PAR IZ KALIFORNIJE UKRAO MILIONE U VELIKOJ KORONA PREVARI: Osuđeni su u odsustvu
Foto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

prevara

PAR IZ KALIFORNIJE UKRAO MILIONE U VELIKOJ KORONA PREVARI: Osuđeni su u odsustvu

Planeta -

Ričard Ajvazijan i njegova supruga Marijeta Terabelian moraće u zatvor zbog svoje uloge u masovnoj šemi prevare u vezi sa pandemijom koronavirusa kada su odsekli svoje elektronske narukvice za praćenje i pobegli iz doma u Kaliforniji, napustivši troje dece koji su tinejdžeri.

Za decu od 13, 15 i 16 godina ostavili su poruke, piše CNN.

Osuđeni su u odsustvu

-Jednog dana ćemo opet biti zajedno. Ovo nije zbogom, već kratka pauza, pisalo je. Bilo je to krajem avgusta. Gotovo tri meseca kasnije, par još uvek nije pronađen. Za njima traga FBI. To nije sprečilo sudiju da ove nedelje u odsustvu osudi Ajvazjana (43) i Terabelianovu (37) na 17, odnosno šest godina zatvora.

Tužitelji su rekli da su oni i drugi izveli plan za krađu više od 20 milion dolara pomoći namenjenih malim preduzećima tokom pandemije, prenosi Index.

-Optuženi su iskoristili korona krizu da ukradu milione dolara prekopotrebne državne pomoći namenjene ljudima i kompanijama koje pate od posledica na privredu, rekla je advokatica Trejsi L. Vilkinson. Drugi savezni tužilac je rekao da je njihov slučaj prvi te vrste u zemlji koji je krenuo na suđenje.

Koristili su lažne ili ukradene identitete

Par i Ajvazjanov brat, Artur Ajvazjan, 41, proglašeni su krivim za zaveru oko bankovne prevare i pranje novca na suđenju u junu. Ričard Ajvazjan i njegov brat takođe su osuđeni za tešku krađu identiteta.

Prema sudskim dokumentima i dokazima predočenim na suđenju, koristili su lažne ili ukradene identitete, uključujući imena umrlih i studenata na razmeni koji su nakratko posetili SAD pre nekoliko godina, kako bi podneli lažne zahteve za ublažavanje pandemije za lažne kompanije u dolini San Fernando.

Kako bi podržali lažne zahteve za pozajmicom, podneli su lažna lična dokumenta zajedno sa krivotvorenim poreznim obrascima i evidencijama o plaćama zajmodavcima i Upravi za mala poduzeća, rekli su savezni tužitelji.

Par je, zajedno sa Ajvazijanovim bratom i još petoricom, novac iskoristio za kupovinu raskošnih vila u tri grada u južnoj Kaliforniji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track