ŠTA ČEKA RUBLJU DO JESENI? Ruski ekonomista otkrio prednosti i slabosti ruske valute čak i bez uvođenja novih sankcija!
Foto: Shutterstock

procena

ŠTA ČEKA RUBLJU DO JESENI? Ruski ekonomista otkrio prednosti i slabosti ruske valute čak i bez uvođenja novih sankcija!

Planeta -

Ruske vlasti se već nekoliko meseci drže prilično oštre politike u finansijskom sektoru. Ekonomista, zamenik predsednika Odbora Državne dume za ekonomsku politiku, naučni direktor Instituta za probleme globalizacije Mihail Deljagin skrenuo je pažnju na to , prenosi DEITA.RU pozivajući se na TV kanal Carigrad.

On je napomenuo da bliska kontrola kursa od strane ruskog regulatora ima i prednosti i neke nedostatke. Deljagin je istakao da su vlasti uspele da obezbede da police u prodavnicama budu popunjene. On je istakao da je zemlja uspela da održi prilično povoljne uslove za uvoznike. Shodno tome, u bliskoj budućnosti u Rusiji neće nedostajati potrebnih i poznatih stranih proizvoda, istakao je ekonomista.

Istovremeno, Deljagin je rekao da domaći izvoznici trenutno prolaze kroz teška vremena. Prema mišljenju ekonomiste, do jeseni bi se situacija mogla okrenuti za 180 stepeni. On je upozorio da bi rublja ponovo mogla da počne da gubi poziciju u odnosu na dolar i evro kada Centralna banka olabavi kontrolu valute. Deljagin je naglasio da neće biti moguće dugo zadržati veštački kurs rublje.

Ranije je Jurij Kravčenko, analitičar investicione kompanije Veles Capital , rekao za RBC da će se u letnjim mesecima kurs rublje stabilizovati u rasponu od 55-65 za dolar, a od početka jeseni će rublja oslabiti čak i bez uvođenje novih trgovinskih sankcija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja