MASAKR NA RATE: Masovno ubistvo u Teksasu učinjeno puškom čiji proizvođač ima veoma drzak marketing! VIDEO
Foto: Jon Farina / UPI / Profimedia

tuga

MASAKR NA RATE: Masovno ubistvo u Teksasu učinjeno puškom čiji proizvođač ima veoma drzak marketing! VIDEO

Planeta -

Pucnjava u Teksasu, u kojoj je poginulo 19 školaraca i dva nastavnika, a više desetina ranjeno, stavila je u centar pažnje Daniel Defense, porodični biznis u Džordžiji koji se pojavio kao pionir u agresivnom stilu pomeranja granica marketinga i prodaja oružja.

Nakon što je jedna od njegovih pušaka u vojnom stilu upotrijebljena u pucnjavi u teksaškoj osnovnoj školi u utorak, proizvođač oružja Daniel Defense objavio je iskačuću izjavu na svojoj početnoj stranici u kojoj šalje „misli i molitve“ zajednici Uvalde, Teksas, i obećava da će sarađivati sa vlasti.

Kada je iskačući prozor nestao, druga poruka je zauzela centralno mesto: promocija, ukrašena mecima u zlatu, za nagradnu igru za osvajanje oružja ili municije u vrednosti od 15.000 dolara.

Pucnjava u Teksasu, u kojoj je poginulo 19 školaraca i dva nastavnika, a više desetina ranjeno, stavila je u centar pažnje Daniel Defense, porodični biznis u Džordžiji koji se pojavio kao pionir u agresivnom stilu pomeranja granica marketing i prodaja oružja.

Neke od njegovih reklama pozivaju se na popularne video igre poput „Kol of Djuti“ i prikazuju likove iz „Ratova zvezda“ i Deda Mraza, poruke koje će se verovatno svideti tinejdžerima. Kompanija je rano usvojila poslovni model direktnog potrošača koji je imao za cilj da kupovinu vojne opreme učini jednostavnim kao naručivanje od Amazona, mami kupce planovima na rate „avantura sada, plati kasnije“ koji skupo oružje čini pristupačnijim.

Osnivač i izvršni direktor kompanije, Marti Danijel, napravio je sebe kao provokatora koji ismijava predloge za kontrolu oružja i koristi reklamne trikove da bi povećao prodaju.

Daniel Difens je na čelu industrije koja je postala sve agresivnija poslednjih godina dok pokušava da se proširi izvan svoje stare baze kupaca, uglavnom belaca, i odupire se pozivima za jačom regulativom koja se, čini se, pojačava nakon svake masovne pucnjave.

„Daniel Difens je u osnovi proizvod ovog eklatantnog, agresivnog marketinga“, rekao je Rajan Bus, bivši izvršni direktor kompanije za oružje Kimber, koji je sada kritičar industrije. „Marti Danijel je upao na vrata, mnogo glasniji i drskiji od drugih proizvođača oružja, slično kao što je Donald Tramp uradio na političkoj sceni.

Dodao je: „Preko ove kompanije pričate priču o tome kako se industrija oružja sve više radikalizovala".

Izgleda da je strategija Danijel Difensa bila efikasna. Njegova prodaja je porasla, delom zbog uspešnog ciljanja mladih kupaca poput Salvadora Ramosa, revolveraša u Teksasu. Ramos, koga su vlasti ubile u utorak, bio je entuzijasta „Call of Duti” video igara i čini se da je svoju jurišnu pušku kupio direktno od Daniel Defense manje od nedelju dana nakon što je napunio 18 godina.

Danijel nije odgovarao na mejlove ili pozive. Stiv Rid, portparol Daniel Defense, rekao je u saopštenju da je kompanija "duboko ožalošćena" pucnjavom u Teksasu.

Danijel, 59, je iskusan pripovedač koji usvaja narodni ton kako bi reklamirao svoju kompaniju i njeno oružje. Često sebe predstavlja kao neku ludaka koji je pao sa Univerziteta Južna Džordžija – ne jednom, već dva puta – pre nego što je konačno diplomirao i osnovao kompaniju koja je proizvodila garažna vrata.

Rekao je da je njegova kompanija za oružje nastala iz njegove loše igre golfa. Umesto da gađa stazu, Danijel je počeo da koristi AR-15 - tip pištolja koji će kasnije praviti - za vežbanje gađanja. „Svaki hitac koji je ispalio ispunio ga je zadovoljstvom kakvo nikada ranije nije doživeo“, kaže se na veb stranici kompanije".

U to vreme, Danijel jre imao poteškoće u pronalaženju načina da montira nišan na svoju pušku. Počeo je da dizajnira i prodaje sopstveni pribor koji je omogućio vlasnicima oružja da dodaju svetla, daljinomer i lasere na pušku.

Pauzu je dobio 2002. na izložbi oružja u Orlandu na Floridi, gde mu je prišao predstavnik specijalnih snaga SAD. Na kraju je dobio ugovor od 20 miliona dolara za proizvodnju pribora za borbene puške. Usledilo je još poslova. Godine 2008. dobio je ugovor sa britanskom vojskom, navodi se na sajtu Daniel Difens.

Do 2009. godine kompanija se proširila na proizvodnju oružja za potrošače. Njegove vojne veze bile su osnova njegovog marketinga, koji je često predstavljao teško naoružane borce. „Koristite ono što koriste“, kaže jedan oglas. Drugi pokazuje domet u vojnom stilu koji ima za cilj prolazak automobila nečim što izgleda kao obična gradska ulica. Drugi uključuju reference — koristeći heštegove i fraze — na video igricu „Kol of Djuti“.

U 2012. pucnjava u Sandi Huku dovela je do porasta prodaje oružja u čitavoj industriji, pošto su se entuzijasti vatrenog oružja pravili zalihama, plašeći se rekonstrukcije vlade. U intervjuu za Forbs, Danijel je rekao da je pucnjava „dovela do velike prodaje“. (Forbs je objavio da je Daniel Difens ostvario prodaju od 73 miliona dolara u 2016.)

Nakon pucnjave, Daniel Defense je ponudio zaposlenima dodatni prekovremeni rad kako bi zadovoljio naglo rastuću potražnju, kaže Kristofer Pauel, koji je u to vreme radio za kompaniju. „Držali su ljude usredsređene na zadatak koji im je pred nama“, rekao je on.

Ali u kasnim 2010-im, neke kolege su počele da brinu da je Danijel postao ometen glamurom marketinga brenda i saradnjom sa poznatim ličnostima i političarima, kaže bivši menadžer Daniel Defense. Oni su izrazili zabrinutost da su neki od marketinških materijala neprikladni za kompaniju koja proizvodi smrtonosno oružje, rekli su menadžer i bivši izvršni direktor, koji nisu želeli da se koriste njihova imena jer su se plašili pravnih ili profesionalnih posledica.

Neki oglasi su prikazivali decu koja nose i pucaju iz oružja. U drugom, objavljenom na Instagramu dva dana nakon Božića prošle godine, muškarac obučen kao Deda Mraz i nosi vojni šlem puši cigaru i drži pušku Daniel Difens. „Posle dugog vikenda, Deda Mraz uživa u MK18 ponedeljak“, kaže se u natpisu, koji se odnosi na model pištolja.

Agresivni marketing industrije doveo je neke kompanije u nevolju. Ranije ove godine, proizvođač oružja Remington postigao je nagodbu od 73 miliona dolara sa porodicama dece ubijene u školi Sendi Huk u Njutaunu, Konektikat. Porodice su rekle da je Remington nepropisno plasirao svoje jurišne puške, uključujući i njegovo oružje koje se pojavljuje u „Call of Duti“, koji je ubica iz Sandi Hooka često igrao.

Danijel i njegova supruga Sindi su radili ruku pod ruku sa Nacionalnim streljačkim udruženjem kako bi prikupili novac za grupu, prodali oružje njenim članovima i odbili pozive za kontrolu oružja.

Poslednjih godina, Marti Danijel i Sindi Danijel, glavni operativni direktor kompanije, postali su otvorene Trampove pristalice, dajući 300.000 dolara grupi koja je povezana sa njim. Danijel se pridružio Koaliciji drugog amandmana, grupi teškaša u industriji oružja koji su savetovali Trampa o politici oružja.

