00:32

UŽIVO! RAT U UKRAJINI 103. DAN! NATO pokrenuo vežbu u Baltiku; Britanci šalju Ukrajini novo oružje

blog

RAT U UKRAJINI 103. DAN! Zelenski od Severodonjecku i Lugansku: To su mrtvi gradovi! Vode se žestoke ulične borbe!

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 103. dan

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Ponedeljak, 6.jun

* Najžešće borbe na istoku Ukrajine

* NATO pokrenuo vežbu u kojoj učestvuju i Finska i Ševedska

* Volodimir Zelenski posetio trupe na prvoj liniji fronta, u regionu Zaporožje

Zelenski: Severodonjeck i Lisičansk su mrtvi gradovi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da su Severodonjeck i Lisičansk, gradovi na istoku Ukrajine koje ruske snage napadaju nedeljama i pokušavaju da ih osvoje kako bi preuzele potpunu kontrolu nad regionom Luganska, „mrtvi gradovi“.

Ukrajinske snage se i dalje drže u Severodonjecku uprkos brojčanoj nadmoći Rusa, rekao je Zelenski. U tom gradu, potvrdilo je danas nekoliko ukrajinskih zvaničnika, vode se žestoke ulične borbe.

"Severodonjeck i obližnji Lisičansk postali su mrtvi gradovi zbog intenziteta borbi“, rekao je Zelenski.

„Ostajemo u Severodonjecku i imamo šansu da pobedimo Ruse“, dodao je ukrajinski predsednik.

U Severodonjecku se i dalje nalazi između 10.000 i 15.000 civila, rekao je Zelenski.

Nebenzja napustio sednicu SB

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasili Nebenzja napustio je salu Saveta bezbednosti UN za vreme govora šefa Evropskog saveta Šarla Mišela zbog optužbi na račun Rusije za koje nije izneo nijedan dokaz.

Kako prenose ruski mediji, Mišel je Rusiju optužio da je odgovorna za svetsku prehrambenu krizu, optužio je Moskvu da navodno blokira ukrajinske luke, ali i da je ukrala ukrajinsko žito.

Nebenzja nakon tih optužbi više nije želeo da sluša govor šefa Evropskog saveta.Oglasio se i zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski koji je rekao da optužbe koje su iznete na račun Rusije pokazuje koliko je EU degradirala kao i njeni lideri.

Ukrajinski zvaničnik: Naše snage se povraće iz Severodonjecka

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da „privremeni gubitak teritorija” nije tragedija za Kijev.

U intervjuu britanskom listu Fajnenšel tajms, Danilov je priznao da bi ukrajinske trupe mogle da nastave povlačenje u oblasti Severodonjecka kako bi se pregrupisale.

-Privremeni gubitak teritorija nije tragedija. Gubitak zemlje će biti tragedija, rekao je Danilov.

Sekretar NSDC je takođe primetio da ruska vojska ima „prednost u artiljeriji“ u Severodonjecku i Lisičansku, a ukrajinske trupe ne mogu da odgovore na njihove udare istom snagom zbog nedostatka naoružanja. Danilov je takođe izrazio mišljenje da će ukrajinske trupe moći da vrate izgubljene teritorije, ali za to su Kijevu potrebne zapadne zemlje da ubrzaju snabdevanje oružjem.

Šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik saopštio je 2. juna da republičke snage u potpunosti kontrolišu celu njenu teritoriju, sa izuzetkom Severodonjecka i Lisičanska. Zamenik načelnika Odeljenja Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin rekao je istog dana da savezničke snage očekuju da za nekoliko dana uvedu ukrajinsku grupu u rejonu Lisičansk i Severodonjeck u „kotlić“.

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije Mihail Mizincev izjavio je 4. juna da je jedan broj jedinica ukrajinskih trupa izgubio do 90 odsto ljudstva u borbama za Severodonjeck i da se povlači ka Lisičansku.

Peskov: Zatvaranje neba za avion Lavrova neće bitno uticati na odnose

"Zatvaranje neba niza zemalja za avion ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova na putu za Srbiju promeniće raspored susreta, ali neće bitno uticati na odnose", rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

"Naravno, ovakvi neprijateljski postupci prema našoj zemlji i našim visokim funkcionarima ne mogu izazvati veće probleme, ali mogu dovesti do toga da se rasporedi nekih razgovora pomere", dodao je.

