IZBORI U LIBANU: Prvi posle smrtonosne eksplozije u bejrutskoj luci i ekonomskog kolapsa, predstavljaju test za vladajući Hezbolah
Foto: EPA-EFE/ABBAS SALMAN

kriza

IZBORI U LIBANU: Prvi posle smrtonosne eksplozije u bejrutskoj luci i ekonomskog kolapsa, predstavljaju test za vladajući Hezbolah

Planeta -

Jutros su otvorena biračka mesta na prvim izborima u Libanu nakon smrtonosne eksplozije u bejrutskoj luci 2020. godine i ekonomskog kolapsa zemlje.

Izbori su veliki test za vladajući Hezbolah i njegove koalicione partnere i pokazaće da li mogu da opstanu na vlasti usled rasta siromaštva i besa javnosti.

Parlamentarni izbori test su i za opozicione pokrete organizovane nakon antivladinih demonstracija 2019. godine koji su nakratko probudili nadu da će doći do promene režima u Libanu, piše Frans 24.

Posmatrači upozoravaju da se ne očekuje nikakav značajan pomak budući da vlast i dalje čvrsto drže tradicionalne stranke, a tu je i izborni sistem koji je namešten u njihovu korist.

Hezbolah je takođe naveo da ne očekuje da se se sastav sadašnjeg parlamenta mnogo promeniti iako njihovi protivnici – uključujući i Libanske snage koje su povezane sa Saudijskom Arabijom – kažu da se nadaju da će dobiti mesta u skupštini.

Malu neizvesnost napravio je bojkot izbora sunitskog lidera i dugogodišnjeg bivšeg premijera Saada al-Haririja koji je ostavio vakuum koji i saveznici i protivnici Hezbolaha nastoje da popune.

Biračka mesta su otvorena u sedam sati po libanskom vremenu, dok je dijaspora glasala prošle sedmice.

Na glasanju 2018. šiitski pokret Hezbolah i njegovi saveznici – uključujući Slobodni patriotski pokret (FPM), hrišćansku stranku predsednika Mišela Auna – osvojili su većinu od 71 poslanika u parlamentu sa 128 mesta.

Ta pobeda povukla je Liban dublje u orbitu Irana, označivši udarac uticaju Saudijske Arabije predvođene sunitskim muslimanima.

Od poslednjih izbora, zemlja je osakaćena eksplozijom u luci u Bejrutu u augustu 2020.godine koja je upamćena kao jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u istoriji i koja je produbila jednu od najvećih ekonomskih kriza.

Libanska funta izgubila je 95 posto svoje vrednosti, štednje u bankama su blokirane, a od minimalne plate ne može da se napuni rezervoar benzina. Struje ima samo dva sata dnevno, a više od 80 posto stanovništva Libana Ujedinjene nacije su označile kao siromašne.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track