DRAKONSKE KAZNE ZA SVE KOJI ODBIJU OBAVEZNU VAKCINACIJU: Pentagon preti neposlušnim vojnicima
Foto: Profimedia / Zaid AL-OBEIDI

korona u SAD

DRAKONSKE KAZNE ZA SVE KOJI ODBIJU OBAVEZNU VAKCINACIJU: Pentagon preti neposlušnim vojnicima

Planeta -

Američka vojska zapretila je vojnicima koji odbiju da prime vakcinu protiv kovida 19, poručivši da će im biti uskraćeno napredovanje, ponovno angažovanje i niz specijalnih vojnih službi.

Vojno osoblje koje odbije vakcinu, uključujući rezerviste i trupe Nacionalne garde, biće "označeni" u službenoj evidenciji i neće moći da računaju na bonuse u slučaju ponovnog prijavljivanja u službu, unapređenja, odlikovanja i druge nagrade, odlazak u vojne akademije ili pomoć prilikom školovanja, stoji u zvaničnom dopisu koji je DefenseOne dobio u četvrtak.

"Ovlašćujem komandante da zabrane nastavak službe... za sve vojnike koji odbiju obaveznu naredbu o vakcinaciji a nemaju odobreno izuzeće ili ne ćekaju odobrenje za izuzeće", navela je vojna sekretarka Kristin Vormut i dodala da će vojnici ostati "označeni" sve dok ne budu potpuno vakcinisani ili ne dobiju zvanično medicinsko ili administrativno izuzeće, ili ne napuste vojsku.

Prema podacima Pentagona, oko 72 posto aktivnih, rezervnih i gardijskih trupa je u potpunosti vakcinisano, dok je nekih 77 procenata primilo najmanje jednu dozu. Iako je većina vojnika, mornara i vazduhoplovaca u svim američkim vojnim službama sada vakcinisana, neki ogranci i dalje imaju zastoje u cepljenju, a skoro 8.500 pripadnika vazduhoplovnih snaga propustilo je krajnji rok za vakcinaciju ranije ovog meseca jer hiljade traže verska izuzeća.

Marinci su u međuvremenu saopštili da ne planiraju odmah da izbace vojnike koji propuste rok 28. novembra. Sekretar mornarice Karlos Del Toro, čiji ogranak nadgleda marince, rekao je da će se prema nevakcinisanim marincima postupati "sa poštovanjem" i da će biti procenjivani "od slučaja do slučaja" – uprkos prethodnom memorandumu koji je upozoravao da će nekooperativni vojnici biti potpuno izbačeni iz vojske.

Nova vojna direktiva usledila je posle sukoba Ministarstva odbrane i Nacionalne garde Oklahome oko obavezne vakcinacije za vojsku. Komandant Nacionalne garde Oklahome, Tomas Mančino, rekao je svojim ljudima da neće trpeti posledice ako odbiju vakcinu, na šta je Pentagon reagovao kratkim saopštenjem u kojem je naveo da je vakcinacija obavezna za sve. Iako su vojnici Garde uglavnom pod kontrolom državnih vlada, ogranak je i dalje deo šireg nacionalnog vojnog aparata i prima značajan iznos federalnih sredstava.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja