BRITANSKI MORNARIČKI OFICIRI TVRDE Kapetan je prerano pobegao sa krstarice Moskva! Brod gori, a na palubi nikoga nema
Foto: Printscreen/Twitter

opovrgavanje ruskih tvrdnji

BRITANSKI MORNARIČKI OFICIRI TVRDE Kapetan je prerano pobegao sa krstarice Moskva! Brod gori, a na palubi nikoga nema

Planeta -

Britanski The Telegraph pre četiri dana napravio je veliku analizu u kojoj tvrdi da fotografije koje su se pojavile u vezi potapanja ruske raketne krstarice Moskva u Crnom moru, kažu da je možda posada plovilo napustila prerano.

Rusija i dalje zastupa tvrdnju da je krstarica potonula pošto je eksplozija municije u trupu broda izazvala veliki požar, koji je toliko oštetio brod, da je on potonuo prilikom tegljenja pre sedam dana.

Ono što je britanskim analitičarima pobudilo sumnju jeste da se na krstarici kad su do nje došli spasilački brodovi ne vidi niko od članova posade, a gust crni dim se izdiže sa prednjeg dela krstarice "Moskva" gde se nalazi komandni most.

Britancima takođe sumnju pobuđuje i to što nema čamaca za spasavanje, koji se vide na fotografijama koje su snimljene ranije u luci, a na brodu se vide i creva za gašenje požara koja su razvučena sa broda za spasavanje koji je stigao.

Odsustvo bilo kog od 510 članova posade na gornjim palubama potencijalno sugeriše da je kapetan možda prerano napustio brod, piše britanski "Telegraf".

Moskva, Krstarica Moskva, ruska mornarica, mornarica, grafika
foto: Kurir

Tom Šarp, penzionisani komandant Кraljevske mornarice, rekao je za ovaj britanski list da se čini da je brod prerano napušten.

- Uvek ćete videti tim, obično na helikopterskoj platformi . U ovom slučaju, helikopterska platforma bi bila dobro mesto za okupljanje opreme i vatrogasnih timova. Želite da postavite bezbedne zone i tamo stavljate svu svoju vatrogasnu opremu i sve svoje ljude, tako da su na svežem vazduhu. Ali na fotografijama se vidi da na palubi nema nikoga, a gotovo da nema šanse da je neko živ ispod palube. To takođe sugeriše da su svi otišli sa tog broda - dodao je Šarp.

Džon Кonrad, bivši kapetan civilnih brodova, napisao je analizu slika u kojoj je zaključio da je njegova "najbolja pretpostavka“ da je "kapetan Moskve prerano napustio svoj brod“.

On je istakao da je vodeći brod bio ključan za ruske ratne napore i da se u takvim situacijama od kapetana očekuje da ostane na brodu kako bi pokušao da ga spasi. U ovom slučaju, činilo se da je brod napušten uprkos "mirnom vremenu i rezervnoj plovnosti“.

Šarp je, međutim, rekao da postoji previše nesigurnosti oko slika da bi se ova tvrdnja mogla sa sigurnošću izneti.

- Mogli biste jednostavno imati nesreću. Mogli biste da imate ogromnu detonaciju na od dolazećeg projektila koja svu vašu komandu i kontrolu i onda ste gotovi. U tom trenutku možete i da siđete sa broda, jer niko od više ne može ništa da uradi, rekao je Šarp.

Dodao je, međutim, da izgleda da nove slike potkopavaju rusku priču o tome kako je "Moskva" završila na dnu mora.

- Postoje rupe na boku broda koje očigledno liče na ulazne tačke projektila - sugerisao je Šarp.

Osvrćući se na ruski odgovor, dodao je: "Rekli su da je oluja kriva. Ako pokušavate da izvedete tegljenje sa teško oštećenim brodom, to će pogoršati stvari, ali more nije olujno. Ravno je i mirno. Mislim da ovo može donekle opovrgnuti tu tvrdnju".

Snimci koje je rusko ministarstvo odbrane objavilo tokom vikenda pokazuju da se posada broda vratila u svoju matičnu bazu. Međutim, činilo se da je to samo polovina od 510 članova za koje se veruje da su bili na brodu.

Takođe je nejasno kada je snimak nastao, što povećava mogućnost da je snimljen pre napada na Moskvu, dodaje "Telegraf".

Kurir.rs/The Telegraph

Bonus video:

01:10

UŽIVO 58. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski: Rusija odbacila uskršnje primirje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track