OVAJ PAR BOMBARDERA JE POSLAO MOĆNU PORUKU SAD: Kina i Rusija održale prve vojne vežbe posle početka sukoba u Ukrajini VIDEO
Foto: Profimedia, Printscreen/Wikipedia

JASNO

OVAJ PAR BOMBARDERA JE POSLAO MOĆNU PORUKU SAD: Kina i Rusija održale prve vojne vežbe posle početka sukoba u Ukrajini VIDEO

Planeta -

Zajednička vežba strateških bombardera Rusije i Kine u istočnoj Aziji u utorak pokazuje dubinu saradnje dve zemlje, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je potvrdilo zajedničku patrolu, za koju je rečeno da je trajala 13 sati iznad japanskog i istočnokineskog mora i da je uključivala ruske strateške bombardere Tu-95 i kineski Sian H-6.

Avioni japanskog i južnokorejskog vazduhoplovstva pratili su ruske i kineske avione tokom dela vežbe, saopštila je Rusija.

Ovaj potez označava prvu zajedničku vojnu vežbu Kine i Rusije otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. februara, prema rečima američkog zvaničnika, i dolazi na kraju posete američkog predsednika Džoa Bajdena regionu.

„Mislimo da to pokazuje da je Kina i dalje spremna da se blisko poveže sa Rusijom, uključujući i vojnu saradnju“, rekao je zvaničnik, dodajući da se takve akcije moraju planirati unapred.

„Kina se ne udaljava od Rusije. Umesto toga, vežba pokazuje da je Kina spremna da pomogne Rusiji da odbrani svoj istok, dok se Rusija bori na svom zapadu“, rekao je taj čovek.

Visoki zvaničnik administracije dodao je da je vežba bombardovanja pokazala da će Rusija biti uz Kinu u njenim teritorijalnim sporovima sa susedima u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Nejasno je da li su vežbe planirane da se poklope sa Bajdenovim prvim putovanjem kao predsednika u Aziji, gde je posetio saveznike Južnu Koreju i Japan, a u utorak se pridružio liderima Japana, Indije i Australije – zajednički poznatim kao Kvad – za njihov drugi lični samit.

Bajden je tokom putovanja, čiji je cilj delimično da se suprotstavi rastućem uticaju Kine u regionu, naglasio da će Sjedinjene Države stati uz svoje saveznike i partnere u nastojanju da se založi za slobodan i otvoren Indo-pacifički region.

Peking i Moskva su proglasili partnerstvo bez ograničenja samo nekoliko nedelja pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin napao Ukrajinu, a Kina je odbila da osudi taj potez.

Dve zemlje su izvele takve vežbe u prošlosti, uključujući ono što je Rusija rekla da je njihova prva zajednička vazdušna patrola velikog dometa u regionu 2019. U avgustu su održale velike vojne vežbe u Kini u kojima je učestvovalo više od 10.000 vojnika.

Američki zvaničnici kažu da još uvek nemaju naznaka da je Peking pružio materijalnu podršku ruskom ratu u Ukrajini, što je potez za koji su upozorili da bi mogao da izazove sankcije Kini, slično nekim od sveobuhvatnih mera koje su Vašington i njegovi saveznici preduzeli protiv Moskve.

Kurir.rs/Business recorder

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track