Peskov je naglasio da ovaj događaj neće uticati na odnos Rusije s prijateljskim zemljama kao što je Srbija.

Zelenski: Džonson potvrdio novi britanski paket vojne pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da mu je britanski premijer Boris Džonson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini u telefonskom razgovoru, preneo je Rojters.

Zelenski je dodao da su on i Džonson "tražili način za izbegavanje krize sa hranom i da odblokiraju luke".

Kina: Sankcije ne mogu da reše ukrajinsku krizu

Nove sankcije Rusiji ne olakšavaju situaciju u Ukrajini, a Evropa i ceo svet za njih plaćaju visoku cenu, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan komentarišući šesti paket evropskih sankcija Rusiji.

"Činjenice dokazuju da sankcioni pritisak nije pravi način za rešavanje ukrajinske krize. Velike i neselektivne sankcije koje su neke zemlje uvele Rusiji nisu ni najmanje ublažile situaciju u Ukrajini, naprotiv, Evropa i svet platili su za njih visoku cenu“, rekao je diplomata.

Putin ponovo upozorava

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je upozorio Zapad da Ukrajini ne šalje rakete dužeg dometa.

"Cela fama oko dodatne isporuke oružja, po mom mišljenju, ima samo jedan cilj: da se oružani konflikt otegne koliko god je moguće", rekao je Putin u televizijskom intervjuu.

On je istakao da nove zalihe oružja neće poboljšati poziciju vlade u Kijevu.

"Ako Kijev dobije rakete dužeg dometa, Moskva će iz toga izvući određene zaključke i upotrebiti svoja sredstva za uništenje - kojih imamo dovoljno - kako bismo gađali ciljeve koje do sada nismo", kazao je Putin.

Gajdaj: Položaj ukrajinskih snaga u Severdonjecku se malo pogoršao

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da se položaj ukrajinskih snaga u Severodonjecku "malo pogoršao", preneo je Rojters.

"Naši branioci uspeli su da neko vreme održe kontranapad. Oslobodili su gotovo polovinu grada. Međutim, situacija se sada za nas ponovo malo pogoršala", rekao je Gajdaj za nacionalnu televiziju.

DNR: Pet civila povređeno u ukrajinskom bombardovanju

Pet civila je ranjeno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u ukrajinskom bombardovanju, saopštila je misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Prema najnovijim dostupnim informacijama, pet civila je povređeno u bombardovanju ukrajinske vojske oslobođenih područja DNR, navodi se u saopštenju, preneo je TAS.

Institut za proučavanje rata: Ukrajina je u kontranapadu

Ukrajinske snage nastavlju s lokalnim kontranapadima protiv ruskih snaga, piše ISW u svojoj dnevnoj analizi objavljenoj kasno sinoć.

Iz Instituta navode da su Ukrajinci iznenadnim kontranapadom oslobodili velik ewo Severnodonjecka, a takođe su pokrenuli i kontranapad severno od Harkova.

Britanija šalje raketne bacače M270 u Ukrajinu

Velika Britanija će u Ukrajinu poslati višestrukem raketnem sisteme koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara, saopšteno je iz Londona.

Kako se dodaje, ovaj potez je koordinisan sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na rusku invaziju.

Iz Moskve su pozvali Zapad da ne šalje oružje u Ukrajinu kako ne bi isprovocirali ruski odgovor.

Cene nafte prošle nedelje blago porasle

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle sedmcie porasle jer trgovci procenjuju da OPEC-ovo povećanje proizvodnje neće biti dovoljno, s obzirom da bi potražnja trebalo da poraste jer Kina postepeno ukida restriktivne kovid mere.

BALTOPS 22

NATO je juče pokrenuo godišnju "BALTOPS 22" pomorsku vežbu u Baltičkom moru, koja će trajati gotovo dve nedelje i u kojoj će učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i pešadinaca iz 16 država, a u vežbama učestvuju i zemlje koje su se prijavile za članstvo u Alijansi, Švedska i Finska.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track