AMERIČKI INSTRUKTOR O SPOSOBNOSTIMA UKRAJNSKIH PILOTA: Njima samo trebaju avioni 4. generacije! 100 odsto su spremni! VIDEO
Foto: Shutterstock

procena

AMERIČKI INSTRUKTOR O SPOSOBNOSTIMA UKRAJNSKIH PILOTA: Njima samo trebaju avioni 4. generacije! 100 odsto su spremni! VIDEO

Planeta -

Najviši zvaničnik Nacionalne garde kalifornijskog vazduhoplovstva tvrdi da su ukrajinski vojni piloti "100 odsto" sposobni da lete ratnim avionima četvrte generacije.

"Ukrajinske vazduhoplovne snage imaju pilotski korpus za upravljanje ovim tipovima naprednih aviona", rekao je pukovnik Rob Svertfager. "Ukrajinski piloti su fantastični. Letio sam sa svim vazdušnim snagama u Evropi – posebno njihovim regionalnim partnerima", prenosi Foks.

Vašington je poslao Ukrajini opremu vrednu milijarde dolara, ali Pentagon je skoro zatvorio vrata za slanje ratnih aviona.

Lideri najsofisticiranije vojske na svetu naveli su zabrinutost zbog ukrajinskih sposobnosti i pretnju eskalacijom ratovanja kao glavne razloge zašto su odbili ponovljene molbe Kijeva za moderne ratne avione poput F-16, F-15 ili A-10.

Nacionalna garda Kalifornije ima dugogodišnje partnerstvo sa Ukrajinom i pomaže u obuci svoje vojske u okviru državnog programa od 1990-ih.

Svertfager, koji je putovao u Ukrajinu više od 70 puta u poslednjih 20 godina, ima lični odnos sa ukrajinskim vazduhoplovstvom i rekao je za Foks njuz da je svakodnevno razgovarao sa svojim kolegama pilotima od početka rata u februaru.

Trosmerni dogovor o slanju američkih F-16 u Poljsku u zamenu za njihovo raspoređivanje MiG-ova 29 iz sovjetske ere u Ukrajinu blokirao je Vašington u martu.

Zvaničnici Pentagona izrazili su zabrinutost da bi Moskva negativno protumačila ovaj potez kao direktno učešće NATO-a u sukobu i da bi mogao eskalirati rat van granica Ukrajine.

Međutim, neki su počeli da dovode u pitanje liniju razmišljanja administracije dok saveznici SAD i NATO-a nastavljaju da šalju sofisticirano oružje poput haubica, džavelina i projektila Stinger. Američko vazduhoplovstvo je čak stvorilo dron "Feniks duh” posebno dizajniran za potrebe Ukrajine u ratu protiv Rusije.

"Političke odluke koje donosi civilno rukovodstvo Pentagona, ali i u drugim delovima Bajdenove administracije, na neki način gledaju na određene platforme kao na provokativne, a na druge kao ne", rekao je republikanski senator sa Aljaske Den Saliven. "Samo se zapravo ne slažem sa tom ocenom.

"Šaljemo rakete Stinger i Džavelin, uništavaju helikoptere, ubijaju komandante tenkova. A onda šaljemo tešku artiljeriju", nastavio je on. "Koja je granica između toga da ih pustite da se brane kao nešto što je uvredljivo i provokativno?"

"Rusko vazduhoplovstvo je i dalje veoma aktivno na istoku i jugu Ukrajine", rekao je za Foks njuz jedan pilot borbenog aviona koji se javlja pod imenim "Đus".

"Naravno, oni nisu toliko glupi kao tokom prvih nedelja [rata] i promenili su taktiku, ali su i dalje smrtonosni", rekao je on, govoreći o ruskom vazdušnom bombardovanju. "Šalju svoje jurišne avione i helikoptere na malim visinama kroz linije fronta da napadnu naše borce u rovovima.

"Moramo da reagujemo, moramo da ih presretnemo. Moramo da spasemo živote naših građana i kopnenih trupa", dodao je on.

Svertfager je rekao da ukrajinsko vazduhoplovstvo nije u potpunosti integrisalo zapadne ili NATO sposobnosti veze sa svojom borbenom snagom, niti su samo zadržali praksu iz sovjetske ere.

"Oni su negde između. I ovde mislim da imaju veliku prednost kada se bore protiv Rusa", ​​dodao je on. "Mogli su, ako im se pruži prilika, da se ističu.

Kurir.rs/Foks njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track