NEVAKCINISANI ĆE U NEMAČKOJ MORATI DA PLAĆAJU LEČENJE OD KORONE! Objavljena i cifra, da te glava zaboli! Oko 100.000 evra
Foto: WALTRAUD GRUBITZSCH / AFP / Profimedia

Predlog

NEVAKCINISANI ĆE U NEMAČKOJ MORATI DA PLAĆAJU LEČENJE OD KORONE! Objavljena i cifra, da te glava zaboli! Oko 100.000 evra

Planeta -

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holetschek poziva sve stranke da već u januaru u Bundestagu donesu zakon o obaveznoj vakcinaciji svih građana protiv korone.

Holetschek, koji trenutno predsedava konferencijom ministara zdravlja nemačkih saveznih pokrajina, kaže da je to i način da se spriječi masovni odlazak njegovatelja ss posla, piše Deutsche Welle.

Naime, za medicinsku branšu već je uvedeno obavezna vakcinacija koje stupa na snagu od marta naredne godine. Njegovatelji "imaju osećaj da se samo oni čine odgovornim za manjak vakcinisanih a opštom obavezom bi se uspostavio jednak tretman", rekao je Holetschek.

Političar Hrišćanansko-socijalne unije (CSU) ima podršku svog pokrajinskog premijera Markusa Šödera.

"Obavezna vakcinacija bi pre premostilo podele u društvu nego što bi ih produbilo. Uveren sam u to. Bile bi prevladane predrasude. Mnogi bi shvatili da nije tako strašno vakicnisati e, naprotiv – to štiti i grantovati slobodu", rekao je Söder za list Welt.

0642299715, korona virus, Nemačka, mere
foto: WALTRAUD GRUBITZSCH / AFP / Profimedia

Ministar Holetschek je govorio i o sankcijama za one koji se ipak ne bi cepili ako se ta obaveza uvede. S jedne se strane razmišlja o uvođenju financijskih kazni, dakle globe. S druge strane je reč o mogućnosti da necepljeni više plaćaju zdravstveno osiguranje od cijepljenih, da moraju dijelom snositi troškove lečenja od korone ili da ne dobivaju novac kad su na bolovanju. "Jer, znatno je veći rizik da nevakcinisani teško obole od korone", rekao je on.

Slična pravila postoje već za ljude koji moraju biti medicinski zbrinuti ako dođe do problema nakon neuspelih estetskih operacija ili imaju zdravstvene posledice zbog tetovaža i pirsinga. Osim toga pacijenti moraju sami platiti dio troškova lčenja i kada "namerno" izazovu oboljenje.

Početkom meseca se i Udruženje lekara opšte prakse Berlina izjasnilo za to da necvakcinisani snose deo troškova ako obole od korone.

A to bi moglo biti prilično skupo. Kako je izračunalo zdravstveno osiguranje AOK, lečenje oboelog od korone koji završi na respiratoru košta u proseku 34.200 evra, a ako se koriste umetna pluća (ECMO) onda čak 92.000 evra. Lečenje prosečnog pacijenta oboljelog od korone košta 5.800 eura.

Etički savet podeljen

Novi nemački kancelar Olaf Šolc izjasnio se nedavno za uvođenje obaveznog cepljenja i najavio da će o tome zastupnici glasati najkasnije do početka veljače, bez obaveze poštivanja stranačke stege. Ta najava dolazi jer su Socijaldemokrati u koaliciji sa Zelenima i Liberalima, a mnogi političari ovih potonjih protive se obaveznom cepljenju.

Računa se da će među Demohršćanima i Levicom biti više nego dovoljno podrške da zajedno s dijelom vladajuće koalicije zaključe obavezno cijepljenje za odrasle.

Etički savet koji savetuje vlasti je većinom glasova također podržao uvođenje obaveznog cepljenja za odrasle. Dvadeset članova je bilo za, a četvero protiv. Ali, od tih dvadeset, sedmero smatra da je dovoljno ako se na cepljenje obvežu oni iz rizičnih grupa – stariji ili građani s kroničnim oboljenjima.

Pravnica Frauke Rostalski, koja je u Etičkom savjetu bila protiv obaveznog cijepljenja, rekla je za magazin Focus da postoje dvojbe koliko je cjepivo efikasno protiv novog soja virusa. "Onda bi uvođenje obaveznog cijepljenja značilo da obavezujemo građanke i građane na cjepivo koje možda i nema dovoljnu efikasnost da doprinese rasterećenju zdravstvenog sistema."

"Posebno me problemi u provođenju obaveznog cepljenja čine zabrinutom kada se radi o klimi u našem društvu", dodala je ona.

Prema poslednjim anketama, 68 posto Nemaca podržava uvođenje obaveznog cepljenja.

U Nemačkoj se odnedavno cepe i deca starosti od 5 do 11 godina, premda Stalna komisija za cepljenje za sada preporučuje da se cepe samo deca narušenog zdravlja.

U ukupnom stanovništvu, 74 posto građana je primilo najmanje jednu dozu, 71 posto najmanje dve, a 36 posto tri doze cepiva.

Kurir.rs/DW/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track