01:10

UŽIVO 58. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski: Rusija odbacila uskršnje primirje

Blog

58. DAN RATA U UKRAJINI Gutereš sledeće sedmice u Moskvi; UN: Nema naznaka da je počinjen genocid u Ukrajini?

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 58. dan. Sukobi se i dalje nastavljaju, a sve veći fokus zapadne javnosti je na prebacivanju naoružanja i vojne opreme ukrajinskoj vojsci.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, petak 22. april

* Kijev tvrdi da su ruske snage nastavile blokadu Harkova

* Predsednik Ukrajine Zelenski: Rusija odbacila prekid vatre za Uskrs

* Rusija u istočnu Ukrajinu prebacila još tri taktičke borbene grupe

* Zelenski: Ruska okupacija na istoku je samo privremena!

Pogled iz vazduha na Marijupolj... Čeličana Azovstalj
Pogled iz vazduha na Marijupolj... Čeličana Azovstaljfoto: AP

UN: Nema naznaka da je počinjen genocid u Ukrajini

Ne postoji ništa što bi ukazivalo na to da je počinjen genocid u Ukrajini tokom ruske vojne operacije, izjavila je portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani a preneo Sputnik.

"Ne, nismo dokumentovali obrasce koji bi mogli da predstavljaju [genocid]“, rekla je ona.

Šamdasani je istakla da postoji "mnogo od ovih pravnih kvalifikacija – zločini protiv čovečnosti i genocid – koje bi na kraju trebalo da utvrdi sud“, prenosi Raša tudej.

Prema definiciji UN, "genocid“ uključuje "dela počinjena sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa“.

Ukrajina i SAD optužuju Rusiju za genocid u Ukrajini, dok Moskva uporno tvrdi da civili nisu njihove mete.

Šef UN-a ide u Moskvu

Glavni sekretar UN-a u utorak putuje u Moskvu u posetu Vladimiru Putinu, objavio je Kremlj.

Antonio Gutereš će imati i i radni ručak sa Sergejom Lavrovom.

Portparol prvog čoveka UN-a rekao je da se Gutereš nada da će njegova poseta doprineti postizanju mira. Iz UN navode i da su u kontaktu sa Ukrajincima oko eventualne posete.

Lavrov: Pregovori tapkaju u mestu

Pregovori Moskve i Kijeva o rešenju sukoba "tapkaju u mestu" pošto na njima nije ostvaren nikakav napredak, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Dugi razgovori Moskve i Kijeva

Glavni ruski pregovarač rekao je da je održano nekoliko dugih razgovora između šefova delegacija Ukrajine i Rusije. Razgovori su održani danas, piše Sky News.

Vladimir Medinski nije dao nikakve detalje o razgovorima. Ranije ove sedmice Kremlj je saopštio da su poslali Kijevu napismeno mirovni predlog ali iz Ukrajine navode da nisu dobili ništa.

Nemački kancelar: Embargom na ruski gas neće se okončati rat

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovio svoje protivljenje embargu na uvoz ruskog gasa.

"Apsolutno ne vidim kako bi embargo na gas okončao rat", rekao je. "Da je (ruski predsednik Vladimir Putin) bio otvoren za ekonomske rasprave, onda ne bi ni započeo ovaj ludi rat", dodao je on.

Šolc je odbacio ideju da okleva sa slanjem teškog naoružanja Ukrajini, rekavši da oni koji to traže nisu upoznati sa "pravom situacijom", odnosno da je sposobnost Bundesvera da isporučuje oružje iz vlastitih zaliha "uveliko iscrpljena".

Nemački kancelar je rekao i da je njegov prioritet izbeći uvlačenje NATO-a dublje u rat.

"Ne sme biti nuklearnog rata", rekao je on i dodao da će učiniti sve da se izbegne eskalacija koja bi mogla da vodi do "Trećeg svetskog rata".

Putin razgovarao sa Mišelom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih boraca koji se nalaze u Atovstalju.

"Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zagarantovan ako polože oružje (...) No kijevski režim ne dopušta tu mogućnost", rekao je Putin, a prenosi se u saopštenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Putin je rekao i da su "neodgovorne izjave predstavnika EU o potrebi rešavanja situacije u Ukrajini vojnim putem" i ukazao na "činjenicu da se prećutkuju mnogi ukrajinski ratni zločini", kao i na rusofobnu politiku Zapada.

Rojters prenosi da je Mišel pozvao Putina da direktno kontaktira ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog.

Putin je, navodi agencija, rekao da će sa Zelenskim razgovarati direktno samo ako mirovni pregovori daju konktretne rezultate.

