STRES, DEPRESIJA I EMOTIVNI ISPAD STOIČKOG RUSKOG GENERALA: Detalji poverljivog sastanka ruskih i američkih vojnih zvaničnika
Foto: Krasilnikov Stanislav / TASS / Profimedia

rat i posledice

STRES, DEPRESIJA I EMOTIVNI ISPAD STOIČKOG RUSKOG GENERALA: Detalji poverljivog sastanka ruskih i američkih vojnih zvaničnika

Planeta -

Prema poverljivom izveštaju američke vojske, prošlonedeljni sastanak ruskih i američkih vojnih zvaničnika izazvao je kod inače suzdržanog ruskog generala emotivan ispad, što, navodno, ukazuje na to da Rusija ima sve veći problem sa moralom svoje vojske.

U izveštaju, u koji je CNN imao uvid, navode se stavovi i perspektive dva vojna tabora, ali se ne nudi detaljno objašnjenje za ponašanje ruskog generala.

Vojna ili obaveštajna služba nikada ne objavljuju izveštaje o poverljivim sastancima jer oni služe za analizu mogućih budućih poteza, odnosno namera protivničke vojske.

Sastanak je održan u ruskom ministarstvu obrane u Moskvi, a reč je o jednom od retkih susreta ruskih i američkih vojnih zvaničnika od kada je Rusija 24. februara napala Ukrajinu. U izveštaju se navodi da je sastanak bio napet i da je ruska strana pokazivala očigledne znake stresa.

Posebno se ističe ponašanje ruskog generala Jevgenija Iljina, zamenika načelnika Glavne uprave za međunarodnu saradnju, čoveka sa dugim iskustvom komunikacije sa Amerikancima. Iljin je, što mu nije bila dosadašnja praksa, govorio bez konsultovanja ranije pripremljenih beleški ili tema za razgovor.

Pri kraju sastanka, jedan američki zvaničnik se "nehajno raspitao" o Iljinovim korenima u Ukrajini, što je dovelo do toga da se "inače stoičko držanje ruskog generala promeni i zacrveneo se i postao uznemiren", navodi se u izveštaju. General je zatim potvrdio da se rodio u Dnjepropetrovsku i da se kasnije njegova porodica preselila u Donjeck, gde je išao u školu.

Američki dužnosnici navode da je Iljin zatim dodao da je trenutna situacija u Ukrajini "tragična i da je zbog toga jako depresivan". Nakon toga je napustio prostoriju bez rukovanja s prisutnima.

Još uvek nije poznato zašto je tačno sastanak održan i nije poznato postoji li o njemu neka dodatna dokumentacija. U izvetaju se ne spominju imena prisutnih američkih atašea, a CNN nije uspeo da sazna njihove identitete. Pentagon je odbio da komentariše.

U izvešću se takođe navodi da su Amerikanci imali osjećaj da Iljin krivi SAD i Ukrajinu za zločine počinjene njegovoj porodici. Nije jasno što ih je navelo na takav utisak, ali je jedan od njih je rekao da je general imao takav pogled i držanje da su ga "prošli trnci".

Navodi se da je generalov stav iznenadio i drugog američkog vojnog atašea, nakon čega su obojica izjavila da nikada nisu "na službenom sastanku videli takav ispad nekog ruskog kolege".

Naime, sastanci te vrste su obično pomno planirani. Mada u izveštaju nema objašnjenja generalove reakcije, dva američka vojna zvaničnika, koja su prisustvovala sastanku, ocenila su da to ukazuje na problem sa moralom ruske vojske.

"U najmanju ruku je jasno da ruska vojska nema problem sa moralom samo među snagama na prvoj liniji sukoba", zaključuje se u izveštaju.

Izveštaj pruža pogled iza kulisa ruske vojske koja nije uspela u svom očiglednom cilju da brzo zauzme Kijev nakon što je pokrenula invaziju prošlog meseca. Visoki američki vojni zvaničnici su javno i privatno rekli da moral ruskih vojnih snaga opada kako se rat traje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u intervjuu za CNN negirao da ruske trupe imaju problema s moralom. "Ne bi trebalo da verujete tim informacijama. Trebalo bi dva puta da razmislite da li je tako nešto istina ili ne", rekao je on.

Rusija i pre invazije nije bila sklona direktnim kontaktima visokopozicioniranih ruskih i američkih vojnih zvaničnika. SAD smatra da je to zbog toga što se Moskva plaši da pokaže bilo kakvu ranjivost.

Čak i pre neuobičajenog sastanka, američki zvaničnici su izvestili da je Iljinov stoicizam počeo da vene na sastanku kada su Amerikanci nazvali ukrajinsku situaciju krizom, a ruski general ih je brzo "ispravio"

Ruski general tokom sastanka nije odstupio od ruske strategije invazije na Ukrajinu i pobede pod svaku cenu, navodi se u izveštaju. Američki vojni zvaničnici kažu da su na sastanku videli generala koji je "očigledno bio uznemiren zbog situacije u Ukrajini, ali je svoj bes mogao da ispolji samo u skladu sa narativom Kremlja".

U izveštaju se navodi da Amerikanci ne odbacuju da je susret možda doveo do učvršćivanja ruske pozicije o ratu i potrebi ruskih vojnih zvaničnika da ispune svoja naređenja jer nemaju drugog izbora.

Visoki zvaničnik odbrane rekao je prošle nedelje da su SAD "pokupile anegdotske indikacije da moral nije visok" u nekim vojnim jedinicama ruskih snaga.

"Svakako imamo indicije da je moral rastući problem unutar ruskih snaga koje se bore u Ukrajini“, rekao je novinarima u utorak sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi. "Kako vreme odmiče, a oni i dalje ne uspevaju da postignu napredak na terenu koji žele da postignu, videli smo sve veće indikacije da je moral i kohezija jedinica problem".

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:32

29. DAN RATA U UKRAJINI: Danas samit NATO u Briselu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track