01:26

LUCIFER HARA EVROPOM Velike vrućine i požari odneli na desetine života

PAKAO OD VREMENA

TALAS SMRTI Vrućina odnela više od 1.000 života u Španiji i Portugalu, a najgore tek dolazi! VIDEO

Planeta -

Od posledica tropskih temperatura u Evropi preminulo 1.027 osoba, ali broj žrtava nije konačan jer se očekuju podaci iz drugih zemalja.

Pakleni vreli talas koji je pogodio zapadnu Evropu i koji se polako premešta ka severu i istoku preko centralnog dela Starog kontinenta odneo je, prema prvim podacima, više od 1.000 života u Portugalu i Španiji!

Očekuje se da će broj preminulih usled tropskih vrućina biti mnogo veći kada pristignu podaci iz drugih evropskih zemalja. MN: Veliki požari Za sada je najviše preminulih prijavljeno u Portugalu, gde se temperatura u pojedinim delovima zemlje popela na 47 stepeni. Generalni direktorat za zdravlje objavio je da je u proteklih nedelju dana od posledica vrućine u Portugalu preminulo 659 osoba. Najgori dan je bio četvrtak, kada je preminulo 440 osoba. U susednoj Španiji Institut za zdravlje "Karlos Treći" objavio je da je 368 osoba preminulo od posledica vrućine. Najgori dan u ovoj zemlji bio je petak, kada su umrle 123 osobe.

Nove odredbe zbog vrućine: Stop za turiste i paljenje klime

U Portugalu je nekoliko omiljenih mesta kod turista zatvoreno usled vrućine, a moguće je da će slične odluke doneti i vlasti u Španiji i Francuskoj. Meteorolozi upozoravaju turiste, ali i lokalno stanovništvo da budu oprezni na otvorenim površinama, naročito oni koji imaju problema sa respiratornim organima, jer su učestali požari i lošiji je kvalitet vazduha. U Italiji su vlasti donele odluku da se klima-uređaji ne podešavaju na manje od 27 stepeni kako bi se uštedela energija. Onima koji prekrše ovu odredbu prete kazne od 500 do 3.000 evra, preneo je Politiko.

Jedna od žrtava vrelog talasa smrti bio je muškarac star 60 godina koji je radio kao čistač ulica u Madridu. On se samo srušio u petak po podne dok je bio na poslu. - Kada je ekipa hitne pomoći stigla na mesto nesreće, izmerena mu je temperatura od 41,6 stepeni. Nesrećnik je preminuo sutradan - objavio je dnevnik Pais. Sevilja je jedan od najtoplijih gradova u Španiji, temperatura je iznad 41 stepen uzastopno poslednjih devet dana. Već prvog dana toplotnog talasa, 10. jula, registrovano je 15 žrtava.

Tri vrela udara na Evropu

  1. 2003. godina - 32 dana
  2. 2006. godina - 35 dana
  3. 2021. godina - 21 dan

Vreli talas se polako premešta ka severu, a na udaru su Francuska i Velika Britanija. Na zapadu Francuske je izdato crveno upozorenje. Temperature su u ponedeljak prešle 44 stepena. U Britaniji je juče bio najtopliji dan u istoriji - temperature su prvi put prešle 39 stepeni. - Zabrinuti smo jer bi ovaj vreli talas mogao dugo da traje, čak i do 20 dana na mnogim lokacijama, od Portugala do centralne Francuske i jugoistočne Evrope. Kritični su ostatak jula i prvi deo avgusta - rekao je Tajler Rojs, meteorolog iz Aku vedera. MN: Gore nego 2003. Među najugoženijim državama nalaze se Mađarska, istočna Hrvatska, istočna BiH, Srbija, južna Rumunija i severna Bugarska. Posledice vrelog talas mogu biti i gore od onih iz 2003, kada je više od 70.000 ljudi izgubilo život direktno od vrućine i indirektno usled posledica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track