01:46

UŽIVO 56. DAN RATA U UKRAJINI Rusi dali novi ultimatum braniteljima Marijupolja

blog

56. DAN RATA U UKRAJINI Putin: Ovo je podstaklo operaciju u Ukrajini! Kijev: Evakuacija iz čeličane nije uspela!

Planeta -

Danas je 56. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Sreda, 20. april

* Novi ultimatum Rusije

* Oglasio se Zelenski

* Britanija obećava više oružja

* Šta su rusi dostavili u mađarsku vojnu bazu

* Teške optužbe Moskve na račun OEBS

Putin: Dosledno ćemo delovati za normalizaciju života u Donbasu

Rusija će "dosledno delovati" da bi osigurala da se "normalizuje" život u Donbasu, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je na sastanku neprofitnih grupa koje finansira država obećao da će "delovati dosledno" i da će se pobrinuti da se život u Donbasu "normalizuje".

Putin je rekao da su neprijateljstva u istočnoj Ukrajini, gde se pobunjenici koje podržava Rusija, bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine, podstakla Rusiju da pokrene vojnu operaciju.

Zelenski ponudio Rusima da oslobodi ruske zarobljenike u zamenu za siguran izlazak iz Marijupolja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potvrdio da je spreman da oslobodi ruske ratne zarobljenike u zamenu za bezbedan prolazak civila i ukrajinskih trupa iz Marijupolja, preeneo je Skaj njuz.

Zelenski je govorio danas popodne nakon posete predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela. On je dodao da se situacija u gradu pogoršava kako se rat nastavlja, a da se smatra da su stotine ranjenih bez pristupa medicinskoj pomoći.

Ukrajinska zvaničnica: Humanitarni koridor neuspešan, Rusi nisu prekinuli vatru

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da dogovoreni humanitarni koridor za evakuaciju civila iz čeličane Azovstalj u Marijupolju nije funkcionisao kako je planirano, okrivljujući ruske snage da nisu održale prekid vatre.

Dodala je da autobusi koje je organizovala Rusija nisu uspeli da na vreme dovedu evakuisane do tačke gde su ih čekali ukrajinski autobusi i kola Hitne pomoći, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici procenjuju da je oko hiljadu civila potražilo utočište ispod ogromne čeličane, koja je poslednje ukrajinsko uporište u jugoistočnom lučkom gradu.

Gutereš traži sastanak sa Putinom u Moskvi i Zelenskim u Kijevu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obratio se liderima Rusije i Ukrajine sa molbom da ga prime kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini, izjavio je njegov portparol Stefan Dižarik.

"Sinoć smo predali pisma misijama Rusije i Ukrajine u UN. U tim pismima generalni sekretar je zamolio predsednika Vladimira Putina da ga primi u Moskvi i Vladimira Zelenskog da se sastanu u Kijevu", naveo je portparol. Kako je istakao, Gutereš želi da sa njima razmotri hitne korake za uspostavljnje mira u Ukrajini, kao i o budućnosti multilateralizma, prenosi Sputnjik.

Antonio Gutereš
foto: EPA / WAEL HAMZEH

Pentagon: Moskva nas je obavetila da će testirati raketu

Pentagon je saopštio da je Rusija uredno obavestila Sjedinjene Američke Države da će obaviti testiranje interkontinentalna balističke rakete, dodajući da taj čin smatra rutinskim, a ne pretnjom po SAD.

Rusija testirala interkontinentalnu raketu Rarmat, Putinova poruka da se "neprijatelj zamisli"

Rusija je danas saopštila da je izvela probno lansiranje nove interkontinentalne balističke rakete “Sarmat”.

Šef države Vladimir Putin je izjavio da niko drugi na svetu nema takvo strateško oružje, koje će navesti sve spremne da ugroze Rusiju da o tome prethodno dobro razmisle.

Blumberg: Insajderi u Kremlju strahuju da će Putin upotrebiti nuklearno oružje

Više insajdera u Kremlju na visokim pozicijama u vladi i biznisu veruje da je ruska invazija na Ukrajinu "bila katastrofalna greška koja će Rusiju vratiti godinama unazad", reklo je deset izvora za Blumberg.

Ti ljudi, rekli su izvori, smatraju da ne postoji nikakva šansa da će Putin promeniti smer svoje politike vezane uz Ukrajinu, baš kao što ne vide ni bilo kakvu šansu da se njegova pozicija svemoćnog vladara Rusije dovede u pitanje.

Deo insajdera u Kremlju sve više strahuje da bi Putin, bude li suočen sa porazom u Ukrajini, mogao pribeći korišćenju nuklearnog oružja, navodi agencija Blumberg.

Istekao rok za Marijupolj, ruska vojska krenula na Azovstal

U toku je napad na Azovstal, fabriku u Marijupolju.

Ranije danas istekao je rok koji je Rusija dala ukrajinskim vojnicima da polože oružje i prestanu da se bore, kao i vlastima da evakuišu civile.

Misteriozni let iz Moskve do vojne baze u Evropi

Misteriozni avion u utorak ujutro krenuo je iz Moskve ka Evropi, pokazuju podaci Flajt radara, švedske stranice koja prikazuje podatke u stvarnom vremenu o letovima širom sveta.

Odredište transportnog aviona Iljušin Il-76 u vlasništvu ruske kompanije Volga-Dnepr Airlines bilo je označeno kao "nepoznato". Avion, umesto da ide obilaznim putem zbog zatvorenog EU vazdušnog prostora, prešao je celu Poljsku i Slovačku i posle tri sata leta sleteo u mađarsku vojnu bazu Papa.

Ovo nije prvi takav let. Početkom aprila, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto objavio je da je ruski avion sa nuklearnim gorivom sleteo u Papu.

Rusko nuklearno gorivo isporučeno Mađarskoj potrebno je za funkcionisanje nuklearne elektrane Paks koja proizvodi gotovo polovinu električne energije u Mađarskoj.

Sve tri zemlje kroz čiji je vazdušni prostor ruski avion prošao dale su za to dopuštenje jer je, kako je rekao mađarski ministar, "nuklearna energija izuzeta od svih sankcija EU".

Rusija optužila OEBS da špijuniraju za Ukrajince

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sarađivala je sa ukrajinskom vladom u njenoj borbi protiv Donbasa i pokušala da prikrije zločine ukrajinskih nacionalističkih snaga, rekao je zamenik predstavnika Rusije u UN na sastanku Saveta bezbednosti UN Dmitri Poljanski.

On je optužio SAD i njihove saveznike da stavljaju svoje interese pre interesa Ukrajinaca.

"Dobili smo najnoviji dokaz koliko su prljavi vaši trikovi u izgradnji 'poretka zasnovanog na pravilima' kada smo otkrili dokaz da je specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini jednostavno špijunirala za Kijev umesto da beleži kršenje primirja“, rekao je on. Zvaničnik je rekao da Rusija prikuplja još dokaza kako bi pokrenula slučaj protiv posmatrača.

Komandant iz Marijupolja: Živimo poslednje sate

Major Sergej Voljna iz Marijupolja objavio je video poruku u kojoj navodi da on i njegovi ljudi preživljavaju poslednje sate.

U snimku koji je poslao BBC-u i drugim medijima, Voljna je rekao da se njegovi momci neće predati ali je pozvao međunarodnu zajednicu da pošalje pomoć za 500 ranjenih vojnika i stotine žena i dece za koje tvrdi da se kriju sa njima u Azovstil čeličani.

"Ovo je naše poslednje obraćanje svetu. Možda i poslednje ikad. Moguće je da nam je ostalo svega nekoliko sati. Pozivamo svetske lidere da nam pomognu. Pozivamo ih da organizuju naše izvlačenje i prebace nas u treću zemlju", rekao je on.

Azovstil je poslednje uporište ukrajinskog otpora u Marijupolju.

Marijupolj u potpunoj blokadi, danas evakuišu civile

Gradonačelnik Marijupolja je rekao da Ukrajina planira da danas evakuše 6.000 civila iz Marijupolja.

Njegov zamenik Sergej Orlov rekao je da je situacija u gradu veoma teška.

- Veoma je teško razgovarati sa ljudima koji su u potpunoj blokadi više od 50 dana. Ne možemo ni da zamislimo kako izgleda njihov život. Dakle, razumete, u gradu ima oko 130.000 građana, oni su još uvek u Marijupolju i žive u stalnim ratnim uslovima, granatiranju, vazdušnim napadima. Juče je Rusija počela da koristi veoma teške bombe. Ne znam šta je to, ali zvuk od njih ide 50 do 60 kilometara oko Mariupolja. I pravi veliku štetu, rekao je Orlov.

On je rekao da je grad u potpunoj blokadi.

- Nedostatak hrane, vode, lekova, pomoći, nedostatak svega. Nedostatak života, rekao bih. Zato je teško. A mi ljudi, naravno, želimo da budemo premešteni na teritoriju pod kontrolom Ukrajine, rekao je Orlov.

Šarl Mišel stigao u Kijev

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel otputovao je jutros u Kijev. On je stigao vozom i dočekala ga je potpredsednica ukrajinske vlade za evropska pitanja i evroatlantske integracije Olga Stefanišina.

Očekuje se da će se Mišel kasnije danas sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Rusi su dali novi ultimatum braniteljima Marijupolja

Rusko ministarstvo odbrane dalo je ukrajinskim snagama u Azovstalu novi ultimatum, piše Rojters, a prenosi BBC.

-Ruske oružane snage, temeljene isključivo na humanitarnim načelima, ponovno predlažu da borci nacionalističkih bataljona i strani plaćenici prestanu s vojnim operacijama od 14 po moskovskom vremenu 20. aprila i polože oružje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ni jedan ukrajinski vojnik nije prihvatio istu ponudu u utorak,navodi se u saopštenju ministarstva.

Zelenski rekao da je Ukrajina mogla da završi rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom obraćanju sinoć rekao da bi Ukrajina, da je imala pristup boljem oružju, završila ovaj rat.

- Da je Ukrajina imala oružje koje može da se poredi sa onim koji Rusi koriste, do sad bismo već završili ovaj rat - rekao je Zelenski.

"Rusija će gađati trase za isporuku oružja"

Sjedinjene Države veruju da će Rusija ciljati rute koje se koriste za isporuku oružja, u pokušaju da uspori snabdevanje američkog i partnerskog oružja koje ulazi u Ukrajinu.

Ruske snage nisu često gađale pokretne mete poput konvoja ili železničkih isporuka, ali bi mogle da pokušaju da unište mostove, puteve i šine koje se koriste za transport oružja i zaliha u zemlju, rekao je neimenovani zvaničnik.

Britanija obećava više oružja, uključujući projektile Brimstone za Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da planira da opremi Kijev protivbrodskim raketama i lanserima oklopnih projektila - uključujući postavljanje britanskih raketa Brimstone na vozila.

Vest je usledila nakon telefonskog razgovora koji je Džonson imao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i drugim svetskim zvaničnicima.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track