RAT U UKRAJINI 98. DAN Interpol: Oružje iz Ukrajine može da završi u rukama kriminalaca; Mađarska opet blokira sankcije EU
Foto: AP, Profimedia, Shutterstock

BLOG

RAT U UKRAJINI 98. DAN Interpol: Oružje iz Ukrajine može da završi u rukama kriminalaca; Mađarska opet blokira sankcije EU

Planeta -

Danas je 98. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, sreda, 1. jun

* Ukrajinske snage napreduju kod Hersona

* Bajden odobrio isporuku naprednih raketnih sistema Ukrajini

* Oglasio se Putin

Mađarska ponovno blokira sankcije EU Rusiji

Mađarska je na sastanku predstavnika država članica EU ponovno blokirala šesti paket sankcija protiv Rusije, zatraživši da se sa spiska sankcionisanih osoba skine čelnik ruske pravoslavne crkve, parijarh Kiril.

Tim zahtevom Mađarska je blokirala usvajanje šestog paketa sankcija koji uključuje embargo na uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, nakon što je o tome postignut politički dogovor na nivou šefova država ili vlada, posle zatezanja Budimpešte.

Da bi taj dogovor postao zakon potrebno je da ga odobre sve članice. Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, u toku su konsultacije sa Budimpeštom kako bi se uklonila blokada.

Interpol: Oružje koje šaljete Ukrajini može da završi u rukama kriminalaca

Generalni sekretar Interpola Jurgen Stok upozorio je da će dosta oružja koje se šalje u Ukrajinu na kraju završiti u rukama kriminalaca na području Evrope, ali i šire.

Stok je pozvao zemlje da počnu da nadgledaju baze podataka o praćenju oružja, piše Gardijan.

"Visoka dostupnost oružja tokom trenutnog sukoba rezultiraće proliferacijom ilegalnog oružja u fazi nakon rata. Dostupnost oružja će podstači rad organizovanih kriminalnih skupina. Kriminalci već sada pomno prate situaciju", rekao je on.

Bajden najavio nove isporuke oružja Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da će se u novom paketu naoružanja za Ukrajinu naći i mobilni artiljerijski raketni sistemi, precizno oružje koje može da pogodi ciljeve udaljene i do 80 kilometara.

"Sjedinjene Države će stati uz svoje ukrajinske partnere i nastaviti da obezbeđuju Ukrajini oružje i opremu za odbranu", naveo je Bajden u saopštenju u kome je najavljen novi paket naoružanja za tu zemlju.

Stoltenberg: Rat u Ukrajini završiće se za pregovaračkim stolom

Rat u Ukrajini će se definitivno završiti za pregovaračkim stolom, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ratovi su nepredvidivi, ali mogli smo da predvidimo šta se sada dešava. Svi ratovi se u nekom trenutku završavaju za pregovaračkim stolom. I ovaj rat će se završiti za pregovaračkim stolom", rekao je Stoltenberg.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a je napomenuo da to u potpunosti zavisi od situacije na ratištu.

"Mi podržavamo Ukrajince. Uveren sam da političko rukovodstvo Ukrajine tokom razgovora donosi teške i ozbiljne odluke i šta da će dogovarati ako do tih razgovora dođe", rekao je Stoltenberg.

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 6. juna

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 6. juna, prema junskom rasporedu tog tela.

Tačna tema sastanka još nije definisana, a očekuje se da će Savetu bezbednosti UN biti predati izveštaji o trenutnoj situaciji u Ukrajini, uključujući humanitarne i prehrambene oblasti, prenosi Tass, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora.

Kako navodi ruska agencija, na sastanku 6. juna neće biti predstavljeni konkretni predlozi u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

Trenutna situacija u pogledu bezbednosti Rusije i Donbasa je izvanredna, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je na sastanku sa porodicama, kojima je dodeljen orden roditeljske slave, istakao da se zemlja suočava sa mnogo problema.

"Uvek ima mnogo problema i nema ničeg neobičnog u tome, ali ono što vidimo prilikom obezbeđivanja bezbednosti naše zemlje i podrške našem narodu u Donbasu, svakako je izvanredno", rekao je Putin.

Ruski predsednik je kazao i da "neke ključne stvari imaju tendenciju da prođu, ali postoje i druge važne s kojima se treba pozabaviti".

Blinken: Ukrajina neće koristiti američko oružje protiv ciljeva na teritoriji Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da su mu ukrajinske vlasti pružile uveravanja da neće koristiti sisteme naoružanja dugog dometa koje im je obezbedio Vašington protiv ciljeva na teritoriji Rusije.

Osvrnuvši se na komentare iz Rusije da je slanje novih sistema oružja Ukrajini "eskalacija", Blinken je rekao da je američki predsednik Džo Bajden jasno stavio do znanja ruskom kolegi Vladimiru Putinu kakve će biti "posledice ruske invazije".

"Bili smo izuzetno jasni u vezi sa ovim od prvog dana, a predsednik Bajden je to direktno saopštio predsedniku Putinu. Tako da smo uradili tačno ono što smo rekli da ćemo uraditi", a to je slanje vojne pomoći Kijevu, rekao je Blinken.na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Putin pravi stratešku grešku?

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i mapu sukoba u Ukrajini.

Opširnije čitajte OVDE

Zelenski: Dnevno gubimo do 100 ljudi

Ukrajinska vojska dnevno izgubi 60-100 ljudi, a oko 500 bude ranjeno u borbama, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za američku televiziju "Njuzmaks".

Opširnije čitajte OVDE

Peskov: Rusija ne blokira ukrajinski izvoz žitarica

Ruske vojne snage ne blokiraju isporuke žitarica iz Ukrajine, izjavio je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfaks.