Mišel je pozvao na prekid vatre tokom Uskrsa i, kako navode diplomatski izvori, upoznao Putina sa zapadnim procenama ruskih gubitaka kako bi "pokušao da ispuni informacioni vakuum oko ruskog predsednika".

Erdogan planira razgovore sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da planira da narednih dana obavi telefonske razgovore sa ruskim i ukrajinskim predsednikom.

Dodao je da se nada da bi ti pozivi mogli da dovedu do njihovog sastanka u Turskoj u cilju okončanja rusko-ukrajinskog sukoba.

Džonson: Realna mogućnost da rat u Ukrajini traje do kraja 2023. godine

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je kao "realističnu" mogućnost da rat u Ukrajini traje do kraja 2023. godine zbog odlučnosti Rusije da nastavi svoju "gnusnu" ofanzivu.

UN optužuje Rusiju za moguće ratne zločine u Ukrajini

UN su danas upozorile rusku vojsku da bi njeno delovanje u Ukrajini tokom invazije započete 24. februara moglo da predstavlja ratni zločin i ;konstatovale da je u toj zemlji "odbačeno poštovanje humanitarnog prava".

"U poslednjih osam nedelja ne samo da je ignorisano medjunarodno humanitarno pravo nego je ono jednostavno odbačeno", saopštila je visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle.

Na redovnom brifingu Visokog komesarijata UN za ljudska prava u Ženevi portparolka Ravina Šamdasani izjavila je da su ruske oružane snage neselektivno bombardovale i granatirale naseljene zone, ubijajući civile i uništavajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, u brojnim akcijama koje bi mogle da predstavljaju ratne zločine.

"Na sudu je na kraju da odluči, ali ima sve više dokaza da su počinjeni ratni zločini", istakla je ona.

Zelenski: Ruska okupacija na istoku je samo privremena

Vlasti u Kijevu su potvrdile da su ruske trupe zauzele 40 sela u istočnoj Ukrajini. Predsednik Volodimir Zelenski je istakao da se radi o privremenoj okupaciji. Ukrajinske vlasti su saopštile da za petak nije planirano otvaranje koridora za izvlačenje civile iz istočnih delova zemlje.

Ukrajinska vojska: Ruske snage nastavile blokadu Harkova

Ruske snage nastavile su delimičnu blokadu Harkova, saopštila je danas ukrajinska vojska.Ruske jedinice pokušavale su da se probiju južnije od grada Izjuma u ​​oblasti Harkov da bi opkolile grupaciju ukrajinskih snaga u regionu Donbasa, navodi se u dnevnom brifingu vojske, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

BBC nije u mogućnosti da iz nezavisnih izvora proveri ove informacije.

Zelenski: Rusija odbacuje uskršnje primirje u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se i dalje nada miru, uprkos tome što je Moskva odbila primirje tokom pravoslavnog Uskrsa ovog vikenda.

U obraćanju u četvrtak, Zelenski je rekao da je Rusija „odbacila predlog za uspostavljanje uskršnjeg primirja“, ali je nejasno na koju inicijativu misli, preneo je Rojters.

Zamenik izaslanika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski odgovorio je u utorak na Guteresovu inicijativu da ta inicijativa nije „iskrena“ i da će ukrajinskim borcima dati više vremena da se naoružaju.

OAS Rusiji oduzela status stalnog posmatrača

Organizacija američkih država (OAS) oduzela je Rusiji status stalnog posmatrača u četvrtak zbog njenog napada na Ukrajinu, što je odmah pozdravio američki državni sekretar Entoni Blinken. On je rekao da je OAS pokazala da neće mirno posmatrati rusko kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

Blinken je dalje kritikovao Rusiju, koja ju je optužila da ostavlja bez domova više od 10 miliona Ukrajinaca, nanosi štetu nacionalnim ekonomijama širom sveta, ugrožava bezbednost hrane i napada same temelje globalnog mira i bezbednosti.

Ruska vojska prebacila još tri taktičke grupe

Prema novim saznanjima i podacima Pentagona, Rusija još nije pokrenula potpunu ofanzivu na Donbas. To sada potvrđuje i ukrajinska strana. Rusija je pre nekoliko dana najavila početak „druge faze specijalne operacije“, ali do sada nisu primećena masovna kretanja ruskih trupa. Međutim, poslednjih dana naglo je pojačano granatiranje ukrajinskih položaja, navodi Si-En-En, najmanje tri bataljonske taktičke grupe ruske vojske stigle su u Ukrajinu u poslednja 24 sata, a nekoliko ruskih jedinica kreće se iz Mariupolja u druge delove.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track