Kjuriositi emitovao ljudski glas s Marsa na Zemlju

Kjuriositi emitovao ljudski glas s Marsa na Zemlju

Planeta -
Snimljeni glas direktora NASA Čarlsa Boldena pozdravio je članove Kjuriositijevog tima

VAŠINGTON - Američka svemirska agencija NASA postavila je još jedan kamen temeljac sa svojim marsovskim roverom Kjuriositi: prvo emitovanje snimljenog ljudskog glasa sa neke planete na Zemlju, preneo je Glas Amerike.

Snimljeni glas direktora NASA Čarlsa Boldena pozdravio je kasno sinoć članove Kjuriositijevog tima.

"Ovo je Čarli Bolden, direktor NASA. Govorim vam preko predajnika rovera Kjuriositi koji je sada na površini Marsa", rekao je Bolden.

Bolden je zatim govorio o teškoćama spuštanja rovera na Mars i čestitao članovima NASA i njihovim partnerima iz privatnih firmi i državnih agencija na tom uspešno obavljenom zadatku.

On je istakao da radoznalost podstiče ljude na istraživanja. Inače, kjuriositi na engleskom znači radoznalost.

Snimljeni glas emitovan je zajedno sa novim telefoto snimcima marsovskog pejsaža, na kojima se vide grube planinske stene i brazde stvorene erozijom, sa jasno izraženim geološkim slojevima.

Šef programa NASA Dejv Laveri rekao je da postoji nada da će poruka direktora svemirske agencije nadahnuti neku osobu koja je već rođena da postane prva koja će kročiti nogom na Mars.

Rover Kjuriositi je "potrošio" tri nedelje od svoje planirane dvogodišnje misije na Marsu. Uz pomoć svojih 10 instrumenata Kjuriositi će pokušati da ustanovi da li je na području u kome se spustio ikada postojali uslovi za pojavu mikroorganizama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja