POLITIČKI ZEMLJOTRES U SREDNJOJ EVROPI Debakl komunista, i uspon stranke Pirata u Češkoj! Šta se krije iza Kurcove ostavke!
Foto: Profimedia, EPA/Martin Divíšek, Shutterstock

U jednom danu

POLITIČKI ZEMLJOTRES U SREDNJOJ EVROPI Debakl komunista, i uspon stranke Pirata u Češkoj! Šta se krije iza Kurcove ostavke!

Planeta -

Na izborima u Češkoj komunisti prvi put posle 1948. nisu prešli cenzus, a Pirati i gradonačelnici se našli u parlamentu

Srednja Evropa doživela je u subotu uveče politički zemljotres, doduše ne razoran, ali kakve će ostaviti posledice po one koji su sišli sa vlasti ili će se vratiti, ostaje da se vidi. Jedan, doduše sporedni, akter završio je u bolnici.

Najpre je počelo u Češkoj, gde su u subotu po podne završeni parlamentarni izbori, gde je stranka aktuelnog premijera Andreja Babiša doživela poraz.

Samo dva sata kasnije austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da podnosi ostavku i da privremeno napušta premijersku fotelju dok se ne dokaže da su tvrdnje o korupciji nameštene, ali da mu ne pada na pamet da ide na nove izbore.

A onda je celu priču začinio susret Babiša s predsednikom Češke Milošem Zemanom, koji posle sastanka nije davao izjave, ali je zato ubrzo pred predsedničku platu stiglo ambulantno vozilo, pa je on hitno prebačen u vojnu bolnicu. Zeman je u poslednje vreme teško bolestan i u septembru je čak osam dana bio u bolnici, a na izborima svoj glas dao je u rezidenciji, a ne na biračkom mestu.

Debakl komunista

Parlamentarni izbori u Češkoj završeni su veoma tesno. Opozicioni savez SPOLU (Zajedno) za samo jedan procenat pobedio je stranku Andreja Babiša. Ono što je obeležilo izbore u Češkoj bilo je to što komunisti prvi put posle 1948. nisu prešli cenzus, kao ni socijaldemokrate, a u parlamentu se našla koalicija Pirati i gradonačelnici, koja je osvojila 15,6 odsto glasova.

Babiš, iako je priznao poraz na izborima, najavio je da planira ostanak na vlasti i da će o koaliciji razgovarati sa opozicionim SPOLU, jer Pirati nikako ne smeju u vlast.

Dan posle odluke austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da ode u parlament, a funkciju v. d. kancelara preda šefu diplomatije Aleksandru Šalenbergu, svi se dan posle te odluke bave time da li je to dobar marketinški potez.

Sebastijanova igra

- To nije prava ostavka. U pitanju je formalni korak nazad, povlačenje. Uprkos svemu, sva moć će ostati u Kurcovim rukama - izjavio je za Rojters politički stručnjak Tomas Hofer i naglasio da je Šalenberg kancelarov blizak saradnik, koji neće uraditi ništa bez Sebastijanove saglasnosti.

O Kurcovoj odluci oglasili su se i koalicioni partneri Zeleni, koji su saopštili juče da ne nameravaju da raskidaju koaliciju.

Kurc, iako više nije kancelar, ostaje u političkoj igri jer postaje poslanik u parlamentu, ocenjuju poznavaoci prilika u Austriji i ocenjuju da će sve zavisiti od istrage, koja je daleko od završetka.

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Miloš Zeman
foto: Kurir
Miloš Zeman
foto: Kurir

Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track