LEDNIK KOJI SE ODVOJIO OD ANTARKTIKA OTOPIO OKO 61 MILION OLIMPIJSKIH BAZENA SLATKE VODE U OKEAN Veći je od Luksemburga
Foto: David Tipling / robertharding / Profimedia

katastrofa

LEDNIK KOJI SE ODVOJIO OD ANTARKTIKA OTOPIO OKO 61 MILION OLIMPIJSKIH BAZENA SLATKE VODE U OKEAN Veći je od Luksemburga

Planeta -

Ogroman lednik koji se odvojio od Antarktika 2017. godine otpustio je otapanjem oko 61 milion olimpijskih bazena slatke vode u okean, što je postavilo pitanja o uticaju na morski ekosistem, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

Ogromna santa leda bila je dvostruko veća od Luksemburga kada se odvojila od ledene ploče Larsen, koja se zagrejala brže od bilo kojeg drugog dela najjužnijeg kontinenta Zemlje.

Sa 5.719 kvadratnih kilometara bio je najveći ledenik na Zemlji kad se formirao i šesti po veličini do sada zabeležen, navodi British Antarctic Survey.

Dvije je godine div od milijardu tona, poznat kao A-68, plutaoje u hladnim vodama Vedelovim morem pre nego što je otputovao na sever i zapretio britanskom ostrvu Južna Džordžija, nekih 4.000 kilometara od početne točke.

Ledenik, nazvan A-68a nakon što se komadić odlomio, opasno se približio ostrvu krajem 2020. godine, izazivajući strah da će se zaglaviti na morskom dnu, blokirati okeanske struje i ometati prolaz hiljadama pingvina.

Međutim, nova studija je otkrila da se ledenik, iako je nakratko dotakao morsko dno, brzo topio u toplijoj regiji oko Južne Džordžije i izgubio je značajnu količinu svoje mase do trenutka kada je stigao do plićih voda.

Naučnici koji su pratili njegovo putovanje putem satelita izračunali su da je A-68 od kraja 2020. godine do otapanja 2021. godine ispustio ukupno 152 milijarde tona slatke vode bogate hranjivim supstancama u more.

Kurir.rs/Jutartnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track