NEMAČKA DONOSI NOVE MERE VEZANE ZA GAS Evo šta spremaju
Foto: Ute Grabowsky / AFP / Profimedia

energetska kriza

NEMAČKA DONOSI NOVE MERE VEZANE ZA GAS Evo šta spremaju

Planeta -

Nemački ministar provrede Robert Habek priprema nove mere koje bi trebalo da smanje potrošnju gasa i da nadoknade smanjene isporuke iz Rusije, prema planovima dostupnima agenciji dpa.

Ruski proizvođač gasa Gasprom smanjio je prošle nedelje isporuke gasovodom Severni tok 1 zbog, kako kaže, kašnjenja opreme koja je poslata na remont u Siemens.

Siemens je saopštio da je turbine poslao u fabriku u Kanadu koja je pak blokirala njihov povrat budući da je Gaspromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Nemačka je utvrdila da iz Rusije dobija 60 odsto manje gasa i ministar provrede skicirao je nekoliko mera koje bi trebalo da nadoknade smanjene Gaspromove isporuke.

Habek želi da smanji potrošnju gasa u proizvodnji struje i u industriji i prioritet da dodeli punjenju skladišta za zimu. Umesto u termoelektranama na gas, više struje trebalo bi da se proizvoditi u termoelektranama na ugljen, predlaže.

Dokument ima pet stranica, evo što se sprema

U dokumentu na pet stranica, ministar privrede ističe da "potrošnja gasa mora dodatno da se smanji, a više gasa mora da bude usmereno u skladišta jer ga ove zime neće biti dovoljno".

Habek je predložio i mere smanjenja potrošnje plina u domaćinstvima, navodeći primer uvođenja limita u njegovom korišćenju za grejanje.

Kancelar Olaf Šolc rekao je za dpa da je protiv rasprave o "pojedinačnim merama" dok se ne sastavi čitav plan.

Vlada planira i dodatnu kreditnu liniju u iznosu 15 milijardi evra preko državne razvojne banke KfW, tvrde izvori za dpa.

Habek ovog leta namerava da uvede i prodaju gasa na aukcijama kako bi podstakao potrošače u industriji na štednju. Plan je da industrijski potrošači kojima gas nije preko potreban smanje njegovu potrošnju, uz naknadu, i stave ga na raspolaganje za zalihe.

Slobodne demokrate (FDP), koji zajedno sa socijaldemokratama i zelenima čine vladajuću koaliciju, traže pak da se preispita zabrana hidrauličnog frakturisanja.

- Naučne studije pokazuju da, uz moderne bezbednosne standarde, frakturisanje ne nanosi značajnu štetu okolini, izjavio je za nedeljno izdanje dnevnika 'Die Welt šef parlamentarne frakcije FDP-a Torsten Herbst.

Oni koji ga uvoze iz SAD-a ne mogu da se protive promociji bezbednog frakturisanja u Nemačkoj, smatra Herbst.

U govoru u Flensburgu ministar privrede rekao je da će vlada uskoro građanima da predstavi odgovore na važna pitanja.

-Zemlju teško pogađa visoka inflacija, podstaknuta cenama energije proizvedene iz fosilnih izvora, rekao je Habek.

- Imamo više opcija za minimalizaciju tih cena, utvrdio je.

- Međutim, postavlja se pitanje pravednosti, odnosno kako obezbediti dovoljno podrške preduzećima i dovoljno energije domaćinstvima, objasnio je.

Vlada je nedavno zbog naglog rasta cena uvela mere koje bi trebalo da smanje cene benzina i javnog prevoza.

Kancelar i ministar privrede traže da se takva podrška proširi.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track