UČITELJ ZAVRŠIO U ZATVORU ZBOG ODNOSA PREMA TRANSRODNOM UČENIKU: Ne pada mi na pamet da dečaka zovem devojčicom
Foto: Profimedia

politička korektnost

UČITELJ ZAVRŠIO U ZATVORU ZBOG ODNOSA PREMA TRANSRODNOM UČENIKU: Ne pada mi na pamet da dečaka zovem devojčicom

Planeta -

Učitelj iz Irske koji je odbio da koristi rodno neutralne zamenice pri obraćanju transrodnom učeniku poslat je u zatvor zbog nepoštovanja suda.

Kako piše Dejli mejl, Inok Bruk uhapšen je jer prekršio sudsku naredbu zabrane predavanja i ulaska u svoju školu Vestmit.

"Sumanuto je da me iz sudije odvode u zatvor, ali neću odustati od svojih hrišćanskih uverenja", rekao je Bruk nakon što je sudija Majkl Kvin doneo presudu.

Predstavnica upravnog odbora škole rekla je da je "teška srca" tražila Burkov pritvor, ali je naglasila da njen klijent nije imao izbora jer je Burk nastavio da radi u školi, uprkos sudskom nalogu koji je dobio prošle nedelje.

Spor je počeo zbog odbijanja učitelja da se učeniku obraća sa "oni", a ne sa "on", kako su učenik i njihovi roditelji tražili u maju i na šta je irska škola pristala. Sve je eskaliralo njegovom suspenzijom dan pre početka godine.

Bruk je odbio da ode na plaćeno odstustvo i sedeo je u praznoj učionici, ponavljajući da je "tamo da radi".

"Ja sam učitelj i ne želim da idem u zatvor. Danas želim da budem u svojoj učionici, tamo sam i bio jutros kad sam uhapšen", rekao je Bruk sudiji i dodao da volisvoje studente, kojima predaje nemački, istoriju i politiku, ali i debatovanje.

"Volim svoju školu, i držim se svog mota 'dela, ne reči', ali danas sam ovde jer sam rekao da dečaka neću zvati devojčicom", rekao je Bruk.

On je dodao da se transrodnost kosi sa njegovim hrišćanskim uverenjima. "To je u suprotnosti sa svetim spisima, u suprotnosti s etosom Irske crkve i moje škole", obrazložio je.

Komentarišući presudu, Bruk je rekao da je "za osudu da se nečija verska uverenja u vezi s ovim pitanjem uzmu kao osnova za optužbe za nedolično ponašanje".

"Moja verska uverenja nisu loše ponašanje. Nisu grubo nedolično ponašanje. Nikada neće biti. Draga su mi. Nikada ih neću negirati i nikada ih izdati, i nikada se neću prikloniti naredbi koja bi od mene to zahtevala. Za mene to jednostavno nije moguće", rekao je učitelj i dodao da ako ostane u zatvoru "idućih 100 godina, neće kompromitovati svoja verska uverenja".

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track