KORONAVIRUS U SVETU: Ove tri zemlje su uvele obaveznu vakcinaciju za sve odrasle osobe, druge samo za određene kategorije
Foto: Zorana Jevtić

potvrde, testovi i kazne

KORONAVIRUS U SVETU: Ove tri zemlje su uvele obaveznu vakcinaciju za sve odrasle osobe, druge samo za određene kategorije

Planeta -

Podstaknute naglim skokom broja zaraženih koronavirusom i nedovoljnom vakcinacijom, vlade brojnih zemalja uvele su obaveznu imunizaciju zaposlenih u zdravstvu i drugim visokorizičnim delatnostima.

Tri zemlje su uvele obaveznu vakcinaciju za sve odrasle osobe, a raste i broj zemalja koje uvode obavezno cepljenje državnih službenka i drugih kategorija radnika.

Sve odrasle osobe

- U Indoneziji je obavezna vakcinacija uvedena još u februaru. Oni koji ne žele da se vakcinišu suočeni su sa novčanim kaznama i uskraćivanjem prava na socijalnu pomoć i korišćenje javnih usluga.

- U Mikroneziji, državi u južnom Pacifiku, vakcinacija odraslih obavezna je od juča.

- U Turkmenistanu vakcinacija je obavezna za sve starije od 18 godina.

Državni službenici, radnici u privatnom i javnom sektoru

- U Kanadi je u oktobru doneta odluka da će svi nevakcinisani državni službenici biti prisiljeni da uzmu neplaćeno. Vakcinacija je obavezna za sve putnike u avionima, vozovima i brodovima. Takođe je poručeno članovima parlamenta, njih 338, da će morati da prime obe doze vakcine pre povratka na posao 22. novembra.

- U Kostariki je u septembru doneta odluka da svi zaposleni u državnoj službi moraju da budu vakcinisani.

- U Danskoj je 12. novembra predložen zakon koji poslodavcima omogućava da od zaposlenih zahtevaju digitalnu kovid potvrdu. Taj zakon bi po hitnom postupku mogao da stupi na snagu do kraja meseca.

- U Egiptu zaposleni u javnom sektoru od 15. novembra moraju ili da budu vakcinisani ili da se testiraju jednom nedeljno.

- Na Fidžiju je u avgustu predstavljena politika "nema cepiva, nema posla" kojom se nevakcinisanim zabranjuje dolazak na posao. Zbog toga su nevakcinisani javni službenici bili prisiljeni da odu na neplaćeno i preti im otkaz ako se u potpunosti ne vakcinišu do kraja novembra.

Zaposleni u privatnim firmama koji ne žele da se vakcinišu mogli bi da budu novčano kažnjeni, a firme zatvorene.

- U Mađarskoj je u oktobru najavljeno da će zaposlen u državnim institucijama morati da budu vakcinisani. Vakcina je za medicinske radnike već obavezna.

- U Italiji su kovid potvrde obavezne od oktobra. Zaposleni koji nemaju potvrdu, negativan test ili dokaz da su nedavno preležali kovid ne mogu da idu na posao, a ako se pojave na poslu, preti im novčana kazna.

- U Letoniji je 12. novembra zakonodavcima koji odbiju vakcinu zabranjeno glasanje i smanjena im je plata. Preduzeća od 4. novembra mogu da otpuste radnike koji ne žele da se vakcinišu i ne žele da rade od kuće.

- Moskovske vlasti su u junu naredile svima zaposlenim u javnoj službi da se vakcinišu, a firme su dobile rok od mesec dana da cepe najmanje 60 posto zaposlenih prvom dozom. Sankt Peterburg je 9. novembra naredio obaveznu vakcinaciju svih starijih od 60 godina i onih koji pate od hroničnih bolesti.

- U Saudijskoj Arabiji u maju je doneta odluka da se svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru vakcinišu ako žele da se vrate na posao. Vakcina je obavezna i za sve koji žele da uđu u zgradu vlade, privatne i javne obrazovne institucije.

- U Tunisu je u oktobru odlučeno da svi službenici, zaposleni i posetioci zgrada javne i privatne uprave moraju da pokažu potvrdu o vakcinaciji. Nevakcinisani radnici biće privremeno udaljeni s posla dok ne budu u mogućnosti da pokažu potvrdu.

