SVE LIČI NA KRIJUMČARENJE DROGE: Kako je šverc ptica pevačica postao unosan krimi biznis
Foto: Shutterstock

služe za takmičenje

SVE LIČI NA KRIJUMČARENJE DROGE: Kako je šverc ptica pevačica postao unosan krimi biznis

Planeta -

Malene zebe, posebno kanarinci, često su na meti švercera ptica. Kada se na crno proda veliki broj, zarada je dobra. Zebe su posebno cenjene u rudarskim predelima gde se organizuju ilegalna takmičenja u pevanju.

Prolećna idila u jesen, sunce, sve miriše na borovu šumu. Jedino je malo pretiho. Zato iz prtljažnika jednog automobila ovde na nemačko-austrijskoj granici dolazi cvrkut.

U oktobru je policija u jednom automobilu pronašla 248 živih ptica iz porodice zeba. Vozač (25) je tvrdio da ih vozi u Holandiju kao poklon detetu jednog poznanika.

Sada se vozač, za kojeg policija nije objavila otkuda dolazi, odgovara zbog nepropisnog transporta zaštićenih životinja. No postavlja se pitanje šta je krijumčar zaista nameravao s pticama.

Erik Nojling, referent za zaštitu ptica pri Savezu za zaštitu prirode Nemačke (NABU), smatra da su uhvaćene zebe bile namenjene parenju sa zebama koje već žive u zarobljeništvu.

„Zebe su pice pevačice i ima onih koji puštaju ove ptice da se takmiče u pevanju. Ptica koja najlepše peva, odnosi nagradu“, kaže Nojling.

„Zebina takmičenja“, kako objašnjava Aksel Hiršfeld, portparol Odbora protiv ubojstva ptica, imaju dugu tradiciju posebno u rudarskim područjima Evrope.

Zebe sa stranim dijalektom

Ptice iz porodice zebe, među koje spadaju i kanarinci, rudari su nekad držali u rudnicima gde su ih ove ptice upozoravale na pojavu ugljen-monoksida. Naime, taj opaki gas nema miris, a opasan je po život rudara. Malene ptice već pri malim koncentracijama padaju u nesvest što je signal rudarima da se evakuišu.

Danas je uzgoj zeba legalan, ali takmičenja u pevanju nisu.

No kako bi njihove ptice što bolje pevale na takmičenjima, uzgajivači ih ukrštaju s pticama iz drugih delova Europe. Jer u raznim krajevima kontinenta ptice raspolažu raznim pevačkim sposobnostima, stručnjaci govore o „dijalektu“. „Što je poj raznolikiji, to su veće šanse za pobedu“, objašnjava Nojling.

Poput krijumčarenja droge

Donošenje ptica iz divljine je ilegalan, ali unosan posao. „Za dobre primerke ptica uzgajivači plaćaju i do 300 evra. U proseku ptice staju od 50 do 100 evra“, kaže Hiršfeld.

Hiršfeld se seća slučajeva s nemačko-poljske granice s posebno pregrađenim kombijima u kojima se nalazilo na stotine zimovki i češljugara. „Sve je nalikovalo krijumčarenju droge“, seća se ovaj aktivista.

Problem je poznat i u SAD gde ptice ilegalnim putevima dolaze iz Centralne i južne Amerike. U Evropskoj uniji su otvorene granice krijumčarima olakšale posao, iako je hvatanje ove vrste ptica u prirodi zabranjen.

No lovce na ptice pevačice je teško uhvatiti na delu. Krijumčar koji je uhvaćen na nemačko-austrijskoj granici je nakon prijave pušten. Zebe iz transporta su svoj privremeni dom pronašle u jednom parku za ptice pre nego što budu puštene u prirodu.

Kurir.rs/Dojče vele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track