NOVI UDAR PEKINGA NA NAJBOGATIJEG KINEZA: Finansijska kompanija Alipej na meti regulatora! Akcije Alibabe u padu! VIDEO
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

nastavak

NOVI UDAR PEKINGA NA NAJBOGATIJEG KINEZA: Finansijska kompanija Alipej na meti regulatora! Akcije Alibabe u padu! VIDEO

Planeta -

Regulatori u Kini žele da razbiju Alipej, najveću aplikaciju za plaćanje u zemlji u vlasništvu Ant Grup Džeka Ma. Peking želi zasebnu aplikaciju za visoko profitabilne zajmove kompanije, izvestio je u nedelju FT.

Ranije je kineska vlada već naredila kompaniji Ant Grup da razdvoji deo svoja dva kreditna preduzeća na stranu Huabei, koja je slična tradicionalnoj kreditnoj kartici, i stranu Jiebei, koja daje male neobezbeđene kredite, prenosi Verdict.

Sada zvaničnici žele da se ta dva preduzeća podele i na nezavisne aplikacije koje se suočavaju sa korisnicima. Štaviše, nova struktura bi takođe zahtevala od Ant Grup da preda korisničke podatke koji potkrepljuju njene odluke o pozajmljivanju novom zajedničkom poduhvatu za bodovanje koji bi bio delimično u državnom vlasništvu, preneo je FT pozivajući se na dve osobe upoznate sa tim.

„Vlada veruje da monopolska moć velikih tehnologija dolazi iz njihove kontrole podataka“, rekla je jedna neimenovana osoba za Financial Times. "To želi da se okonča."

Prema planu koji se razmatra, Ant će izgubiti sposobnost da nezavisno procenjuje kreditnu sposobnost dužnika. Na primer, budući korisnik Alipeja kome je potreban kredit trebalo bi da se njihov zahtev prvo prosledi novoj kompaniji za bodovanje zajedničkih ulaganja u kojoj se nalazi njihov kreditni profil, a zatim u novoj aplikaciji za pozajmljivanje Huabei i Jiebei za izdavanje kredita.

Pokrenuti 2014. odnosno 2015. godine, Huabei i Jiebei nude potrošačke kredite korisnicima Alipeja. Huabei, na primer, omogućava korisnicima Alipeja koji nemaju kreditne kartice da kupuju na mreži i van mreže i otplaćuju iznos putem mesečnih rata do 12 meseci.

Novi potez mogao bi dodatno usporiti kreditno poslovanje Ant -a. To bi moglo uznemiriti više rukovodstvo kompanije i investitore, jer je ogroman rast Huabeija i Jiebeija pružio značajan deo osnove za planove prve javne ponude kompanije (IPO).

Kina je pokazala jake znakove regulacije finteč kompanija i nametanja ograničenja nalik bankama ako žele pružati finansijske usluge klijentima. Iako neće sve nacionalne vlade biti sposobne za takve jednostrane poteze, od većine se može očekivati da će poduzeti poteze za regulaciju finteč sektora.

Prema rezultatima platnog prometa GlobalData, Ant Grup je među prvih pet platnih kompanija na svetu, a glavna slabost je regulacija.

Ovo nije prvi susret kompanije sa kineskim regulatorima. U novembru prošle godine, Peking je suspendovao Antovu IPO, navodeći „promene u regulatornom okruženju za finansijsku tehnologiju i druga velika pitanja“. Pokret u poslednji čas pokrenuo je veliki broj novih propisa usmerenih na kinesku tehnološku industriju.

U aprilu, kineski regulatori su kaznili Alibabu sa ogromnom kaznom od 18,23 milijardi juana (2,8 milijardi dolara) u svojoj antimonopolskoj istrazi tehnološkog golema zbog navodne zloupotrebe tržišne dominacije.

Ant neće biti jedini zajmodavac na mreži u Kini na koji utiču nova pravila, prema izveštaj FT.

Akcije Alibabe, kotirane na Hong Kongu, podružnice e-trgovine Ant Group, pale su u ponedeljak više od 4 odsto nakon vesti. Pad je opteretio širi kineski tehnološki sektor jer je Hang Seng Tehnološki indeks pao za više od 2%, a akcije drugih kineskih tehnoloških teškaša navedenih u Hong Kongu sledile su. Tencent je oslabio 2,45%, dok je Meituan pao 4,47% na zatvaranju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track