SLUŽI VIŠE DOŽIVOTNIH: Karlos Šakal zatražio smanjenje kazne za napad u Parizu
Foto: EPA/ IAN LANGSDON

decenijama u zatvoru

SLUŽI VIŠE DOŽIVOTNIH: Karlos Šakal zatražio smanjenje kazne za napad u Parizu

Planeta -

Karlos Šakal zatražio je danas od francuskog suda smanjenje kazne doživotne robije za napad u Parizu.

Karlos Šakal, levičarski militant koji je 1970ih i 1980ih organizovao terorističke napade širom sveta, danas je od francuskog suda zatražio smanjivanje doživotne zatvorske kazne koja mu je izrečena zbog krvavog napada granatom u Parizu 1974. godine.

Samoprozvani "profesionalni revolucionar“, čije je pravo ime Iljič Ramirez Sančez u zatvoru je u Francuskoj od hapšenja u Sudanu 1994. godine.

Karlos Šakal
foto: EPA/STR

On je 2017. proglašen krivim za bombaški napad 1974. godine na prodavnicu na Šanzelizeu kada su poginule dve osobe, a 36 ranjeno.

U žalbenom postupku koji je počeo danas neće se tražiti poništenje presude i odbacivanje krivice, nego samo smanjivanje zatvorske kazne, nakon što je najviši francuski sud poništio poslednju presudu na osnovu tehničkih pitanja i vratio je nižem sudu. Odluka se očekuje u petak.

Ramirez koji je pre 71 godinu rođen u Venecueli, već služi dve doživotne robije i izgubio je žalbe u oba slučaja.

Jedna kazna se odnosi na ubistvo dva francuska policajca i doušnika u junu 1975. godine, a druga za napade na vozove, železničku stanicu i ulicu u Parizu 1982. i 1983. godine kada je ubijeno 11 ljudi, a ranjeno oko 150 drugih.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina ovaj marksistički militant bio je neprijatelj broj jedan zapadnih vlada i najtraženija osoba na svetu.

Nadimak Šakal dali su mu novinari nakon što je u njegovom stanu u Londonu pronađena knjiga "Dan Šakala" Frederika Forsajta.

Svoju međunarodnu "slavu" zapečatio je uzimanjem ministara nafte OPEK-a za taoce u ime palestinske borbe u napadu na njihovo sedište u Beču 1975. godine kada su ubijene tri osobe.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track