01:52

SATELITSKI SNIMCI DIGLI SVET NA NOGE! Kina uvežbava napad na američku mornaricu? JEDNA RAKETA MOŽE DA UNIŠTI CELU PACIFIČKU FLOTU

RASTU TENZIJE

SATELITSKI SNIMCI DIGLI SVET NA NOGE! Kina uvežbava napad na američku mornaricu? JEDNA RAKETA MOŽE DA UNIŠTI CELU PACIFIČKU FLOTU

Planeta -

Ne stišava se bura nakon što su se pojavili satelitski snimci replike nosača aviona američke mornarice u pustinji na severozapadu Kine!

Na snimcima se jasno vidi obrisi američkog nosača aviona i najmanje jednog razarača koji leže na železničkoj pruzi i koji će uskoro poslužiti kao meta za veliku vojnu vežbu pomorskih snaga.

Urednik rubrike Planeta na portalu Kurir.rs Andrej Mlakar pretpostavlja da će na plovila tokom vežbe najverovatnije biti ispaljena balistička raketa "Dong Feng 21D" koja je poznata kao "ubica nosača".

- Maketa nosača je realna po dimenzijama. Amerikanci čak tvrde da je to njihov novi nosač aviona koji nije ni ušao u upotrebu. Zanimljiva je činjenica da je napravljeno i nekoliko verzija brodova koji se nalaze na šinama. Postoji priča da razarač mogu da pomere 37 kilometara - rekao je Mlakar u jutarnjem programu Kurir televizije.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kina će prema njegovim rečima uskoro uvežbavati napad na američku Pacifičku flotu.

- Cilj je vežba. Kinezi su pre nekoliko meseci prikazali male makete. Suština je uvežbavanja napada na grupu brodova koji prate nosač aviona. Poučeni su iskustvom iz 1999. godine kad je bila kriza oko Tajvana. Tad su im Amerikanci gurnuli pod nos četiri nosača aviona. Sad su smislili taktiku kako da ih unište. Jedna raketa može da uništi čitavu Pacifičku flotu. To je svrha ovog eksperimenta. A kad će se to i desiti još niko ne zna - rekao je Mlakar.

Kineska vežba predstavlja klasičnu demonstraciju moći.

- Iranci su to već izveli na moru kad su napravili i uništili nosač aviona identičan američkom. Kinezi su pokazali da ga neće uništiti protivbrodskom raketom. To je poruka Amerikancima. Kad su se pojavili satelitski snimci nastala je panika u SAD - rekao je Mlakar.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kina prema njegovim rečima godinama ulaže velika sredstva u svoje vojne snage.

- Malo se zna da su Kinezi u SAD odškolovali 100.000 vazduhoplovnih inženjera. Ko zna koliko su tek projekata pokrali. Čak su i nama ukrali planove za tenk. Kod kineske verzije nosača isti je način obeležavanja posade kao kod Amerikanaca - dodao je Mlakar.

Rusija prema njegovim rečima nema interes za Pacifik.

- Ko drži Pacifik držaće i svet. Ovo je spor Kine i SAD. Rusija se okrenula evropskom delu. Zonu dalekog istoka prepustila je Kini. Pacifik je ogroman prostor koji treba kontrolisati. Pre nekoliko godina Kinezi su poslali podvodne dronove koji su pratili vodeni saobraćaj oko Indonezije. Za njih smo saznali tek kad se jedan slučajno upleo u ribarsku mrežu. Kina ima svemirski program i odlaze i u vasionu. Pentagon je nedavno digao paniku jer Kina gradi 1.000 silosa za nuklearne rakete - rekao je Mlakar.

Kurir.rs

Bonus video:

03:13

ANDREJ MLAKAR O SITUACIJI U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Zaev se nije snašao u pandemiji, Danela iskoristila priliku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track