02:39

AGRESIVAN ODGOVOR RUSA NA KONTRAOFANZIVU UKRAJINACA! Bombardovanje neće više biti selektivno PUTIN TAKTIČKI ČEKA ZIMU

KURIR Televizija

AGRESIVAN ODGOVOR RUSA NA KONTRAOFANZIVU UKRAJINACA! "Bombardovanje neće više biti selektivno PUTIN TAKTIČKI ČEKA ZIMU"

Planeta -

Biljana Šahrimanjan Obradović, politička analitičarka i profesor Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontreterorizam u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su o sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Narodne Republike Kine, Si Đinpinga.

Prema rečima Šahrimanjan Obradović, predsednik Si ne pruža podršku Vladimiru Putinu i njihovom odnosu vidi šansu da diktira cenu gasa.

Ukrajinska kriza treba što pre da se privodi kraju, zaključak je Svetislava Lutovca, kako ne bi došlo do većih eskalacija.

- Vladimir Putin će sigurno njima ponuditi gas, videli smo pojedine izjave Si Đinpinga oko Kazahstana i da ih podržavaju. Sve je isprepletano. Mislim da Kina i nije oduševljena Putinovom specijalnom operacijom u Ukrajini i da se njihova ekonomija zasniva pre svega na saradnji sa tržištem Amerike - kaže Biljana Šahrimanjan Obradović.

Svetislav Lutovac, Biljana Šahrimanjan Obradović
foto: Kurir televizija

Kina nije neutralna, a Vladimir Putin sada pokušava da nađe bilo kakav način da se izvuče iz ove situacije, kaže Šahrimanjan Obradović.

Poseta Tajvanu Nensi Pelosi približila je Rusiju i Kinu, a sastanak Vladimira Putina i Si Đinpinga pokazatelj je stvaranja jednog unipolarnog sveta.

- Ovo je prekretnica, počelo je sa Ukrajinom, nastavak je Tajvan. Svi zamrznuti konflikti koji su po strani počinju da se aktiviraju na teritorijama koje su u okruženju Rusije i teritorajama koje su potencijalni saveznici Rusije. To pokazuje da će se vrlo verovatno još nešto uskoro pokrenuti - kaže Svetislav Lutovac.

- Biće multipolarni svet. Nemojmo zanemarivati Kinu, Indiju, Rusiju i čak i Južnu Ameriku. Dugo se pripremalo to, ne mogu se izopštiti ruski resursi, kojih ima za naredih 100 godina, koji se ne mogu izopštiti tek tako - kaže Lutovac.

Svetislav Lutovac, Biljana Šahrimanjan Obradović
foto: Kurir televizija

Kina je postala možda jedan od glavnih budućih kupaca ruskog gasa, što je porazno za Rusiju, istakla je Biljana Obradović.

- Ako Rusija bude prodavala sav svoj potencijal Kini, to nije ni polovina onoga koliko ona snabdeva Evropu. A u tom slučaju i Kina će biti ta koja diktira cenu koja njoj odgovara. Putin je svestan da to mora da iskoristi. Pitanje je šta će i sa naftom da se uradi i da li nam preti neka ekološka katastrofa - kaže Šahrimanjan.

Vidimo da se aktiviraju resursi na Arktiku i vidimo da je Rusija već aktivirala svoje zamrznute i zaboravljene baze, istakao je Lutovac.

- Zabrinjavajuće je da ne postoji nijedan impuls da će se rat u Ukrajini smiriti. Rusija kao da taktički čeka zimu kako bi uspostavila dominaciju i potražnju gasa koja fali Evropi. Ti impulsi će morati da se aktiviraju, da ne bi došlo do eskalacije većih sukoba. Posle ove kontraofanzive na severu Ukrajine, Rusija je odgovorila veoma agresivno sa hidrocentralom. Bombardovanje više neće biti selektivno. Imamo veoma kritičnu zimu koja je pred nama i cela svetska zajednica bi trebalo da se okrene ka miru - ističe Lutovac i dodaje da je saobraćajna nesreća koju je doživeo Volodimir Zelenski beningna situacija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track