Danijel je rekao za Brajtbart Njuz 2017. da je Trampov izbor spasio „naša prava na Drugi amandman“. On i njegova supruga su takođe donirali drugim republikanskim kandidatima i grupama, uključujući i njihovu matičnu državu Džordžiju. Do sada su u izbornom ciklusu 2022. dali više od 70.000 dolara republikancima.

Pre masakra u Uvaldeu, oružje Danijela Defensa je korišćeno u najmanje još jednom masovnom pucnjavi. Četiri njegove poluautomatske puške pronađene su u hotelskoj sobi napadača koji je ubio 59 ljudi na muzičkom festivalu u Las Vegasu 2017. godine, što je jedna od najsmrtonosnijih pucnjava u istoriji SAD.

Danijel je bio posebno glasan kritičar kontrole oružja. Nakon pucnjave u srednjoj školi Parkland na Floridi 2018. godine, on je ukratko izrazio podršku zakonu, koji podržava NRA, za jačanje federacijel sistem provere prošlosti. Ali ubrzo je preokrenuo svoj stav, navodeći „ogromnu povratnu informaciju“. On je izjavio da su „svi zakoni o vatrenom oružju koji ograničavaju prava građana koji poštuju zakon neustavni“.

„Ne vidite istu vrstu smelosti od strane izvršnih direktora Smit & Veson ili kompanija stare garde za oružje“, rekao je Džoš Sugarman, izvršni direktor neprofitnog centra za politiku nasilja. „Danijel je više na ivici.”

Daniel Difens je samo delić veličine tih rivala. Proizveo je skoro 53.000 oružja u 2020., poslednjoj godini za koju su dostupni vladini podaci, što joj daje manje od 1% udela na tržištu.

Ali stručnjaci kažu da je to predvodilo u izgradnji poslovanja direktnog potrošača, jer proizvođači oružja pokušavaju da pariraju uspehu drugih industrija u kapitalizaciji e-trgovine.

Daniel Difens takođe nudi opciju finansiranja „kupi sada-plati-kasnije“ koja omogućava kvalifikovanim kupcima da plati – neki od njenih oružja se prodaju za više od 1.800 dolara – plaćanja na rate. Odobrenje traje nekoliko sekundi, navodi se na veb lokaciji kompanije.

„Oni su bili lider brenda“, rekao je Timoti Liton, profesor prava na Državnom univerzitetu Džordžije koji proučava industriju oružja. „Bili su izuzetno uspešni u prodaji ideje da je civilima koji žele da poseduju vatreno oružje za samozaštitu potrebno poluautomatsko oružje velikog kapaciteta.

Prodaja oružja je porasla tokom pandemije, uključujući i Daniel Difense. Kompanija je takođe dobila pomoć putem zajma od 3,1 milion dolara od saveznog programa zaštite plaćanja, koji je bio namenjen malim preduzećima u opasnosti od otpuštanja zaposlenih.

Nedelju dana pre pucnjave u Teksasu, Danijel Defens je objavio fotografiju na Fejsbuku i Tviteru, na kojoj se vidi mali dečak kako sedi prekrštenih nogu, a jurišna puška mu je balansirana u krilu. „Obučite dete putem kojim treba da ide“, piše u natpisu, koji odražava biblijsku poslovicu. "Kad ostari, neće odstupiti od toga."

Oglas je postavljen 16. maja. Bio je Ramosov 18. rođendan.

Dan kasnije, kupio je svoj prvi pištolj, jurišnu pušku Smith & Vesson, u prodavnici u Uvaldeu, kaže državni senator Roland Gutijerez iz Teksasa, koji je citirao službenike za sprovođenje zakona. Prodavnica je identifikovana kao Oasis Outback. Tri dana kasnije, kupio je pušku Daniel Defense za 1.870 dolara plus porez, prema fotografiji računa koju je Ramos navodno objavio na platformi društvenih medija Iubo.

Usred nacionalnog negodovanja nakon pucnjave, Daniel Defense se povukao iz svog uobičajenog provokativnog prisustva na mreži. Kompanija je ograničila pristup svom Tviter fidu. Otkazala je planove da ima štand na NRA konvenciji ovog vikenda u Hjustonu.

A u četvrtak je sa svoje početne stranice uklonio nagradnu igru od 15.000 dolara za oružje ili municiju.

Kurir.rs/indianexpress

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track