Najnovije vesti

NEĆE DA PODNESE OSTAVKU Zeman danima na intenzivnoj, lekari ga proglasili nesposobnim da obavlja dužnosti, pokrenut proces opoziva
Foto: EPA / Martin Divíšek

haos u češkoj

NEĆE DA PODNESE OSTAVKU Zeman danima na intenzivnoj, lekari ga proglasili nesposobnim da obavlja dužnosti, pokrenut proces opoziva

Planeta

Predsednik Češke Miloš Zeman već danima je u bolnici na intenzivnoj nezi. Lekari su ga proglasili nesposobnim za obavljanje dužnosti, ali on odbija da podnese ostavku. U parlametnu zato pokreću proces opoziva.

Svakog 28. oktobra, na državni praznik kojim se obeležava Dan osnivanja Čehoslovačke 1918. godine, predsednik Češke Republike odaje počast zaslužnim ličnostima u zemlji i dodeljuje im Orden belog lava. To je najviše priznanje u toj zemlji Evropske unije.

Nekoliko dana pre toga, premijeru se na potpis obično podnese spisak dobitnika ordenja koji je već potpisao predsednik države.

Odlazeći premijer Andrej Babiš ovih dana dobio je takav spisak, ali tamo gde se obično nalazi raskošno ukrašeni potpis predsednika, udaren je samo pečat na kojem stoji: Miloš Zeman.

Taj 77-godišnji političar, koji se od 10. oktobra 2021. nalazi na odeljenju intenzivne nege Centralne vojne bolnice u Pragu, očigledno nije bio u stanju da se potpiše.

Pri tom je predsednik trenutno hitno potreban svojoj zemlji: 8. i 9. oktobra 2021. u Češkoj su održani parlamentarni izbori na kojima je stranka premijera Babiša Akcija nezadovoljnih građana (ANO) izgubila od saveza pet stranaka desnog centra s Demokratskom građanskom strankom (ODS) na čelu.

Taj savez osvojio je 108 od ukupno 200 poslaničkih mesta i ustav nalaže da predsednik sada imenuje novog premijera. Ali Zeman je na intenzivnoj nezi, gde je završio dan nakon izbora.

Kabinet predsednika otada objavljuje informacije u kojima se umanjuje ozbiljnost Zemanovog zdravstvenog stanja.

Predsednik je radno sposoban, saopšteno je iz njegovog kabineta – što je očigledno netačna tvrdnja s obzirom na to da se Zeman već dve nedelje nalazi na intenzivnoj nezi.

Prema navodima dnevnog lista "Denjik N", koji se poziva na nekoliko pouzdanih izvora iz bolnice, Zeman ima teško oboljenje jetre.

Lekari: Zeman ne može da radi

Osamnaestog oktobra 2021. godine je Miloš Vistrčil (ODS), kao predsednik Senata, donjeg doma češkog parlamenta, objavio procene lekarskog konzilijuma o tome da li je Zeman još uvek u stanju da obavlja dužnost predsednika.

Prema tom izveštaju, koji je potpisao direktor vojne bolnice i glavni Zemanov lekar, general Miroslav Zavoral, rezultati su kristalno jasni.

"Miloš Zeman, predsednik Češke Republike, trenutno nije u mogućnosti da obavlja svoje profesionalne dužnosti iz zdravstvenih razloga“, rekao je Vistrčil na konferenciji za novinare.

"Prema navodima lekarskog tima Vojne bolnice u Pragu, dugoročna prognoza zdravlja predsednika Zemana smatra se krajnje neizvesnom, s obzirom na prirodu bolesti, tako da se mogućnost povratka na posao u narednim nedeljama smatra malo verovatnom“, dodao je Vistrčil.

Ustav predviđa razrešenje od dužnosti

Na osnovu člana 66, češki Ustav dozvoljava smenu predsednika ako on iz zdravstvenih razloga ne može da obavlja svoju dužnost, a s tim moraju da se saglase oba doma parlamenta.

Predsednik Senata Vistrčil najavljuje da će njegovo parlamentarno telo, koje je izabrano u različito vreme od Poslaničkog doma i zato je potpuno funkcionalno, pokrenuti proces opoziva.

Pobedničke stranke u Poslaničkom domu, predvođene strankom ODS budućeg premijera Petra Fijale, načelno su spremne na taj korak. No, Fijala za sada poziva na uzdržanost.

"Do 8. novembra nisu potrebni nikakvi aktivni koraci predsednika. Za moguće aktiviranje člana 66 potreban je novi izveštaj lekarskog konzilijuma početom novembra, na osnovu kojeg će se utvrditi da li je predsednik sposoban da obavlja svoje dužnosti“, napisao je Fijala na svojoj Fejsbuk stranici.

Impičment kao izvor napetosti?

Prema rečima profesora Tomaša Lebede, politolikoga sa Univerziteta u Olomoucu, oprezan pristup nove koalicije tom problemu je i opravdan i primeren.

"Ovo je igra pridobijanja poverenja javnosti. Pitanje je može li se postići konsenzus među političkim strankama po pitanju Zemana i, kako kažu lekari, njegove nesposobnosti da u ovim okolnostima obavlja predsedničku dužnost, ili će to postati deo političke borbe. Jer, delovi opozicije će to da protumače kao pokušaj nove koalicije da aktuelnom predsedniku oduzme njegova ovlašćenja. To bi mogla da bude veoma opasna igra koja bi produbila podele u češkom društvu“, objašnjava Lebeda za DW.

Stručnjak za ustavno pravo Jan Kisela s Pravnog fakulteta u Pragu objasnio je za Češki radio da član 66 Zemana samo privremeno oslobađa predsedničke dužnosti, odnosno da bi on mogao i da prestane da se primenjuje nakon što se zdravstveno stanje predsednika poboljša. Do tada su njegova ovlašćenja podeljena između premijera, predsednika Poslaničkog doma i predsednika Senata.

"Član 66 Ustava je neka vrsta bolovanja koje šefu države daje vreme za ozdravljenje“, dodaje Kisela.

Ali, predsednik ostaje na dužnosti, pa nema pretnje od prevremenih izbora za novog predsednika – osim ako sam ne podnese ostavku. Zemanov drugi mandat ističe u martu 2023.

"To je i razlog zašto mora da se aktivira član 66. U suprotnom, Češka neće imati nikoga ko bi mogao da obavlja dužnost predsednika države, iako je predsednik živ. A to sebi ne može da dozvoli nijedna država“, kaže Kisela.

Kurir.rs/Dojče vele

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja