METJU MEKONAHI POZVAO NA USVAJANJE ZAKONA O KONTROLI ORUŽJA: Nemojte olakšavati lošim momcima da dobiju prokleto oružje!
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

pucnjava u teksasu

METJU MEKONAHI POZVAO NA USVAJANJE ZAKONA O KONTROLI ORUŽJA: Nemojte olakšavati lošim momcima da dobiju prokleto oružje!

Planeta -

Američki glumac Metju Mekonahi uputio je emotivnu molbu američkim zakonodavcima da usvoje zakon o kontroli oružja tokom pojavljivanja u Beloj kući u utorak, gde je pozvao Kongres da "dostigne viši nivo“.

Oskarovac je pozvao na pojačane provere prošlosti onih koji bi da kupe oružje i podizanje minimalnog uzrasta za kupovinu puške u stilu AR-15 sa 18 na 21 godinu.

"Želimo sigurne i bezbednee škole i želimo zakone o oružju koji lošim momcima neće olakšati da dobiju prokleto oružje“, rekao je Mekonahi.

Njegov govor usledio je posle prošlomesečne pucnjave u osnovnoj školi u njegovom rodnom gradu Juvaldeu u Teksasu, u kojoj je ubijeno 19 učenika i dva nastavnika.

U veoma ličnom obraćanju od 22 minuta, Mekonahi je podstakao Kongres u zastoju da usvoji reforme o kontroli oružja koje mogu da spasu živote bez kršenja prava na drugi amandman. Mekonahi, i sam vlasnik oružja, iskoristio je svoju popularnost da pokrene konkretnu akciju. "Trenutno imamo mogućnosti koje ranije nismo imali. Čini da se prava promena može dogoditi.”

Mekonahi, koji je ove godine razmišljao da se kandiduje za guvernera Teksasa, sastao se nakratko nasamo sa Džoom Bajdenom pre nego što se obratio novinarima Bele kuće. Mekonahi se takođe sastao sa ključnim zakonodavcima ove nedelje, uključujući lidera većine u Senatu, Čaka Šumera.

Mekonahi je priznao da zakon o oružju neće okončati masovne pucnjave, ali je sugerisao da se može preduzeti više koraka da se takve tragedije spreče.

"Moramo da ulažemo u zaštitu mentalnog zdravlja. Potrebne su nam sigurnije škole. Moramo da obuzdamo senzacionalističko medijsko izveštavanje. Moramo da povratimo naše porodične vrednosti. Moramo da vratimo naše američke vrednosti i potrebno nam je odgovorno posedovanje oružja“, rekao je Mekonahi.

"Da li je ovo lek za sve? Dođavola ne, ali ljudi su povređeni."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track