PRETE OTKAZIMA: Singapur nevakcinisanima zabranio dolazak na radna mesta
Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

pandemija

PRETE OTKAZIMA: Singapur nevakcinisanima zabranio dolazak na radna mesta

Planeta -

Singapur, jedna od zemalja sa najvišom stopom vakcinisanih protiv kovida, usvojio je nove mere usmerene na nevakcinisane

Singapur je zvanično zabranio nevakcinisanima dolazak na radna mesta i ukinuo prethodno pravilo na osnovu kog su mogli da rade u kancelariji uz negativan rezultat testa na koronavirus.

Kako javlja RT, zabrana je na snagu stupila u subotu u sklopu takozvane "druge faze" borbe protiv pandemije, što znači da nevakcinisani radnici čiji poslodavci ne mogu da im omoguće rad od kuće, mogu uskoro da očekuju otkaze.

Od subote, "samo potpuno vakcinisani zaposleni, oni sa potvrdom lekara da ne smeju da se vakcinišu ili oni koji su proteklih 180 dana preležali kovid, mogu da se vrate na svoje radno mesto", saopptilo je Ministarstvo rada.

Ministarstvo upozorava da je nevakcinisanima koji ne potpadaju pod ove tri kategorije, zabranjen povratak na radno mesto čak i ako imaju negativan test.

Poslodavcima je izdata preporuka da sve takve zaposlene prerasporede na pozicije s kojih svoje radne zadatke mogu da obavljaju od kuće ili ih pošalju na neplaćeno. Ako firma zaključi da ne mogu da organizuju rad od kuće, dozvoljeno joj je da nevakcinisanim radnicima da otkaz bez ikakve otpremnine ili straha od tužbe, navela je vlada.

Oni koji su primili samo jednu dozu vakcine na posao mogu da dolaze do 31. januara uz negativan test, ali će ih nakon toga smatrati nevakcinisanim.

Nevakcinisanima u Singapuru je već izvesno vreme zabranjen ulazak u restorane i brojne prodavnice. U ovom gradu-državi do sada je vakcinisano 82,86 posto stanovništva što je jedna od najviših stopa cepljenih na svetu.

U decembru, vlada je saopštila da nekih 52.000 zaposlenih nije vakcinisano i upozorila da samo "mali deo" njih ima prava na medicinsko izuzeće.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track