04:58

DIREKTNO IZ UKRAJINE Reporter otkrio stanje u MARIJUPOLJU: Rusi vrše filtraciju zatvorenika iz Azovstala OVO JE NJIHOVA SUDBINA

međunarodna kriza u ukrajini

DIREKTNO IZ UKRAJINE Reporter otkrio stanje u MARIJUPOLJU: Rusi rade filtraciju zatvorenika iz Azovstala OVO JE NJIHOVA SUDBINA

Planeta -

Iza nas je 67. dan ruske invazije na Ukrajinu. Tokom jučerašnjeg dana otkrivena je još jedna masovna grobnica, pogođen je aerodorom u Odesi, a grupa civila evakuisana je iz čeličane Azovstal.

Ujedinjene nacije su potvrdile da je juče započeta operacija evakuacije civila iz kompleksa čeličane Azovstalj u Mariupolju u toku.

Ovog jutra u program televizije Kurir javio Danijel Simić,ratni izveštač Radio-televizije Republike Srpske

Danijel Simić
foto: Kurir Televizija

- Što se tiče Donjecka, on je prilično tmuran, ali nema artiljerijskih padavina. Poslednja tri dana sam bio u Marijupolju, Berdjansku, Melitopolju, Energodaru, ova poslednja tri toponima se nalaze na onoj teritoriji koju i Rusija još uvek smatra delom Ukrajine. Radi se o onim mestima, koja su, može se slobodno reći, dobrovoljno predala. Video sam jedan ogroman kontrast u odnosu na ono što sam viđao u Marijupolju, u smislu da je potpuno ista arhitektura, potpuno isti ljudi. U užasnom su stanju razrušenosti, nemaštine, ratne bede u svakom pogledu, bez vode, struje, veze, gasa, a u ovom slučaju se živi normalno - rekao je za televiziju Kurir Danijel Simić,ratni izveštač Radio-televizije Republike Srpske.

Otkrio je i šta se rešava sa područijima koje Rusija smatra.

Danijel Simić
foto: Kurir Televizija

- Čak smo u Melitopolji imali prilike da odemo u novootvorenu dvoranu koja je za hokej i umetničko klizanje. Na tim područjima koje Rusija smatra još uvek, zvanično delovima Ukrajine, mirno je i nema nikakvih ratnih razaranja. Zapravo, ja u tim područijima nisam primetio niti jednu razrušenu kuću u ratnim dejstvima - kaže Simić.

Simić je ispričao i šta se dešava sa ljudima iz Azovstala.

Danijel Simić
foto: Privatana Arhiva

- Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, 80-oro ljudi je na incijativu Vladimira Putina uspelo da napusti taj industrijski kompleks Azovstal. Pre toga sam prisustvovao pokušajima pregovora. Imamo situaciju koju smo imali u nekim enklavama u Siriji, kada se Rusija umešala na strani Bašara Al Asada da bi sprečila dominaciju islamističkih snaga, koji finansiranju Zapad i SAD. Tada su snage Bašara Al Asada pustile neke od njih da izađu sa, čak, ličnim naoružanjem, čisto da bi očistili tu teritoriju bez nepotrebnih žrtava po svoje vojnike. U ovom slučaju Rusiji ne pada na pamet da napravi takav scenario, ali svakog dana od 14 do 15 časova otvaraju humanitarni koridor. Čuo sam da su obezbedili još dva pravca da se mogu evakuisati stanovnici. Kada se oni evakuišu idu do mesta koje se zove Bezimeno, tamo se nalazi izbeglički centar, koje je podigao Donjeck. Nisu tu neki uslovi, ali su mnogo bolji nego u Marijupolju. Imaju vodu, medicinsku pomoć, tri obroka dnevno...Tu čekaju nešto što se naziva filtracija. Tamo se ispituje ko su izbeglice. Ispituje se da li su učestvovali u zločinima, te dali ih ruska strana traži kao pripadnike režima ukrajinskog režima. Ukoliko se ispostavi da nisu činili zločine, imaju priliku da odaberu da li će ostati u Donjeckoj Narodnoj Republici, dobiti njeno državljanstvo, ili će otići u Rusiju, a iz Rusije, ako žele, mogu da idu i u treće zemlje, jer je Putin proglasio da strani državljani mogu da pređu i uđu zemlju - zaključio je Simić, ratni izveštač Radio-televizije Republike Srpske

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:29

Bitka za Marijupolj: Pogledajte žestoki tenkovski obračun snimljen dronom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track