AMERIČKI PORTAL TVRDI DA SE VATIKAN SPREMA ZA NOVOG PAPU: Franja je lošeg zdravlja, a najozbiljniji kandidat dolazi iz Mađarske!
Foto: VATICAN MEDIA / IPA / IPA / Profimedia

Njuzmaks

AMERIČKI PORTAL TVRDI DA SE VATIKAN SPREMA ZA NOVOG PAPU: Franja je lošeg zdravlja, a najozbiljniji kandidat dolazi iz Mađarske!

Planeta -

U vatikanu se polako proplemaju za izbor novog pale, tvrde američki mediji.

„Papa Franja umire“, navodno je za Njuzmaks rekao sekretar jednog od najmoćnijih kardinala Vatikana.

Papa sada ima 84 godine, a već duže vreme kruže glasine da nije najboljeg zdravlja. Prošle godine je proveo dane u bolnici u Rimu oporavljajući se od operacije debelog creva za lečenje divertikulitisa, poremećaja koji utiče na zid debelog creva. Iako ništa slično raku nikada nije potvrđeno, mnogi su sumnjali da postoji više razloga za papin dugotrajni boravak u bolnici nego što je otkriveno javnosti.

Sekretar vatikanskog kardinala je dalje rekao da on i mnogi drugi insajderi ne veruju da će papa preživeti 2022. Zvaničnici u Vatikanu su navodno toliko zabrinuti da su u „predkonklavnom režimu“ i da se spremaju za ono što će učiniti nakon Papa prolazi.

Što se tiče toga ko će zameniti Franju, sekretar je tvrdio da je trenutni favorit mađarski kardinal Peter Erdo. Erdo, koji govori sedam jezika, smatra se crkvenim centristom koji takođe poštuje tradicionaliste.

Kardinal Pjetro Parolin, državni sekretar Vatikana za koga se godinama smatralo da će biti naredni papa, uklonjen je iz razmatranja zbog "lošeg" dogovora koji je sklopio sa Pekingom. Upućeni su besni zbog ovog dogovora jer je komunistima dao previše kontrole nad kineskom rimskom crkvom.

Kurir.rs/Redvoicemedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track