KO JE ALEKSANDER ŠALENBERG? Ministar kojeg je Kurc predložio za svog naslednika ima ovakav stav o PROŠIRENJU EU NA ZAPADNI BALKAN
Foto: EPA/VALDA KALNINA

ministar spoljnih poslova

KO JE ALEKSANDER ŠALENBERG? Ministar kojeg je Kurc predložio za svog naslednika ima ovakav stav o PROŠIRENJU EU NA ZAPADNI BALKAN

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku večeras. Za naslednika je predložio ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga.

Šalenberg (52) je austrijski diplomata, pravnik i političar.

Rođen je 20. juna 1969. godine u Bernu. Od 2019. godine obavlja funkciju ministra spoljnih poslova u vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Kao sin austrijskog ambasadora, odrastao je u Indiji, Španiji i Francuskoj. Od 1989. do 1994. studirao je pravo na Univerzitetu u Beču i u Parizu. Nakon diplomiranja nastavio je studije na Evropskom koledžu do 1995. godine.

Godine 1997. Šalenberg je ušao u austrijsko ministarstvo spoljnih poslova. Na mestu ministra spoljnih poslova Austrije 3. juna 2019. nasledio je Karin Knajsel. On je zadržao svoju poziciju u okviru drugog kabineta Sebastijana Kurca.

Razveden je i otac četvoro dece.

Šalenberg je, i u prelaznoj vladi, nastavio sa kursom Kurca po pitanju proširenja EU. On je nastavio da snažno podržava unutar EU širenje Unije na Zapadni Balkan i jedan je od ministara koji je otvoreno iskazao protivljenje odbijanju početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track