AMERIČKI GENERAL: Brine me broj ruskih vojnika blizu Ukrajine, ali to nije jedino što me muči
Foto: Patrick Semansky/POOL / Xinhua News / Profimedia

tenzije tinjaju

AMERIČKI GENERAL: Brine me broj ruskih vojnika blizu Ukrajine, ali to nije jedino što me muči

Planeta -

Sjedinjene Države sa "velikom zabrinutošću" prate ruske aktivnosti uz granicu sa Ukrajinom i čini se da je ruska retorika sve oštrija, rekao je američki general Mark Majli.

Majli, koji je načelnik Generalštava američke vojske, odbio je da nagađa o opcijama koje bi SAD mogle da razmatraju u slučaju ruske invazije.

Međutim, u jednom od najopširnijih komentara o krizi, Majli je naglasio važnost ukrajinskog suvereniteta za Vašington i NATO, prenosi Hina.

"Ako dođe do otvorene agresije ruske vojskeu državi nezavisnoj od 1991. godine, biće dovedeni u pitanje važni nacionalni bezbednosni interesi SAD i članica NATO", rekao je Majli na letu iz Seula u Vašington.

Ukrajina tvrdi da je Rusija nagomilala više od 90.000 vojnika pored granice, što Moskva odbacuje kao neistinu i navodi da ima pravo da raspoređuje vojnike na vlastitu teritoriju, kako smatra prikladnim.

Kremlj je 2014. godine pripojio do tada ukrajinski Krim i nakon toga je podržao pobunjenike u borbi protiv ukrajinskih vladinih snaga na istoku zemlje. U tom sukobu je, tvrdi Kijev, ubijeno 14.000 ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da bi eventualna ruska invazija mogla da destabilizuje situaciju i izazove domino-efekat daleko van Ukrajine, u vreme sve veće zabrinutosti zbog kineskih namera prema Tajvanu.

Majli je odbio javno da iznese svoju procenu broja ruskih snaga u blizini Ukrajine, ali je sugerisao da njegova zabrinutost ide dalje od broja ruskih vojnika.

"Neću vam reći šta pratimo i pokazatelje ili upozorenja sa obaveštajnog stajališta, ali pratimo ih sve. I sada ih ima dovoljno da izazove veliku zabrinutost, a mi ćemo nastaviti da pratimo situaciju", rekao je on.

Rusija i Ukrajina imaju vekovnu zajedničku istoriju i bile su dve najveće republike Sovjetskog Saveza sve do njegovog raspada 1991. godine, pa Moskva ambiciju svog suseda da se pridruži NATO smatra uvredom i pretnjom.

Sa izbijanjem najnovije krize, Moskva je zatražila pravno obavezujuće bezbednosno jamstvo Zapada i uveravanje da NATO neće primiti Ukrajinu u članstvo niti će tamo rasporediti raketne sisteme za gađanje Rusije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Moskvu da će platiti "visoku cenu" ako napadne Ukrajinu i pozvao na diplomatsko rešenje krize.

Majli je takođe odbio da nagađa da li će ruskog predsednika Vladimira Putina ohrabriti povlačenje američkih snaga iz Avganistana, rekavši: "Morate pitati Putina."

Povlačenje u avgustu okončalo je američki rat koji je trajao dve decenije nedvosmislenim porazom, a talibani su se vratili na vlast.

"Mislim da bi bila greška da bilo koja zemlja izvuče široki strateški zaključak na osnovu američkog povlačenja iz Avganistana, a zatim taj događaj automatski primeni na druge situacije", rekao je Majli i naveo istorijske primere prethodnih predsednika SAD koji su se povukli iz nekih zemalja, a u drugim naredili vojnu akciju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track