ZBOG KORONE U EU NIJE SPROVEDENO 100 MILIONA TESTOVA NA RAK: Radi se o neviđenoj šteti
Foto: Profimedia

alarmantni podaci

ZBOG KORONE U EU NIJE SPROVEDENO 100 MILIONA TESTOVA NA RAK: Radi se o neviđenoj šteti

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da 100 miliona testova za pretraživanje (skrining ili skener) raka nije sprovedeno širom kontinenta zbog uticaja pandemije Kovida-19 na zdravstvene usluge, odnosno odgađanja donošenja dijagnoze i upućivanja na lečenje.

-To znači da bi trenutno moglo da bude oko milion slučajeva nedijagnostifikovano u Evropi, utvrdila je šefica Evropske komisije.

Fon der Lajen je najavila da će EU pokrenuti registar nejednakosti kako bi se suočili sa različitim stopama smrtnosti od raka u celom bloku, kao deo akcije za smanjenje sve većeg rasta stope oboljevanja.

-Time će identifikovati trendove, razlike i nejednakosti između država članica i regija kako bismo mogli bolje da usmerimo našu potdršku, izjavila je fon der Lajen, dok zvaničnici u međuvremenu predviđaju da bi smrtnost od raka mogla da poraste za trećinu do 2040. godine.

Jedan od vodećih uzroka smrtnosti

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) označila je rak kao jedan od vodećih uzroka smrtnosti i morbiditeta u evropskoj regiji, koji čini više od 20 odsto svih smrtnih slučajeva. U 2020. godini u EU je 2,7 miliona osoba obolelo od raka, dok je 1,3 miliona umrlo od te bolesti.

Govoreći uoči Svetskog dana borbe protiv raka, regionalni direktor WHO-a za Evropu, Hans Kluge, utvrdio je da su testovi pretraživanja, dijagnoza i lečenje raka "pretrpeli štetu na dosad neviđen način jer su se zdravstvene službe borile kako bi odgovorile na kovid-19".

Pozivajući se na službene podatke širom evropske regije iz poslednje dve godine, Kluge je istakao kako je dijagnoza invazivnih tumora pala za 44 odsto u Belgiji, kolorektalni pregledi pali su za 46 posto u Italiji, a dijagnoza raka za 34 posto je niža od očekivanog u Španiji.

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, WHO se obvezala na sprovođenje isplativih politika utemeljenih na dokazima koje će omogućiti da ubrzaju eliminaciju raka kao bolesti opasne po život u Evropi i Aziji.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track