DA LI KRALJICU POLAKO SKLANJAJU? Britanskoj suverenki drastično smanjene dužnosti! Evo šta kažu insajderi!
Foto: Profimedia, Shutterstock

sumnjivo

DA LI KRALJICU POLAKO SKLANJAJU? Britanskoj suverenki drastično smanjene dužnosti! Evo šta kažu insajderi!

Planeta -

Bakingemska palata je smanjila ili uklonila neke od dužnosti koje kraljica, 96, 'mora da ispuni' kao monarh u svom godišnjem pregledu, a insajderi umanjuju značaj promena.

Princ od Velsa (73) je spreman da se pojača i preuzme neke od zahtevnijih zvaničnih dužnosti, dok su događaji poput državnog otvaranja parlamenta, koji se nekada smatrao neophodnom ustavnom konvencijom, uklonjeni.

To je prvi put u najmanje deceniju da je godišnji izveštaj palate uredio ili izmenio kraljičine dužnosti. Izvor iz palate je umanjio značaj, rekavši da nije reč o 'drastičnoj' promeni, već o malom ažuriranju nakon jubileja.

Nova verzija kraljičine uloge i dužnosti staviće akcenat na podršku koja se očekuje da bude pružena široj kraljevskoj porodici, uz moderiranje specifičnih dužnosti koje se očekuje da će monarh obavljati, prenosi Dejli Mejl

Prema izveštaju o suverenom grantu, koji je potpisao ser Majkl Stivens, čuvar tajne torbice, kraljičina uloga i dalje ima dva ključna elementa: šefa države i šefa nacije. Kraljica 'mora da ispuni' specifične dužnosti u 'formalnom ustavnom konceptu' svoje uloge šefa države.

To je uključivalo državno otvaranje parlamenta, imenovanje premijera i plaćanje i primanje državnih poseta, koje su prethodno bile navedene na listi od 13 tačaka.

Ove specifične dužnosti su razvodnjene nejasnim jezikom koji kaže da kraljičina uloga „obuhvata niz parlamentarnih i diplomatskih dužnosti“ i da ona samo „prima“ druge šefove država u posetu.

Kao šef nacije, kraljica će ispunjavati svoje dužnosti samo „tamo gde je to prikladno ili neophodno“.

Specifične dužnosti su zamenjene opštijom ulogom inspirisanja „jedinstva i nacionalnog identiteta“ i „kontinuiteta i stabilnosti“, priznavanja „dostignuća i uspeha“ drugih i obezbeđivanja „podrške službi“ od volontera do hitnih službi i vojnički.

Od šest ključnih događaja iz kraljevskog kalendara ranije navedenih, državno otvaranje je uklonjeno, a četiri od ostalih pet ove godine vodi princ od Velsa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track