- Turska od avgusta traži negativne testove na kovid i dokaz o vakcinaciji u nekim sektorima, uključujući zaposlene u prosveti i javnom prevozu.

- U Ukrajini je od oktobra vakcinacija obavezna za zaposlene u javnom sektoru, uključujući prosvetne radnike. Nevakcinisani ne mogu u restorane, sportske i druge javne događaje. Spisak zanimanja koja moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji proširen je 11. novembra i sada uključuje i medicinsko osoblje i zaposlene u opštinskim službama.

- U Americi je predsednik Džo Bajden 10. septembra naredio svim državnim službenicima i pružaocima javnih usluga obavezno cepljenje ili testiranje jednom nedeljno za radnike u privatnom sektoru. Uredba stupa na snagu 4. januara.

Zdravstveni radnici

- U Australiji je od kraja juna vakcina obavezna za radnike u visokorizičnim delatnostima poput ustanova za stare, karantinskih hotela i slično.

- Velika Britanija u oktobru je uvela obavezu vakcinaciju zaposlenima u domovima za stare u Engleskoj. Zdravstveni radnici u Engleskoj moraće da budu vakcinisani do 1. aprila.

- U Francuskoj svi zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za stare, medicinski tehničari za negu u kući i hitnu pomoć, morali su do 15. septembra da se vakcinišu bar prvom dozom. Oko 3000 radnika privremeno je udaljeno sa posla jer nisu ispunili tu obavezu.

- U Grčkoj je od juna vakcinacija obavezna za zaposlene u domovima za stare i nemoćne, a od septembra i za zdravstvene radnike.

- Na Novom Zelandu je u oktobru najavljeno da će se od prosvetara i medicinskih radnika zahtevati da budu vakcinisani.

Ostali

- U Zapadnoj Australiji svi zaposleni u rudarstvu, istraživanju nafte i gasa moraće do 1. decembra da prime prvu dozu, a drugu do 1. januara.

- Glavni grad Kine Peking traži obaveznu buster dozu za ključne radnike na gradilištima, uključujući kuvare, čistače, radnike u obezbeđenju.

- Iz kancelarija predsednika Filipina poručeno je da će do 1. decembra vakcinacija ili redovno testiranje biti obavezno za zaposlene u kancelarijama i javnom prevozu.

- U Kazahstanu je na snazi obavezna vakcinacija ili testiranje jednom nedeljno za sve koji rade u prostorijama od 20 i više ljudi.

Ulazak na javna mesta

- U Austriji, milioni ljudi koji nisu potpuno vakcinisani protiv koronavirusa od 15. novembra su u karantinu. Nevakcinisanima je već ranije zabranjen ulazak u restorane, hotele, pozorišta, bioskope, žičare.

- U Bugarskoj je od 21. oktobra obavezna kovid potvrda za sve koji odlaze u kafiće, hotele, koncerte, muzeje, bazene.

- U Češkoj je 20. oktobra najavljeno da će restorani i klubovi morati da proveravaju kovid potvrde ili da li im gosti imaju negativne testove.

- U Danskoj je potrebna potvrda za ulazak u kafiće, restorane i druge zatvorene javne prostore.

- U Francuskoj će od sredine decembra osobama starijim od 65 godina biti potrebna potvrda o buster dozi kako bi mogli da uđu u vozove, restorane, avione.

- U Libanu, ulazak u restorane, kafiće i plaže dozvoljen je osobama sa potvrdama o vakcinaciji i važećim testovima na antitela.

- U Maroku je 21. oktobra uvedena potvrda o vakcinaciji koja služi za ulazak u sve zgrade vlade i javne prostore poput kafića, restorana, bioskopa, teretana i u javni prevoz.

- Holandija je u septembru uvela potvrdu o vakcinisanosti koja omogućava ulazak u kafiće, restorane, klubove i na kulturne događaje.

- U Rumuniji su od 25. oktobra potvrde obavezne za ulazak u većinu javnih prostora.

- Brojne ruske oblasti koje su bile u karantinu, sada zahtevaju dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti za ulazak u kafiće, restorane i tržne centre.

- U Švajcarskoj je potrebno pokazati potvrdu o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test za ulazak u kafiće, restorane i teretane.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track