OBRAČUN KOD ZMIJSKOG OSTRVA Ukrajinci Bajraktarom unišili ruski patrolni čamac klase RAPTOR! VIDEO
Foto: Twitter/kemal_115

NOVI NAPAD NA CRNOMORSKU FLOTU

OBRAČUN KOD ZMIJSKOG OSTRVA Ukrajinci Bajraktarom unišili ruski patrolni čamac klase RAPTOR! VIDEO

Planeta -

Ukrajinska vojska objavila je video snimak na kome se vidi pogodak brzog patrolnog broda Raptor sa protivoklopnom raketom koja je lansirana sa drona Bajraktar TB-2.

Naovodno napad se dogodio u blizini čuvenog Zmijskog ostrva i izveden je za 1. maj, a meta su navodno bila dva brza patrolna čamca klase Raptor. Kopija švedskog patrolnog čamca CB-90.

Međutim, za sad nije jasno, da li je Bajraktar gađao sa dva projektila jedan brzi čamac ili dva. Inače staelitski snimci su 27. aprila zabeležili kretanje dva brza patrolna čamca klase Raptor sa Krima prema ukrajinskoj obali. Da li su u pitanju ta dva brza čamsa ili neki drugi nije posve jasno, niti ima potvrde.

O ovom napadu ruska crnomorska flota se nije oglašavala. Inače od početka rata ruska Crnomorska flota u birbenim dejstvivma izgubila je jedan desantni brod, raketnu krstaricu, dok je drugi desantni prod oštećen.

Inče Rusija je uz ukrajinsku obalu već počela da koristi brze patrolne čamce Mangusta. Rapotore su uglavnom do sad koristili mornarički pripadnici SPECNAZ za zauzimanje luka ukrajinske mornarice u Azovskom moru i čuvanje luke Berdjansk, a viđeni su i u Marijupolju.

uništen čamac
foto: Twitter/kemal_115

Rusija je početkom 2010 godine od Švedske kupila nekoliko brzih patrolnih čamaca CB 90 od kojih je kasnije nastala klasa Raptor. Za sad nije poznato da li je Rusija kupila licencu za ove brze patrolne čamce ili su to radili na svoju ruku. ova plovila po prvi put u javnosti u naoružanju ruske mornarice viđeni su luci Tartus 2015. godine. Prvo plovilo porinuto je bilo 2013. godine.

Brzi patrolni čamci klase Raptor su projektovani i izrađeni u borodogradilištu Pela u Sankt Peterburgu. Ovaj brod dobio je rusku oznaku Projekt 03160, dok po NATO klasifikaciji nosi oznaku Raptor. ovi brzi čamci namenjeni su za široki spektar zadataka od patroliranja, potrage i spasavanja, do izvođenja manjih desanata na obalu, kao i prebacivanje diverzantskih jednica, i sabotažu. Ovim brzim patrolnim čamcima može da se preveze do 20 pomorskih diverzanata i pripadnika mornaričke pešadije.

Borbene mogućnosti ovog brzog patrolnog čamca demonstrirane su bile septembra 2013. Do 2015. godine Rusija je nabavila prvu seriju od osam patrolnih čamaca, od kojih su četiri postala operativna 2014. godine, a preostala četiri su isporučena do kraja 2015. Svi su raspoređeni u sastav Crnomorske flote i raspoređeni su na Krimu, a deo je angažovan i u Siriji u luci Latakija. Ove čamce dobila je i Kaspijska flotila. Novembra 2020. ruska mornarica narućila je čak 17 dodtanih plovila. Posade brzog patrolog čamca Raptor prošle su višestepenu obuku u Zajedničkom centru za obuku Ratne mornarice Rusije u Sankt Peterburgu.

uništen čamac
foto: Twitter/kemal_115

Državni prijemni odbor potpisao je akt o prijemu patrolnog čamca u martu 2015, a čamac je ušao u sastav Crnomorske flote Ruske mornarice u avgustu. 2015.

Taktičko tehnički podaci brzog patrolnog čamca projekta 03160

Patrolni čamac Projekta 03160 ima dva člana posade i 22 pripadnika mornaričke pešadije ili pripadnika mornaričkog elemnta SPECNAZ

Dimenzije: dužina 17m, širina 4m, visina 3,5m i gaz od 0,9m.

Pogon: U ove brze patrolne čamce ugrađen je dizel motor jačine 2.000 KS

Maksimalna brzina je 50 čvorova

Radijus kretanja 100 nautičkih milja (160 km) od mesta baziranja

Plovilo ima posebnu kabinu za smeštaj pomorskih diverzanata, ronilaca, spasilačkih timova, koja se prilagođava u zavisnosti od namene. Čamac je opremljen sa modernim navigacionim sistemima, komunikacionim uređajima, radarima i radio uređajima.

uništen čamac
foto: Twitter/kemal_115

Oklop

Inače čamci Projekta 03160 imaju na korito od stakloplastike imaju postavljenu dodoatnu oklopnu zaštitu u vidu ploča, koje su postavljene na trup plovila i obezbeđuju nivo 5 i 5A zaštite od metaka.. Prozori na kabini su od neprobojnog stakla debljine 39 mm i nude balističku zaštitu za putnike od automatskog oružja.

Naoružanje

Čamac je opremljen daljinski upravljanom borbenom stanicom stanicom koja ima ugrađen motraljez KPVT kalibra 14,5 mm. Daljinski upravljiva borbena stanica je žirostablisana u dve ose i ima elektro-optički osmatrački modul, koji ciljeve na vodi oktriva na daljinama do 3.000 m

Na krmi su postavljena dva nosača za nošenje mitraljeza 6P41 Pečeneg kalibra 7,62 mm dometa 1.500 metara i brzinu vatre između 600 i 800 metaka u minuti.

Čamac je se može koristiti u priobalnim vodama, ušćima reka i moreuzima i danju i noću.. ali i u složenim meteorološkim uslovima.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track