NEREDI SU BILI POKUŠAJ PUČA Komisija za istragu upada u Kongres: Tramp u centru svega
Foto: EPA / DAVID MAXWELL

istraga pobune

NEREDI SU BILI POKUŠAJ PUČA Komisija za istragu upada u Kongres: Tramp u centru svega

Planeta -

Komisija Predstavničkog doma koja istražuje pobunu i upad u američki Kongres 6. januara 2021, krivicu za te događaje je odlučno pripisala Donaldu Trampu, navodeći da se nije radilo o spontanim neredima već "pokušaju puča" i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsednika da poništi rezultat izbora 2020.

Uz emitovanje 12-minutnog video snimka smrtonosnog nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svedočenja najbližih Trampovih saradnika, komisija za 6. januar je uz brojne detalje iznela argument da su Trampove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobede Džoa Bajdena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju, prenosi Glas Amerike.

- Demokratija je i dalje u opasnosti, upozorio je predsedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Misisipija Beni Tompson na pretresu koji je održan u 8 sati uveče u udarnom televizijskom terminu, kako bi ga videlo što je moguće više Amerikanaca.

Kapitol
Kapitolfoto: EPA / Michael Reynolds
Upad u Kapitol
Upad u Kapitolfoto: EPA / Jim Lo Scalzo

- 6. januar je bio kulminacija pokušaja puča, drski pokušaj, kako je to jedan izgrednik rekao ubrzo posle 6. januara, da se zbaci vlada, izjavio je Tompson.

-Nasilje nije bilo slučajnost, dodao je.

Kapitol
Kapitolfoto: EPA / Michael Reynolds

Komisija je emitovala video snimak, koji ranije nije javno prikazan, u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bil Bar priča kako je rekao Trampu da su tvrdnje o nameštenim izborima - obična glupost.

Na drugom snimku, ćerka bivšeg predsednika Ivanka Tramp svedočila je da poštuje Barovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

- Prihvatila sam to što je rekao, rekla je.

Na nekim od snimaka vide se lideri ekstremističkih organizacija "Čuvari zakletve" i "Ponosni momci" kako se pripremaju da upadnu u Kapitol da bi se borili za Trampa. Na pretresu je uživo svedočila policajka Kerolajn Edvards, koja je pretrpela ozbiljne povrede dok se borila sa ruljom koja je pokušavala da prodre u Kongres.

- Predsednik Tramp je okupio nasilnu rulju, izjavila je republikanka Liz Čejni, članica Predstavničkog doma iz Vajominga i potpredsednica komisije, koja je vodila veći deo pretresa.

- Kada predsednik ne preduzme korake neophodne da bi se sačuvala naša unija - ili još gore izazove ustavnu krizu - nalazimo se u trenutku maksimalne opasnosti po našu republiku, dodala je.

U sali su se čuli glasni uzdasi iznenađenja kada je Čejni pročitala jedno svedočenje prema kojem je, kada je Trampu rečeno da rulja u Kapitolu skandira da potpredsednik Majk Pens "treba da visi", Tramp odgovorio da su "možda u pravu" i da "on to zaslužuje".

Tramp je bio ljut na Pensa zato što je, kao predsedavajući sednice u Kongresu, odbio njegovo naređenje da spreči potvrdu Bajdenove pobede.

Policajci koji su se borili protiv izgrednika tešili su jedni druge dok su sedeli na pretresu i ponovo proživljavali nasilje koje su preživeli 6. januara. Policajac Heri Dan je zasuzio gledajući snimak kamera sa policijske opreme na kojem se vidi kako izgrednici udaraju njega i njegove kolege palicama za bejzbol i postoljima za zastave.

Predsednik Bajden, koji u Los Anđelesu prisustvovao Samitu zemalja američkog kontinenta, rekao je da će mnogi gledaoci "po prvi put videti brojne detalje o događajima 6. januara".

Tramp, koji i dalje ne pokazuje žaljenje zbog tih događaja, ponovo je odbacio celu istragu i čak objavio na društvenim mrežama da je 6. januar "predstavljao najveći pokret u istoriji naše zemlje".

Republikanci iz Odbora za pravosuđe u predstavničkom domu su na Tviteru napisali: "Sve. Stare. Vesti".

Naredne nedelje javnih pretresa možda neće promeniti stavove u politički polarizovanoj Americi. Međutim, cilj istrage komisije koja je razgovarala sa oko hiljadu svedoka, jeste da njeni podaci ostanu upisani u istoriju kao javni zapis. U konačnom izveštaju pružiće se pregled najtežeg napada na Kapitol od kada su Britanci zapalili američki Kongres 1814. godine, u želji da se takav napad nikada ne ponovi.

Kurir.rs/Glas Amerike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track