ZELENO SVETLO DA NEMAČKA U VOJSKU ULAŽE 100 MLIJARDI DOLARA: Kupuju se novi tenkovi, avioni, brodovi, nova oprema i municija!
Foto: EPA / Sascha Steinbach

Parlament potvrdio promenu ustava

ZELENO SVETLO DA NEMAČKA U VOJSKU ULAŽE 100 MLIJARDI DOLARA: Kupuju se novi tenkovi, avioni, brodovi, nova oprema i municija!

Planeta -

Nemački parlament u petak uveče potvrdio je promenu ustava i dao zeleno svetlo da se obezbedi fond od 100 milijardi dolara za opremanje i obnovu nemačke vojske, sa čime je otklonjena administrativna prepreka koja je postojala decenijama da berlin ponovo počne da jača vojsku.

Nemački poslanici u Evropskom parlamentu odobrili su amandman na ustav koji otvara put za revolucionarni fond od 100 milijardi za modernizaciju oružanih snaga.

Da bi amandman stupio na snagu, sada ga mora dvotrećinskom većinom odobriti gornji dom ili Bundesrat, gde će se glasati sledećeg petka.

Amandman na ustav podržalo je 567 poslanika, ali bi 491 bio dovoljan, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Novac će u narednim godinama biti iskorišćen za kupovinu bolje opreme za vojsku. Ovo uključuje avione, tenkove i municiju, kao i ličnu opremu vojnika, kao što su uređaji za noćno osmatranje ili radio stanice.

Nemačka će tako uz pomoć fonda ostvariti u proseku višegodišnji cilj da potroši 2% svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, kako to zahtevaju članice NATO.

Analena Berbok
foto: EPA/Christian Marquardt

Analena kritikovala neulaganje u vojsku

Pre glasanja u Bundestagu, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok oštro je kritikovala decenijama dug neuspeh u finansiranju oružanih snaga. Ne možemo ni sekundu da tolerišemo nedostatke u vojsci“, dodala je ona.

Amandmani na Ustav za dodatno zaduživanje

Kako se fond formira van postojećeg državnog budžeta, bilo je neophodno doneti odgovarajuće ustavne promene koje će Vladi dati osnov za dodatno zaduživanje. Trenutno, ovo ograničava t. i. zlatno pravilo balansiranja javnih finansija.

Za promenu ustava koalicija je morala da se osloni na glasove opozicije. Zbog toga su vođeni pregovori sa konzervativnom unijom CDU i CSU, što je nametnulo niz uslova. Između ostalog, biće formirana nova komisija koja će savetovati o tome koje će akvizicije biti obavljene i kada.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je poseban fond od 100 milijardi dolara za modernizaciju vojske samo nekoliko dana nakon ruskog napada na Ukrajinu krajem februara, nazvavši tu odluku prekretnicom u istoriji zemlje.

Nemačka je zbog nasleđa Drugog svetskog rata decenijama oklevala da finansira svoje oružane snage, ali političari smatraju da je sada, posebno zbog rata u Ukrajini, vreme za novo poglavlje u nemačkoj vojsci.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track