PODSTICAJ MIRU: Južnokorejski lider zamolio papu da poseti Severnu Koreju, čeka se Kimov poziv iz Pjongjanga
Foto: EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

g20

PODSTICAJ MIRU: Južnokorejski lider zamolio papu da poseti Severnu Koreju, čeka se Kimov poziv iz Pjongjanga

Planeta -


Južnokorejski predsednik Mun Jae-in zamolio je papu da poseti Severnu Koreju.

Mun, koji je sa papom Franjom u Vatikanu razgovarao o mirovnim naporima na Korejskom poluostrvu, poklonio je pogloavaru Rimokatoličke crkve jedan od 136 krstova napravljenih od bodljikave žice sa ograde u demilitarizovanoj zoni koja poslednjih 68 godina deli poluostrvo.

Kako prenosi agencija Jonhap, Mun je ocenio da bi, ako bi papa posetio Severnu Koreju "kada se ukaže prilika", ta poseta bila "podsticaj miru".

Papa je, kako je rekao Munov portparol, odgovorio da je spreman da ode, ako dobije pozivno pismo iz Pjongjanga.

Vatikan je saopštio da je papa razgovarao o "promovisanju dijaloga i pomirenja" na Korejskom poluostrvu sa Munom, koji boravi u Italiji na samitu G20.

Tokom prvog Munovog susreta sa papom 2018. godine, predsednik Južne Koreje je preneo usmeni poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una da papa poseti Sever – nešto što nijedan papa ranije nije uradio.

Franja je 2014. posetio Južnu Koreju i u Seulu održao misu posvećenu ponovnom ujedinjenju. U Južnoj Koreji ima 5,9 miliona katolika, što znači da je svaki deveti stanovnik ove veroispovesti.

U Severnoj Koreji, verske slobode su garantovane ustavom, ali je svaka verska aktivnost potpuno zabranjena van institucija koje je odobrila država.

Početkom 20. veka, Pjongjang je bio regionalno misionarsko središte sa mnoštvom crkava i naprednom hrišćanskom zajednicom koja mu je donela titulu "Istočnog Jerusalima“.

Međutim, Kim Il-sung, pokojni vođa, osnivač države i deda sadašnjeg vladara, smatrao je hrišćanstvo za pretnju i iskorenio ga je pogubljenjima i radnim logorima.

Režim Severne Koreje je od tada dozvolio katoličkim organizacijama da vode projekte pomoći u osiromašenoj zemlji, ali direktni odnosi sa Vatikanom ne postoje.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track