ONI STOJE IZA UKRAJINSKE KRIZE: Urnebesan prilog ruske TV o vezama britanske kraljice i porodice sa dešavanjima na istoku Evrope
Foto: Shutterstock, AP/Sergei Guneyev, Profimedia

malo nategnuto

ONI STOJE IZA UKRAJINSKE KRIZE: Urnebesan prilog ruske TV o vezama britanske kraljice i porodice sa dešavanjima na istoku Evrope

Planeta -

Problematičan prilog na ruskoj državnoj televiziji tvrdio je da se britanska kraljevska porodica zalaže za rat između Rusije i Ukrajine kako bi odvratila pažnju od njenih domaćih nevolja.

Dmitrij Kiseljov, čija je emisija „Vesti nedelje“ emitovana u nedelju uveče na državnom informativnom kanalu „Rusija-1“, rekao je da kraljica, princ Čarls i princ Endrju „zaista žele da skrenu pažnju, čak i ako je u pitanju rat“.

Kiseljov je tvrdio da kraljevska porodica traži rat kako bi odvratila pažnju od neželjenih vesti: naime, zakonsko rešenje princa Endrua u vezi sa slučajem seksualnog napada Virdžinije Đufre protiv njega i policijska istraga dobrotvorne organizacije princa Čarlsa.

Kiseljov je rekao, prema prevodu Insajdera:

„Kraljevskoj porodici je očajnički potrebna diverzija, jer je Skotland Jard otkrio da prestolonaslednik, princ Čarls, poklanja visoke počasti, titule, pa čak i državljanstva stranom biznismenu sa imenom koje se lako pamti, Mahfuz Marei Mubarak bin Mahfuz.

Snimak emisije možete pogledati OVDE.

„Trenutno, sud ne komentariše policijsku istragu, ali zaista želi da skrene pažnju, čak i ako je u pitanju rat. I dosadno, kraljičin voljeni sin, princ Endrju, pristao je da iskoristi mamin novac: 16 miliona dolara za rešavanje američkog sudskog spora sa žrtva njegovog silovanja 95-godišnja kraljica će platiti.

„Rat u Donbasu [istočna Ukrajina] u ovom kontekstu joj je mnogo interesantniji.

Stiv Rozenberg, BBC-jev dopisnik iz Moskve, tvitovao je o segmentu koji je opisao kao „alternativnu stvarnost“.

Od ponedeljka, niko od članova britanske kraljevske porodice nije komentarisao događaje u Ukrajini, koja je okružena sa oko 150.000 ruskih vojnika, prema američkim procenama.

I ukrajinske i zapadne vlade kažu da je Rusija na ivici pokretanja rata. Predsednik Džo Bajden rekao je u petak da je „ubeđen” da će ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuti napad.

Ali Kiseljov, koga posmatrači Rusije često nazivaju „Putinovom govornicom“, dao je ruskoj publici suprotnu sliku: da Rusija hitno traži mir dok druge nacije traže sukob.

Uprkos tome što je kraljica formalni šef britanske vojske i ima duboku ceremonijalnu vezu sa njom, ona i njena porodica nemaju uticaja na odluke o odbrani, koje donosi vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

U vreme kada je prilo emitovan, kraljevski narativ u Velikoj Britaniji i ostatku sveta se dramatično promenio iz drugog razloga: najava da je kraljica bila pozitivna na COVID-19.

Većina britanskih listova u ponedeljak je toj priči posvetila znatno više pažnje nego događajima u Ukrajini, iako je ona ostala istaknuta tema.

U svojoj emisiji u nedelju, Kiseljov je takođe tvrdio da je britanski premijer Boris Džonson želeo da mu skrene pažnju zbog sopstvenih problema sa rukovodstvom.

On je takođe naveo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kao proratnog zbog ekonomske krize u njegovoj zemlji i tvrdio da bi francuski predsednik Emanuel Makron imao koristi od rata dok traži reizbor.

Sva tri lidera su izjavila da su protiv rata i da su radili različite intervencije kako bi podstakli deeskalaciju.

Bajden se u nedelju u principu složio da se sastane na razgovorima sa Putinom zajedno sa Makronom, koji se pojavio kao kanal za diplomatiju između Rusije i SAD.

Kurir.rs/Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track