mnogim talibanskim punktovima u Kabulu, od kojih je svaki doslovno pitanje života ili smrti za hrišćane", primetio je Fond. "Proces dolaska na aerodrom uključuje druženje sa hiljadama muslimanskih Avganistanaca koji takođe pokušavaju da napuste zemlju avionom."

Rok 31. avgusta se brzo približava i rečeno nam je da neće svi sa dogovorene liste moći da se evakuišu u preostalim danima", dodaje se. "Svi hrišćani koji još čekaju na aerodromu rizikovaće da budu otkriveni jer talibani preuzimaju kontrolu nad aerodromom nakon povlačenja američkih trupa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track