BEZ DOGOVORA U ANTALIJI Lavrov: Putin ne bi odbio sastanak sa Zelenskim! Porodilište je bilo baza Azova! Kuleba: Ne predajemo se!
Foto: EPA/ CEM OZDEL / Turkish Foreign Affairs Ministry

samit u turskoj

BEZ DOGOVORA U ANTALIJI Lavrov: Putin ne bi odbio sastanak sa Zelenskim! Porodilište je bilo baza Azova! Kuleba: Ne predajemo se!

Planeta -

Minsitri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba sastali su se danas u Antaliji ali nije postignut dogovor o prekidu vatre.

Kuleba je posle sastanka rekao da su razgovarali o 24-časovnoj obustavi vatre, ali da nije ostvaren napredak, prenela je agencija AP.

Lavrov je posle razgovora izjavio da na pregovorima sa Kulebom niko nije nameravao da se dogovara obustava vatre, preneo je Tass.

Lavrov je rekao da će u budućnosti biti neophodan susret predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Sergej Lavrov, Antalija, Dmitro Kuleba
foto: EPA/ CEM OZDEL / Turkish Foreign Affairs Ministry

Lavrov je izjavio da Vladimir Putin ne bi odbio sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kako bi razgovarali o “specifičnim” temama.

Lavrov je to rekao novinarima posle sastanka u Turskoj sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, javlja Rojters.

Pošto je ponovio zahtev Moskve da Ukrajina bude razoružana i da prihvati neutralan status, Lavrov je optužio Zapad da intenzivira sukob, naoružavanjem Ukrajinaca.

Po njegovim rečima, poslednje izjave Zelenskog govore o tome da je Kijev počeo da razume ruski stav.

On je takođe rekao da je porodilište u Marijupolju, koje je juče bombardovano korišćeno kao "baza bataljoma 'Azov'", o čemu, je, kako je naveo, Rusija obavestila UN nekoliko dana ranije.

Kuleba je naglasio kako nije uspeo da dobije obećanje Lavrova da će ruske snage obustaviti vatru da bi civilima mogla biti dostavljena pomoć i osigurana evakuacija nekoliko stotina hiljada ljudi iz opkoljenog Marijupolja.

Kuleba je izjavio da Kijev traži diplomatska rešenja, ali da će se Ukrajina, dok ih nema, braniti, prenela je ukrajinska agencija UNIAN. On je dodao da je za vreme pregovora čuo da je obustava vatre uslovljena ispunjavanjem Putinovih zahteva.

"Ukrajina se nije predala, ne predaje se i neće se predati", naveo je Kuleba.

Kurir.rs, Foto: EPA/CEM OZDEL / Turkish Foreign Affairs Ministry

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track