ČULI SMO ZA PUTINOVU ŽENU, LJUBAVNICU, A SAD I ZA ADVOKATICU: Ko je Talija Čabrijeva, koja je omogućila totalnu vlast Putinu
Foto: Pavel Byrkin / AFP / Profimedia

srušila ruski ustav

ČULI SMO ZA PUTINOVU ŽENU, LJUBAVNICU, A SAD I ZA ADVOKATICU: Ko je Talija Čabrijeva, koja je omogućila totalnu vlast Putinu

Planeta -

Iako retko ko poznaje Taliju Čabrijevu u Švajcarskoj, ona je žena koja je veoma ozloglašena u Rusiji, piše švajcarski novinar Bernhard Odehnal dopisnik lista Tages-Anzeiger za Austriju i istočnu Evropu do 2017. godine.

Zahvaljujući njoj, Putin ima moć koliko hoće, ocenjuje švajcarski Blik koji je saznao da Čabri ima luksuzan stan u Montreu i visoku poziciju na privatnoj akademiji, napisao je on ćlanak za švajcarski list tagesanzeiger.

Montre je oduvek privlačio bogate i slavne. Ovde su živeli austrijska carica Sisi (1837-1898), pisci Ernest Hemingvej (1899-1961) i Lav Tolstoj (1828-1910) i pevač Kueen-a Fredi Merkjuri (1946-1991). 64-godišnji Čabri spada u kategoriju bogatih. Ali ona nije poznata u Švajcarskoj - i to bi trebalo da joj pristaje.

U Rusiji je obezbedila da demokratija bude sahranjena, optužuju je kritičari. Kao ko-šef radne grupe, ona je odgovorna ne samo za ujedinjenje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti Vladimira Putina, već i za to da on zauvek ostane na vlasti, navode švajcarski mediji, koji je opisuju kao „apsolutno vrhunski advokat“.

Više puta je nagrađivana kao advokat godine, a ubrzo je postala stručnjak za ustavno pravo. Mora da je imala odličan odnos sa Putinom, jer kada joj je naredio da iz temelja promeni ruski ustav u januaru 2020, ona je to uradila potpuno u njegovom duhu.

Prema švajcarskom Tages-Anzeigeru, ona je koristila neke pravne trikove kako bi osigurala da Putin teoretski može da ostane na funkciji do 2036. Ranije su bila dozvoljena samo dva četvorogodišnja mandata. Putin na ovaj način vodi državu od 2000. godine – jedini prekid bile su četiri godine njegovog prijatelja Dmitrija Medvedeva.

Za promenu ustava, koji ima toliko uticaja na sadašnjost i budućnost Rusije, Čabrijevoj treba samo šest meseci. Ustavni amandman je potom odobrio parlament, a potom i referendum.

Kažu da je za svoj rad dobro nagrađena, jer opozicija smatra da raspolaže velikim bogatstvom.

U Moskvi ona navodno poseduje luksuznu vilu vrednu više od šest miliona evra, a stan u Montreu košta nešto manje od dva miliona franaka i da ima 118 kvadratnih metara. Reč je o imovini za koju se kaže da umnogome premašuje imovinu koju su advokat i sportski menadžer mogli da priušte – njen suprug Ramil je bio na čelu ruske antidoping agencije do 2015. godine.

Čabrieva je ruskim poreskim organima prijavila ukupan prihod porodice od 3,5 miliona evra u poslednjih osam godina. Kada je ruska opozicija prenela ovu informaciju državnom tužiocu, on ništa nije preduzeo.

Čabrieva je toliko bliska Putinu da je nijedan sud u Rusiji neće saslušati, uvereni su i dalje u ruskoj opoziciji, gde od međunarodne zajednice zahtevaju istragu. Ona je optužena ne samo da je bila jedan od glavnih arhitekata Putinovih ustavnih promena, već i da je „zagovarala aneksiju Krima i druge zločine Putinovog režima“.

Trebalo bi da se oseća veoma prijatno u Montreu. Ona bi trebalo da radi na privatnoj akademiji gde se „međunarodna elita obučava u međunarodnom pravu” za više od 15.000 evra po semestru.

Nije poznato koliko često putuje između Švajcarske i Moskve, niti se zna da li ima švajcarsku boravišnu dozvolu. Njenog imena nema na spisku onih kojima su izrečene sankcije.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja