UHAPŠEN TINEJDŽER KOJI JE ODŠTAMPAO PIŠTOLJ: Australijska policija tvrdi da je oružje sa 3D štampača potpuno funkcinalno VIDEO
Foto: Westerndailypress Australija Police

efikasno

UHAPŠEN TINEJDŽER KOJI JE ODŠTAMPAO PIŠTOLJ: Australijska policija tvrdi da je oružje sa 3D štampača potpuno funkcinalno VIDEO

Planeta -

Australijski tinejdžer uhapšen je nakon što je policija otkrila da je 3D štampačem napravio potpuno funkcionalno oružje.

Policija u Zapadnoj Australiji pronašla je oružje i izvestan broj drugog vatrenog oružja nakon što je izvršila nalog za pretres u kući 18-godišnjeg muškarca početkom juna.

„Ovo vatreno oružje, iako podseća na igračku, ima sposobnost da izazove ozbiljnu štetu“, rekao je narednik Bler Smit . „Duboko je zabrinjavajuće što je ovaj čovek uspeo da proizvede ovo vatreno oružje kod kuće pomoću 3D štampača i lako dostupnih materijala.

Plastično oružje je sposobno da ispali 15 metaka jednim povlačenjem obarača, prema Najn Njuz koji je povezan sa CNN-om. Policija navodi da je bila potrebna dva dana za izradu materijala koji koštaju manje od 40 australijskih dolara (28 dolara), izvestio je Nine.

Prošle godine je vlada Zapadne Australije predložila izmenu zakona o oružju kako bi proizvodnja plastičnog 3D vatrenog oružja postala nelegalna. Prema predlogu, kazna od maksimalno 10 godina važila bi za svakoga ko bude uhvaćen sa planovima ili uputstvima kako da ih naprave.

U Australiji je civilima zabranjeno posedovanje potpuno automatskog oružja, a svako drugo posedovanje oružja je strogo regulisano i ograničeno na osobe starije od 18 godina sa važećom licencom. Zakoni su uvedeni 1996. godine nakon što je napadač otvorio vatru na turiste u Port Arturu, bivšem kolonijalnom zatvoru na Tasmaniji, ubivši 35 ljudi.

Masakr je užasnuo australijsku javnost i vlada je brzo pooštrila pravila o posedovanju vatrenog oružja. Pokrenuta je amnestija oružja, koja je ohrabrila ljude da anonimno i bez kazne predaju oružje lokalnim policijskim stanicama. U kombinaciji sa šemom otkupa oružja, ova mera je izbacila iz prometa oko 640.000 komada oružja.

Od tada su najavljene kratkoročne amnestije -- oko 57.000 komada oružja predato je za samo tri meseca tokom poslednje nacionalne amnestije 2017. godine, navodi vlada. Prošlog jula, nacionalna amnestija oružja postala je trajna karakteristika.

Tinejdžer u Zapadnoj Australiji optužen je za krivična dela uključujući nelicenciranu proizvodnju vatrenog oružja i municije i posedovanje zabranjenog oružja. Australija se često smatra primerom kako odlučna kontrola oružja može uspeti u smanjenju smrtnih slučajeva od vatrenog oružja. Poslednja masovna pucnjava u Australiji bila je 2018. godine kada je sedam ljudi ubijeno na imanju u Pertu, u zapadnoj Australiji. To je bilo najgore masovno ubistvo u zemlji u poslednje 22 godine.

Stopa ubistava oružjem u Australiji je 33 puta niža od one u Sjedinjenim Državama, navodi se na veb stranici o politici oružja.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track