KINA NEĆE DA BUDE ŽRTVA MEĐUNARODNIH SANKCIJA RUSIJI: Peking nije strana u krizi i ne želi da bude pogođena blokadom
Foto: Profimedia / Luis Henrique de Moraes Boucault

rat u ukrajini

KINA NEĆE DA BUDE ŽRTVA MEĐUNARODNIH SANKCIJA RUSIJI: Peking nije strana u krizi i ne želi da bude pogođena blokadom

Planeta -

Kineski ministar spoljnih poslova rekao je svom španskom kolegi da njegova zemlja ne želi da trpi posledice zapadnih ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu prošlog meseca, prenose državni mediji.

"Kina nije strana u krizi, a još manje želi da bude pogođena sankcijama“, rekao je Vang Ji tokom razgovora sa španskim ministrom spoljnih poslova Hozeom Manuelom Albaresom.

On je dodao da Kina u principu odbacuje sankcije i da "ima pravo da zaštiti svoja legitimna prava i interese“, nazivajući skoro tronedeljni sukob u Ukrajini "proizvodom gomilanja i intenziviranja evropskih bezbednosnih protivrečnosti tokom godina“.

Državni mediji nisu preneli da li su dvojica diplomata razgovarala o nedavnim izvštajima iz SAD u kojima se navodi da je Rusija zatražila od Kine vojnu i ekonomsku pomoć nakon početka rata 24. februara. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je ranije odbacio te izveštaje kao "zlonamerne“ američke dezinformacije.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track