SUSRET ERDOGAN-PUTIN: Ruski predsednik predložio stvaranje centra za transport gasa u Evropu! Alternativa Svernom toku 1 i 2
Foto: EPA / PAVEL GOLOVKIN / POOL

konferencija u kazahstanu

SUSRET ERDOGAN-PUTIN: Ruski predsednik predložio stvaranje centra za transport gasa u Evropu! Alternativa Svernom toku 1 i 2

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se danas sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Astani, u Kazahstanu, na margini regionalnog skupa, na kojem je branio ekonomske veze svoje zemlje sa Moskvom i obećao da će nastaviti izvoz ukrajinskih žitarica.

"Rusija i Turska će svakako smetati nekima i razvijene zemlje će biti manje srećne", rekao je Erdogan pre nego što su se dvojica vodja povukla da nastave razgovor u četiri oka, prenosi Frans pres.

Tokom sastanka sa Erdoganom Putin je predložio stvaranje gasnog centra u Turskoj za isporuke ruskog gasa Evropi. On je rekao da se ruta preko Turske pokazala kao najpouzdaniji način dopremanja gasa Evropskoj uniji u trenutku kada su ruske isporuke ka EU pogodjene sankcijama i curenjima na gasovodima Severni tok jedan i dva.

"Mogli bi da razmotrimo mogućnost stvaranja gasnog centra na turskoj teritoriji za isporuku ka drugim zemljama, posebno ka Evropi", rekao je Putin na sastanku sa Erdoganom.

Isporuka gasa preko gasovoda Severni tok iz Rusije za Nemačku poremećena je od početka ruske invazije na Ukrajinu i potpuno je prekinuta posle eksplozija na gasovodu ispod Baltičkog mora, za koje se veruje da su bile rezultat sabotaže.

Putin je juče rekao da bi količine gasa koje ne mogu da se prevoze Severnim tokom mogle da budu preusmerene na oblast Crnog mora čime bi Turska postala najveći centar za snabdevanje Evrope gasom.

Uoči današnjeg sastanka turski predsednik je rekao da njegova zemlja namerava da nastavi napore da pomogne u postizanju mira izmedju Rusije i Ukrajine uprkos borbama, prenela je agencija AP.

"Naš cilj je da nastavimo postignut zamah i okončamo krvoproliće što je moguće pre", rekao je Erdogan u obraćanju na samitu Konferencije o interakciji i izgradnji mera poverenja u Aziji.

To je bio osvrt na dogovor postignut u junu o isporuci žitarica iz Ukrajine i razmenu zatvorenika koja je usledila.

"Mi blisko osećamo posledice ove krize u Ukrajini na regionalnom i globalnom nivou. Uvek kažem da pravedan mir može da se postigne diplomatijom i da nema pobednika u ratu ni gubitnika u pravednom miru", rekao je Erdogan.Turska je zadržala bliske veze sa Moskvom i Kijevom i više puta je nudila da organizuje mirovne pregovore izmedju Rusije i Ukrajine.

Turska, koja je članica NATO-a, do sada se suzdržavala od pridruživanja zapadnim sankcijama protiv Rusije, zbog čega se suočila sa kritikama, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track