BRITANSKI OKLOPNI BAKSUZ: Ovo vozilo je i pre početka proizvodnje koštalo zdravlja 310 vojnika! Vlasti pred teškom odlukom VIDEO
Foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

neverovatno

BRITANSKI OKLOPNI BAKSUZ: Ovo vozilo je i pre početka proizvodnje koštalo zdravlja 310 vojnika! Vlasti pred teškom odlukom VIDEO

Planeta -

Britansko Ministarstvo odbrane će početkom sledeće godine objaviti odluku da li će nastaviti projekat izgradnje grupe novih borbeno-izviđačkih oklopnih vozila Ajaks, vredne 5,5 milijardi funti, nakon što je nedavno procurila informacija da je tri stotine britanskih vojnika zatražilo medicinsku pomoć zbog povreda.

Vozilo, koje za potrebe vojske proizvodi britanska podružnica američkog Dženeral Dajnamiksa, već uveliko kasni sa isporukom zbog niza tehničkih problema, pa je najavljena istraga. Evo detalja jedne nabavke koja se zbog tehničkih nedostataka pretvorila u goruću gomilu institucionalne nesposobnosti od koje zavise hiljade radnih mesta.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske odlučilo se za projekat Ajaks još u martu 2010. godine, nakon što je na tenderu pobedila britanska filijala američkog Dženeral Dajnamiksa. Američkom gigantu najpre je dodeljen ugovor za proizvodnju sedam demonstracionih prototipova u vrednosti od pola milijarde funti, nakon čega je sledeće godine ambiciozno dogovorena serijska proizvodnja čak 589 vozila u vrednosti od tri i po milijarde funti.

Optimistički ugovor predviđao je prve isporuke 2017. godine, ali su te godine britanskoj vojsci predata samo dva probna vozila, pa je rok za isporuku ugovorene količine produžen do 2026. godine. Ugovor je delimično produžen jer program uključuje kompanije koje zapošljavaju 4.100 Britanaca u partnerskim kompanijama General Dinamics, poput britanske filijale Lockheed Martina, Nemačka, Rheinmetall, Nemačka, koja proizvodi kupole, britanske podružnice Thalesa, Francuska, koja isporučuje ciljne sisteme , i mnoge druge evropske kompanije.kompanije.

Program borbenog oklopnog izviđanja gusenica u fazi projekta zvanično je nazvan SCOUT SV (Specijalno vozilo), a 2015. godine dobio je ime Ajaks po starogrčkom mitološkom heroju koji se borio u Trojanskom ratu, koji je kod nas poznat kao Ajant. Kako je Ajaks naziv za čitav niz vozila i kupolastih oklopnih vozila, i druge verzije vozila su dobile nazive sa prvim slovom abecede, kao što su Atina, koja bi trebalo da bude komandna verzija, i Ares, kao transportno- izviđačke verzije. Tu su i Apolon i Atlas, a prema grčkoj mitologiji oni imaju zadatak da poprave kvarove i vuku druga vozila.

Tokom aprila 2016. godine uspešno su ispaljeni hici iz topa kalibra 40 milimetara i automatskog mitraljeza sa lančanim pogonom od 7,62 milimetara, ali su već na prvim terenskim ispitivanjima posade izbili nepredvidivi problemi usled nepodnošljive buke i neprijatnih vibracija. O njima je ovih dana prvi put javno progovorio britanski ministar odbrane Džeremi Kvin, koji je najavio opsežnu istragu ispred Donjeg doma britanskog parlamenta.

Kvin je rekao parlamentu da će sarađivati sa General Dinamics-om da „okrene svaki kamen“ kako bi se pronašao krivac, a zanimljivo je da su raniji izveštaji sa terena takođe ukazivali na probleme.

Britansko Ministarstvo odbrane je 2018. godine obavešteno o neophodnim nadogradnjama dizajna u cilju smanjenja nepodnošljive buke i neprijatnih vibracija u gusenicama iznad svih očekivanja, ali i iznad zakonske granice. Iz agencije ministarstva nadležnog za nauku i tehnologiju stigle su alarmantne beleške o tehničkim propustima, na koje očigledno niko iz vrha vojske nije obratio pažnju. Agencija, koja ima zadatak da maksimalno poveća uticaj nauke i tehnologije na odbranu i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, ponovo je identifikovala ključna pitanja Ajaksa u maju prošle godine, ali je takođe propustila odgovor projektnog tima i ministarstva odbrane. i oklopno vozilo Test (ATDU), a ukazao je i na mogućnost povređivanja vojnika u vožnji u Ajaksu, ali je i ovoga puta zanemareno ozbiljno upozorenje. Tek nakon što su britanskoj štampi procurile informacije da je 310 vojnika zatražilo medicinsku pomoć nakon učešća u testiranju Ajaksa, Ministarstvo odbrane je odgovorilo priznanjem da ima problema.

Nemilosrdni britanski mediji objavili su do sada strogo čuvane informacije da su vojnici zadobili gubitak sluha, grčeve u leđima i bolove u zglobovima izazvane bukom i vibracijama motora Ajak od 800 konjskih snaga nemačkog proizvođača MTU Friedrichshafen, u vlasništvu britanskog Rolls Roice Holdingsa, zaduženog za od .

Mediji su preneli i da je Ajaks u prethodnim fazama testiranja imao problema sa pucanjem iz topa kalibra 40 milimetara i vožnjom u rikverc preko prepreka, što je konačno navelo ministra odbrane Džeremija Kvina da javno progovori o nagomilanim nedostacima. Kvin je ranije kritikovao projekat Ajaks kao problematičan, a njegov prethodnik Mark Fransoa opisao ga je kao 'institucionalnu nekompetentnost' koja je razbila javnu nabavku britanskog Ministarstva odbrane, čemu se nada da će ih ispraviti General Dinamics, proizvođač koji zapošljava hiljade ljudi u svojim objektima Merthir Tidfil u Južnom Velsu. Pored toga, Kuin je ovlastio nezavisni tim stručnjaka da nadgleda popravke i izvještava parlament o rezultatima revizije.

Ovo nije prvi put da je britanski ministar odbrane ovlastio nezavisne istražitelje da se pozabave nagomilanim problemima u britanskoj vojsci. Bivši ministar odbrane Des Braun ovlastio je sudiju Čarlsa Hadona Kejva da istraži pad patrolnog aviona Nimrod 2006. u Avganistanu u kojem je poginulo četrnaest članova posade. Istraga Haddon Cave-a dovela je do stvaranja Uprave vazduhoplovnih snaga, a to je uvelo fundamentalne promene u bezbednosne prakse Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) i Kraljevske mornarice (RN).

Kvinov potez naišao je na odobravanje dela parlamenta, dok bezbednosni analitičari predviđaju da nezavisna istraga neće postići željene rezultate. Analitičari su uvereni da će poreskim obveznicima biti potrebno dosta vremena da predstave rezultate istrage, da ukupna cena projekta liči na vreću bez dna, a na kraju krajeva, nejasno je da li će neko odgovarati za propuste. U Ministarstvu odbrane su optimisti i očekuju da će problemi biti rešeni početkom sledeće godine, ali kritičari smatraju da će to biti samo pokušaj da se sačuvaju radna mesta na uštrb bezbednosti vojnika.

Kurir.rs/Tportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track