BRUKA U INDIJI: Na poznatoj veb stranici za aukcije na prodaju ponuđene i muslimanske žene, među njima i jedna nobelovka VIDEO
Foto: Sanjeev Verma/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

nacionalisti

BRUKA U INDIJI: Na poznatoj veb stranici za aukcije na prodaju ponuđene i muslimanske žene, među njima i jedna nobelovka VIDEO

Planeta -

Nekoliko istaknutih muslimanki pojavilo se na indijskoj veb stranici za aukcije, Bulli Bai, koja je dobila ime po vređanju muslimanki. Sajt je bio ispunjen profilima desetina muslimanki koje su bile stavljene na prodaju.

Većina žena koje su stavljene na prodaju bile su indijske muslimanke, a neke su bile ličnosti visokog profila, poput nobelovke Malale Jusafzai. Mnoge su takođe bile protivnice hinduističkog nacionalizma koji su javno kritikovali odnos premijera Narendre Modija prema etničkim i verskim manjinama u Indiji.

Veb lokacija, izgrađena na popularnoj američkoj platformi za kodiranje GitHub, uklonjena je danas nakon protesta. Portparol GitHub-a je u mejlu naveo da je suspendovao korisnički nalog koji je prekršio njegove politike o uznemiravanju, diskriminaciji i podsticanju nasilja.

Indijske vlasti su se, kako se navodi, obećale da će istražiti incident, koji dolazi u trenutku kada Modi i njegova desničarska Baratia Janata Partija (BJP) sprovode ultranacionalističku hinduističku supremacističku agendu u zemlji.

Ideologija BJP-a je toksična mešavina etno-religijskog nacionalizma. Uprkos njegovom nestanku kao legitimne političke ideje nakon Drugog svetskog rata, rasističke ideje stopljene unutar etnonacionalizma su vaskrsle u Indiji.

Manjine se suočavaju sa stalnim pretnjama po svoju bezbednost i osnovna ljudska prava u etno-verskim državama. Crkvene vođe su prošlog meseca upozorile da se hrišćani suočavaju sa pretnjom „istrebljenja“ od „radikalnih“ izraelskih grupa koje žele da oslobode Jerusalim od njegovog hrišćanskog prisustva.

Sa dolaskom Modija, muslimani i hrišćani su se suočili sa sličnim pretnjama u Indiji. Ovaj 71-godišnjak, koji je i sam optužen da je organizovao pogrom u Gudžaratu 2002. nad muslimanima, osnažio je ultranacionalističke hinduiste. Bilo je napada na muslimanske i hrišćanske sajtove u različitim delovima Indije, pri čemu su rulje otvoreno pozivale da im „odrube glave“ i zaustave navodne konverzije Hindusa.

Dana 3. oktobra, rulja od skoro 250 hinduističkih osvetnika naoružanih gvozdenim šipkama opljačkala je crkvu u Rurkiju u severnoj državi Utarakand, kojom upravlja BJP. Perl Lens, ćerku crkvenog pastora, navodno su maltretirali muškarci, zlostavljali i napali žene, a njen telefon je otet. Radžat Kumar, član osoblja crkve, više puta je udaren gvozdenim šipkama po glavi, što je rezultiralo teškim povredama.

„Vukli su me za vrat u prizemlje dok mi je kiša udarala po licu i leđima. Ostao sam u nesvesti nakon što sam udaren štapom po glavi“, rekao je Kumar za Al Džaziru, sa teškim modricama i natečenim desnim okom.

Kurir.rs/middleeastmonitor.com/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track