Peskov je rekao da je luke minirala ukrajinska vojska, što sprečava brodove da izađu na more.

Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da pronađe načine da Ukrajina nastavi isporuku žita iz svojih crnomorskih luka, iako konačni dogovor nije postignut.

Peskov je dodao da je o tom pitanju razgovarano sa Turskom, kao i sa nekoliko drugih država.

"I zapravo, svi šefovi država i vlada sa kojima je nedavno bilo razgovora, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, dobili su detaljna objašnjenja od [predsednika Vladimira] Putina da se Rusija ne meša u izvoz žita". rekao je on.

Peskov je upozorio da bi svet mogao da bude na ivici velike krize sa hranom zbog odluka ukrajinskih vlasti, kao i zbog "ilegalnih ograničenja“ koje su Rusiji nametnule zapadne zemlje.

On je dodao da će Rusija, ako Ukrajina uspe da razminira luke i obezbedi uslove za bezbednu pomorsku plovidbu, biti spremna da pomogne u pratnji brodova u međunarodne vode.

Srpski novinar u Donjecku

Novinar Mihailo Medenica obišao je Avdejevku, severno predgrađe Donjecka.

Opširnije čitajte OVDE

Putin: Rusija će ojačati svoju snagu i suverenitet u svetu

Rusija će ojačati svoju snagu i suverenitet u svetu koji se brzo menja, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u video obraćanju na Međunarodni dan zaštite dece.

Ruski lider je uputio čestitke učenicima škole, njihovim roditeljima i nastavnicima.

- Vi živite i odrastate u veoma dinamičnom vremenu kada se svet brzo menja - poručio je Putin.

Rekao je da veruje da će Rusija u ovom komplikovanom svetu pojačati svoju snagu, nezavisnost i suverenitet.

Ukrajina: Ruske snage se povlače i dižu mostove u vazduh?

Ruske trupe se povlače i dižu mostove u vazduh kako bi ometale moguće napredovanje ukrajinskih snaga, tvrdi danas regionalni guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim.

- Oni se plaše proboja ukrajinskih oružanih snaga, ali mi se ne plašimo i podržavamo naše trupe, napisao je Kim na Telegramu, prenosi agencija AP.

Šolc najavio novu pomoć u oružju Ukrajini

Nemačka će Ukrajini isporučiti odbrambeni sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh IRIS-T, saopštio je kancelar Olaf Šolc, nakon molbi Kijeva, kao i nemačkih opozicionih stranaka, da se pojača isporuka teškog naoružanja toj zemlji.

Šolc je saopštio poslanicima da je vlada odlučila da Ukrajini obezbedi rakete IRIS-T koje je Nemačka razvila zajedno sa drugim zemljama NATO-a, prenosi Rojters.

On je rekao i da će Nemačka takođe isporučiti Ukrajini radarske sisteme za pomoć u lociranju neprijateljske artiljerije.

- Neprekidno isporučujemo od početka rata - naglasio je Šolc u današnjem obraćanju, ukazujući na pomoć od više od 15 miliona komada municije, 100.000 ručnih bombi i preko 5.000 protivtenkovskih mina poslatih u Ukrajinu otkako je Rusija napala tu zemlju 24. februara, navodi Rojters.

Rusija kontroliše 70 odsto Severodonjecka

Guverner Luganska Sergej Hajdaj rekao je da Rusija sada kontroliše 70 odsto Severodonjecka, koji je u ovom trenutku glavna meta ruskog napada i ključni cilj ako ruske snage žele da kontrolišu ceo Donbas.

Dodao je da su se ukrajinske trupe povukle na ranije pripremljene položaje i da se borbe nastavljaju i unutar grada.

- Sva naselja Luganska su pod stalnim napadima, ali Lisičanske je potpuno pod našom kontrolom. Evakuacija građana je zaustavljena, napisao je Hajdaj na Telegramu.

Bajden: Nema naznaka da će Rusija koristiti nuklearno oružje

- Znam da su mnogi ljudi širom sveta zabrinuti zbog upotrebe nuklearnog oružja. Trenutno ne vidimo nikakve naznake da Rusija namerava da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, iako je povremena ruska retorika da zvecka nuklearnim oružjem sama po sebi opasna i krajnje neodgovorna. Dopustite mi da budem jasan: bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u ovom sukobu u bilo kojoj razmeri bila bi potpuno neprihvatljiva za nas, kao i za ostatak sveta, i povukla bi teške posledice, rekao je američki predsednik Džo Bajden.

Ruske nuklearne snage održavaju manevarske vežbe

Ruske nuklearne snage održavaju vežbe u pokrajini Ivanovo, severoistočno od Moskve, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se rusko Ministarstvo odbrane.

Oko 1000 vojnika vežba u intenzivnim manevrima koristeći više od 100 vozila, uključujući lansere interkontinentalnih balističkih raketa Jars, navodi Ministarstvo.

Bajden: SAD će Ukrajini dati napredne raketne sisteme

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da će Sjedinjene Države dati Ukrajini naprednije raketne sisteme i municiju kako bi "preciznije gađali ključne ciljeve na bojnom polju".

Zelenski: Uspeh kod Hersona

Ukrajinske snage ostvarile su određeni uspeh u blizini južnog grada Hersona, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je sinoć u obraćanju rekao i da ukrajinske snage napreduju ka delovima Harkovske oblasti, prenosi Rojters.

- Naši branioci pokazuju najveću hrabrost i i dalje su gospodari situacije na frontu, uprkos činjenici da ruska vojska ima značajnu prednost u pogledu opreme i brojnosti, rekao je Zelenski.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track