KO ĆE VODITI PREGOVORE O NOVOJ ČEŠKOJ VLADI Zeman u bolnici, a donji dom parlamenta nije ni formiran! Lekari ćute
Foto: EPA/ MARTIN DIVISEK

Prag posle izbora

KO ĆE VODITI PREGOVORE O NOVOJ ČEŠKOJ VLADI Zeman u bolnici, a donji dom parlamenta nije ni formiran! Lekari ćute

Planeta -

Samo što je iz Hradnačana otišao milijarder i premijer Andrej Babiš, koji je gubitnik parlamentarnih izbora koji su u petak i subotu održani u Češkoj, ispred predsedničke palate pojavilo se vozilo Hitne pomoći, koje je češkog predsednika Miloša Zemana prebacilo u vojnu bolnicu gde se prema najnovijim informacijama nalazi u stabilnom stanju iako je smešten na odeljenje intenzivne nege.

Zeman je inače zabranio da lekari saopštavaju medijima njegovo zdravstveno stanje. Inače Zeman je već danas trebao da započne postizborne razgovore o formiranju nove češke vlade.

Lekari su ukratko medijima, koji su veoma zainteresovani za Zemanovo zdravstveno stanje saopštili da je on u stabilnom stanju i da ne mogu više ništa da saopšte.

Na izborima koji su završeni u subotu popodne strnka Andreja Babiša tesno je izgubila parlamentarane izbore od koalicije "Zajedno". Iako Babuiš tvrdi da će uspeti da se održi na vlasti i formira koaliciju, ti izgledi su veoma mali.

S druge strane predsednik je taj koji treba da vodi razgovore, a s obzirom na ozbiljno zdravstveno stanje Zemana, to će biti odloženo, a imenovanjen ovog premijera dogodiće se kad se uspostavi novi donji dom sa novim predsednikom.

To znači da će ako Zeman ne bude u mogućnosti da imenuje mandatara i vodi pregovore o formiranju vlade ta ovlaštenja pređu na predsednika donjeg doma, koji opet čeka formiranje novog saziva.

Predsednik Češke Miloš Zemna prošlog meseca je u bolnici proveo čak osam dana. Njegov kabinet je rekao da opasnosti po njegov život nema i da je u pitanju dehidracija i iscrpljenost.

Javni češki radio i portal Denikn.cz, citirali su sedam izvora, koji su saopštili da Zeman ima problema sa skupljanjem vode u stomaku. Njegov kabinet je tad odbio to da komentariše.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track