Sve žešći sukobi u Belfastu, ranjeni policajci

Protestanti udarili na katolike

Sve žešći sukobi u Belfastu, ranjeni policajci

Planeta -
Policija je koristila vodene topove i gumene metke tokom nereda koji su izbili u nedelju kada su lojalisti iz protestantske zajednice pokušali da spreče marš katolika

BELFAST - Tokom nereda protestanata i katolika, drugu noć za redom u Belfastu, ranjeno je 15 policajaca Severne Irske, čime je ukupan broj povređenih pripadnika policije porastao na 62.

Policija je koristila vodene topove i gumene metke tokom nereda koji su izbili u nedelju kada su lojalisti iz protestantske zajednice pokušali da spreče marš katolika, koji se zalažu za pripajanje Irskoj.

Prvog dana nereda, ranjeno je 47 policajaca, uključujući četvoricu pripadnika snaga reda kojima je u bolnici ukazana lekarska pomoć.

Lojalisti i republikanci su se obe noći zaredom okupili u severnom delu grada, odakle su zapaljivim bombama, ciglama, kamenjem i pirotehnikom zasipali policajce, podsetio je AFP.

Oko 3.500 ljudi je poginulo u 30 godina dugim sukobima katolika i protestanata u Severnoj Irskoj koji su okončani mirovnim sporazumom 1998. godine, mada i dalje sporadično izbijaju nemiri.

http://www.youtube.com/watch?v=jBT6pFkkwzk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track